«Γιατί παραμένει στη φυλακή ο Μπέος;»
Υστερα από τέσσερις και πλέον μήνες από τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο των «στημένων», ο Αχιλλέας Μπέος βρίσκεται ακόμη στη φυλακή και αναρωτιέται αν η κάθαρση αφορούσε μόνο αυτόν.
Με επιστολή που έστειλε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, μέσω του δικηγόρου του, στην εφημερίδα «Αθλητική Μακεδονίας Θράκης», εκφράζει τις απορίες του για την εξέλιξη της υπόθεσης που «καθάρισε» μόνο τον ίδιο…
Αναλυτικά η επιστολή του Αχιλλέα Μπέου:
«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ
Γιατί παραμένει στη φυλακή;
Η «κάθαρση» έγινε μόνο για τον Μπέο;
«Κάθαρση» στο ποδόσφαιρο. Έτσι μας είπαν. Συλλήψεις, προφυλακίσεις, έρευνες, δηλώσεις για «πολλά λεφτά» σε καταθέσεις, για κυκλώματα που ακούγαμε, αλλά δεν είδαμε, 39.000 συνομιλίες που κανένας δεν άκουσε, «έδεσαν» το παζλ των «αποκαλύψεων». Ο κόσμος ηρέμησε και είπε: Επιτέλους κάθαρση. Όμως από όλη αυτή την ιστορία την πλήρωσαν δύο ομάδες και ένας άνθρωπος. Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Αχιλλέας Μπέος. Ακούγαμε για πολλά λεφτά σε καταθέσεις για εμπλοκή σε «στημένα» παιχνίδια, αλλά μέχρι τώρα υπάρχει μια θολή κατάσταση, αλλά ο Αχιλλέας Μπέος παραμένει φυλακή.
Η περιβόητη «κάθαρση» έγινε μόνο για τον Μπέο. Αλλά ας δούμε μια σειρά γεγονότων:
«Στις 21 Ιουνίου 2011 η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, ολοκληρώνει ξαφνικά την προκαταρκτική εξέταση και υποβάλλει την πορισματική της αναφορά για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» στο ποδόσφαιρο. Ασκούνται διώξεις σε βάρος 83 προσώπων και εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για 15 εξ αυτών. Όλα αυτά στο σκοτάδι της μυστικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης. Την επόμενη, η σύλληψη του Αχιλλέα Μπέου και των υπόλοιπων κατηγορούμενων, σκάει σαν… βόμβα στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου και στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα που… κλαίει τη μοίρα της για το μνημόνιο, που υπογράφηκε την προηγούμενη. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στον Ανακριτή. Οι απολογίες πρέπει να γίνουν μέσα σε πέντε (5) μέρες όπως ορίζει το Σύνταγμα. Δεν προλαβαίνουν καν να διαβάσουν τη δικογραφία, που αποτελείται από χιλιάδες σελίδες. Αλλά και ο κ. Ανακριτής δεν προλαβαίνει να σχηματίσει δική του γνώμη. Είναι υποχρεωμένος να δεχθεί όσα γράφονται στο Εισαγγελικό Πόρισμα. Δεν προλαβαίνει να το ελέγξει. Αυτό θα γίνει αργότερα. Ετσι τρεις (3) εκ των συλληφθέντων κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι και οδηγούνται στη φυλακή.
Ο ανακριτής, Γιώργος Κασίμης, αναλαμβάνει τις «τύχες» της υπόθεσης και το έργο της συλλογής των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για την εξακρίβωση της αλήθειας. Αποδεικνύεται σιγά - σιγά ότι η δικογραφία έχει πάρα πολλά κενά. Η δικογραφία αποδεικνύεται φούσκα. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η προκαταρκτική εξέταση περατώθηκε ξαφνικά για να υποβληθεί όπως – όπως η δικογραφία ώστε να γίνει το «μπαμ» της δημοσιότητας.
Βαρύγδουπες δηλώσεις πολιτικών και αθλητικών παραγόντων κάνουν λόγο για «μπόχα» και «βρώμα» στο ποδόσφαιρο, για μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης, για αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, για… μαχαίρια που θα φτάσουν ως το κόκαλο, για «κάθαρση» και άλλα πολλά. Μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός για να δείξει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης δηλώνει ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της. Ως εργαλείο εννοεί και «δείχνει» την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η σύνθεση της οποίας άλλαξε πρόσφατα, πιθανότατα στη διάρκεια της προκαταρτικής εξέτασης.
