Χλοοτάπητας… Τούμπας στη Νάξο (photos)
Πάτησε και απλώθηκε στο γήπεδο της Νάξου ο νέος χλοοτάπητας που σύμφωνα με τον γεωπόνο Δημήτρη Σοφικίτη είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτόν της Τούμπας.
Ξεκίνησε η τοποθέτηση του χλοοτάπητα στο γήπεδο της Νάξου και ως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε έχει οριστεί η σέντρα της Δ’ Εθνικής, το γήπεδο θα είναι… αγνώριστο.
Ο γεωπόνος, Δημήτρης Σοφικίτης σε δηλώσεις του τόνισε για το νέο γήπεδο: «Χωρίς να θέλουμε να περιαυτολογήσουμε ή να πούμε καλά λόγια για τη δουλειά που πραγματοποιείται η αλήθεια είναι ότι με βάση τις υποδομές που έχει το γήπεδο και τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει, το στάδιο της Νάξου θα είναι όταν ολοκληρωθεί ανάμεσα στα τρία καλύτερα της Ελλάδας. Ναι και δεν μιλάμε για υπερβολές. Μάλιστα για τον στίβο θα έρθουν ειδικοί από την Γερμανία που θα τον τελειοποιήσουν ώστε η νεολαία του νησιού να έχει να μιλάει για το γήπεδο που θα της παραδώσουμε. Και αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός. Να φτιάξουμε ένα γήπεδο κόσμημα για το νησί. Για το ταρτάν και τον αγωνιστικό χώρο πρέπει να σου πω ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» και η τελευταία του εφαρμογή ήταν στο γήπεδο της Τούμπας. Μάλιστα, την Τετάρτη, κλιμάκιο της UEFA που ήρθε στην Θεσσαλονίκη για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Τότεναμ επιθεώρησε το γήπεδο, τον αγωνιστικό χώρο και έμεινε με το στόμα ανοιχτό για την ποιότητα του ταρτάν».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα θερμόφιλο χορτάρι, η ποικιλία ακούει στο όνομα Δίας και είναι αμερικανικής προέλευσης και μάλιστα πιστοποιημένο. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι έγινε μετά από δική μας παρέμβαση η αλλαγή στην ποικιλία καθώς επιλέξαμε το συγκεκριμένο που έχει συγκριτικά μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Αντέχει έως στους 5 βαθμούς θερμοκρασίας και εάν δημιουργηθεί πρόβλημα κιτρινίζει. Τότε θα γίνει επισπορά της ποικιλίας και ουσιαστικά θα αναπαραχθεί το ίδιο χωρίς να μπούμε στην διαδικασία του μπαλώματος όπως γίνονταν έως τώρα στα περισσότερα γήπεδα και έβλεπες μία παράξενη εικόνα. Αυτά έχουν τελειώσει με την συγκεκριμένη ποικιλία. Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζουν και τα έργα υποδομής από κάτω από το γήπεδο. Και εκεί είναι άλλωστε και το δυνατό σημείο μας. Τα αποστραγγιστικά έργα έγιναν όπως προβλέπονταν ενώ ρόλο έχει παίξει και η άμμος από τις Εγγαρές που ήρθε και θα βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο στην αποστράγγιση των υδάτων. Και βέβαια πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στην συντήρηση».
Αναφερόμενος στη συντήρηση του έργου, υπογράμμισε: «Με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στις επόμενες γενιές. Κι αυτό γιατί εάν υπάρξει συνετή πολιτική και χρήση τότε δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να κρατήσει μία ζωή. Και βέβαια η έλευση εξιδανικευμένων ατόμων θα βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο στην επιμήκυνση της ζωής του. Πάντως κι από μόνο του θεωρείται ιδιαίτερα αυθεντικό χόρτο και πιστεύω ότι ο Πανναξιακός θα ακολουθήσει συνετή πολιτική πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα γιατί πολύ απλά είναι πολυτέλεια για το νησί να έχει πλέον ένα τέτοιο γήπεδο και δεν μιλάω μόνο για τον αγωνιστικό χώρο αλλά και για το ταρτάν, το τμήμα του στίβου».