Στον... αέρα ο Πανελευσινιακός
Δύο παίκτριες της γυναικείας ομάδα του Πανελευσινιακού βρέθηκαν σε ραδιοφωνική εκπομπή τονίζοντας πως οι γυναίκες παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο από τους άνδρες.
Ο λόγος για την τερματοφύλακα της ομάδας Δανάη Μελάκη και την στόπερ Καλλιόπη Λουλούδη, οι οποίες βρέθηκαν στο «Sentra 103,3» αποδεικνύοντας πως τα κορίτσια ξέρουν από μπάλα.
Ερωτηθείσες πώς και γιατί ξεκίνησαν ένα... ανδρικό άθλημα, η Καλλιόπη Λουλούδη είπε: «Ξεκίνησα σε μεγάλη ηλικία, αν και ήμουν λάτρης από παλιά. Ο λόγος ήταν γιατί ήθελα να γυμνάζομαι, αλλά αρρώστησα... Κολλημένη με την μπάλα που λέμε. Έβλεπα πάρα πολύ μπάλα και το connect μου με τους φίλους μου άνδρες ήταν το Champions League. Σημειωτέων, εμείς βλέπαμε μπάλα και πριν το Euro 2004 και ξέρουμε τι είναι το οφσάιντ...».
Η Δανάη Μελάκη πρόσθεσε: «Ξεκίνησα από πάρα πολύ μικρή στη Ρόδο από όπου είμαι. Τα τελευταία 11 χρόνια είμαι στην Αθήνα, έπαιξα οκτώ χρόνια στην Αίγινα, ένα χρόνο στη Γλυφάδα, ξαναπήγα στην Αίγινα και τώρα στον Πανελευσινιακό. Στην Αίγινα βρέθηκε στις πάρα πολύ καλές εποχές της ομάδας. Αξέχαστες θα έλεγα. Φτάσαμε στους 16 του Champions Cup, το αντίστοιχο Champions League των ανδρών. Ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί δεν υπάρχει κανείς από πίσω. Όχι της ομάδας, γιατί ό,τι κι αν θέλει να προσφέρει ο πρόεδρος, ο παράγοντας, αν δεν υπάρχει η ομοσπονδία και άλλη βοήθεια, δεν γίνεται».
Για την επιτυχία της Αίγινας, που δυστυχώς λόγω οικονομικών προβλημάτων διαλύθηκε φέτος, η Καλλιόπη Λουλούδη σχολίασε: «Ήταν τεράστια επιτυχία γιατί οι κοπέλες ήταν ερασιτέχνες και πήγαν να παίξουν με επαγγελματίες. Οι κοπέλες στην Ελλάδα σπουδάζουν, δουλεύουν και μετά πάνε για προπόνηση...».
Για να εξηγήσει η Δανάη Μελάκη: «Εγώ ξυπνούσα στις 6 το πρωί, πήγαινα στη δουλειά και μετά προπόνηση, όπως και οι περισσότερες κοπέλες. Και κάναμε προπόνηση σε γήπεδο 5x5 γιατί δεν είχαμε γήπεδο. Και οι διαφορές είναι τεράστιες. Φτάσαμε εκεί που φτάσουμε κι όταν μιλούσαμε με τις άλλες ομάδες, μας έλεγαν ότι κάνουν δύο φορές την ημέρα προπόνηση, δεν δουλεύουν, πληρώνονται κλπ, εμείς λέγαμε ότι αυτό που κάναμε ήταν άθλος!».
Για το γυναικείο ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, η Δανάη Μελάκη ανέφερε πως: «Είναι πολύ μπροστά γιατί βοηθάει ο παράγοντας, η ΕΠΟ τους. Εμάς δεν μας βοηθάει κανείς. Κι αυτό που κάνουμε το κάνουμε γιατί το αγαπάμε», ενώ στην ερώτηση αν λείπουν μόνο τα χρήματα, η Καλλιόπη Λουλούδη απάντησε:
«Λείπουν οι υποδομές. Τα κορίτσια δεν ξεκινάνε από 4-5 ετών, όπως τα αγόρια. Τα πιτσιρίκια στα 12 τους μπαίνουν κατευθείαν στη γυναικεία ομάδα. Όταν δουλεύεις οκτώ ώρες και κάνεις μετά δύο ώρες προπόνηση δεν μπορείς να είσαι στο ίδιο επίπεδο με μια αθλήτρια που το πρωί κάνει βάρη, κοιμάται και μετά έχει προπόνηση».
Το... παράπονο των κοριτσιών είναι πως κανείς δεν ασχολείται μαζί τους: «Εκτός από τους γονείς μας και κάποιους φίλους, δεν ξέρει κανείς πως παίζουμε ποδόσφαιρο. Ακόμα και η ΕΠΟ όταν πήγαμε στην Ευρώπη δεν το ήξερε! Ένας άνθρωπος είχε έρθει μαζί μας γιατί ήθελε. Κανείς άλλος. Και η κρίση που όλοι επικαλούμαστε τώρα, είναι τα τελευταία δύο χρόνια. Η ομοσπονδία έχει πάντα έσοδα, αλλά όχι για τις γυναίκες», δήλωσε η Δανάη Μελάκη.