Τέσσερις μήνες μετά ο θόρυβος και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες έχουν κοπάσει. Η ανάκριση, όμως, συνεχίζεται. Ο ανακριτής έχει ήδη ενεργήσει μια σειρά ανακριτικών πράξεων. Ζήτησε από τη συνδρομή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Επισκέφτηκε τη Eurojust στη Χάγη. Άνοιξε λογαριασμούς, κάλεσε μάρτυρες, έψαξε και εξακολουθεί να ψάχνει. Προσπαθεί, δηλαδή, να κάνει τώρα αυτό που δεν μπορούσε να κάνει κατά τη διάρκεια του πενθήμερου: Να ελέγξει την πληρότητα της δικογραφίας και την ορθότητα των διαπιστώσεων και συμπερασμάτων του Εισαγγελικού Πορίσματος. Ποιο είναι όμως, το αποτέλεσμα όλων αυτών των ανακριτικών πράξεων; Που οδηγεί το νήμα της ανάκρισης;
Οι μέχρι τώρα ενέργειες του ανακριτή και οι απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών δεν είχαν, μέχρι σήμερα, κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές υπόνοιες.
Στοιχεία για κακουργηματικές πράξεις, που επιτρέπουν προσωρινή κράτηση δεν υπάρχουν στη δικογραφία. Δεν υπήρχαν ευθύς εξαρχής. Όχι μόνο δεν προστέθηκαν εκ των υστέρων, αλλά αντιθέτως ακόμα και τα «στοιχεία» που αρχικά υπήρχαν αποδυναμώθηκαν.
Έτσι οι αρχικές τάχα υπόνοιες που οδήγησαν στη φυλακή τον Αχιλλέα Μπέο, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά αντίθετα αποδυναμώνονται. Καταρρίπτονται πλήρως.
Που είναι τα «τεράστια χρηματικά ποσά» που κατηγορείται ότι αποκόμισε; Βρέθηκε καμιά σύνδεση με τα «διεθνή κυκλώματα» παράνομου στοιχήματος; Που είναι οι περιβόητοι «αχυράνθρωποι», αυτοί που εκβιάστηκαν, κλπ; Οι μέχρι τώρα έρευνες διαψεύδουν, όπως φαίνεται, τα πάντα. Όλα δείχνουν ότι κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν ή διέκοψαν απότομα την προκαταρκτική εξέταση για να βγάλουν στον αέρα την υπόθεση.
Οι μάρτυρες (και μάλιστα θεσμικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου) που κατέθεσαν πρόσφατα στον ανακριτή ανατρέπουν τα δεδομένα και αθωώνουν τους κατηγορούμενους. Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος αναγνώρισε ότι οι εκθέσεις της UEFA δεν είναι ξεκάθαρες και χρειάζονται αποκωδικοποίηση.
Οι 39.000 συνομιλίες συνολικής διάρκειας 700 ωρών παραμένουν στα συρτάρια της ΕΥΠ. Δεν αξιοποιήθηκαν. Γιατί άραγε; Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως και από ποιον έγινε η επιλογή των συνομιλιών που μπήκαν στη δικογραφία; Γιατί δεν παραδίδει η Αστυνομία όλες τις απομαγνητοφωνήσεις; Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών δηλώνει αδυναμία να επεξεργαστεί τον όγκο του υλικού λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού και τεχνικού εξοπλισμού. Γιατί, λοιπόν, βιάστηκαν κάποιοι να «τρέξουν» μια τέτοια ανέτοιμη δικογραφία; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των συνομιλιών που μπήκαν στη δικογραφία; Μήπως κάτι δεν πάει καλά;
Τα συμπεράσματα δικά σας. Ο Αχιλλέας Μπέος, πάντως εδώ και τέσσερις μήνες παραμένει στη φυλακή…»
• Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης ας γίνουν πράξη στην περίπτωση του Αχιλλέα Μπέου που χωρίς να έχει διαπράξει αδίκημα βρίσκεται στη φυλακή.
• Το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης δεν ισχύει στην περίπτωσή του;».
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.