Και η Καλλιόπη Λουλούδη συμπλήρωσε: «Δεν προωθείτε το άθλημα. Πολλοί δεν ξέρουν πως υπάρχει ποδόσφαιρο. Τους λες παίζω ποδόσφαιρο και σε ρωτάνε τι 5x5; Κι αν δεν το ξέρει ο άλλος πώς θα έρθει στο γήπεδο; Προϊόν υπάρχει. Σίγουρα δεν είναι το επίπεδο σε όλες τις κατηγορίες το ίδιο καλό, αλλά υπάρχει και θέαμα και δεν υπάρχουν επεισόδια...».
Για τις διαφορές με το ανδρικό ποδόσφαιρο, οι δύο αθλήτριες παραδέχθηκαν πως είναι άλλη... ταχύτητα, με την Καλλιόπη Λουλούδη να σημειώνει: «Οι γυναίκες είναι πολύ ανταγωνιστικές και πολύ κτητικές. Την θέλουν δική τους την μπάλα. Και δύναμη έχουμε και τα πάντα...»
Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα γήπεδα... «Συνήθως τα καλά γήπεδα δεν τα δίνουν στις γυναίκες γιατί είναι... γυναίκες. Οι γυναίκες είναι για να πλένουν πιάτα, έτσι πιστεύουν όλοι. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό... Τα περισσότερα παιδιά που μιλάμε και τους λέμε παίζουμε ποδόσφαιρο, μας λένε, καλά ποδόσφαιρο, τι ξέρετε εσείς, δεν ξέρετε πως είναι η μπάλα... Καλό είναι να βλέπεις και μετά να μιλάς... Όταν έπαιζα στη μεγάλη κατηγορία και πηγαίναμε να κάνουμε προπόνηση δεν μας άφηναν να μπούμε στο γήπεδο για να μην χαλάσουμε το χόρτο. Γιατί εμείς είμαστε γυναίκες και ίσως περπατάμε διαφορετικά από τους άνδρες», λέει η Δανάη Μελάκη.
Αυτό που λείπει πάντως από το άθλημα είναι οι... σταρ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. «Αν βγει μία αθλήτρια προς τα έξω και δει ο κόσμος πως υπάρχουν και οι γυναίκες που ξέρουν και παίζουν ποδόσφαιρο, σίγουρα θα γίνει πιο γνωστό. Δεν υπάρχουν άνθρωποι να βοηθήσουν. Όλοι λένε ναι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή, όλοι φεύγουν», υπογράμμισε η Δανάη Μελάκη.
Και η Καλλιόπη Λουλούδη εξήγησε: «Χρειάζεται προβολή για να ανέβει το άθλημα. Στην Αμερική αν δεν υπήρχε η Μία Χαμ δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο. Χρειαζόμαστε τις επιτυχίες, αλλά και όταν τις φέρνουμε δεν τις προβάλουμε...».
Για το γεγονός πως οι μεγάλες ομάδες δεν έχουν γυναικείο τμήμα, οι δύο αθλήτριες είπαν πως... «Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ομάδα έχει και ο Άρης, η Καλλιθέα, ο Βόλος. Έχει στείλει οδηγία η UEFA πως όλες οι μεγάλες ομάδες πρέπει να φτιάξουν γυναικεία τμήματα και ο Ολυμπιακός μάλιστα έκανε. Ο Παναθηναϊκός δηλαδή δεν μπορούσε να είχε; Πόσα έξοδα είναι για αυτούς; Ούτε 10.000 ευρώ τον χρόνο δεν χρειάζονται...».
Στην... πολύ υποθετική ερώτηση αν η ΕΠΟ διέθετε ένα χρηματικό ποσό για το γυναικείο ποδόσφαιρο τι θα πρότειναν, η Δανάη Μελάκη είπε: «Το σημαντικότερο είναι οι υποδομές. Οι γονείς βλέπουν πως το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι ανεπτυγμένο, δεν ακούγεται και δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν. Ξέρω παιδιά 10 χρόνων που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και οι γονείς τους τα στέλνουν σε άλλα αθλήματα. Όλοι πιστεύουν πως θα στραβώσουν τα πόδια σου... Εμένα τα πόδια μου είναι μια χαρά μετά από 18 χρόνια μπάλας... (γέλια)».
Και η Καλλιόπη Λουλούδη συμπλήρωσε: «Ταλέντο υπάρχει, χρειάζεται επένδυση και σωστή διαχείριση».
Κλείνοντας, οι δύο ποδοσφαιρίστριες ευχήθηκαν ένα καλύτερο 2012 για όλους και υγεία σε όλες τις ομάδες...