Χτύπημα στην ΕΠΟ με… Σφυρή!
Την πλήρη αντίθεσή του με την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, να κρίνει αναρμόδιο το Διαιτητικό Δικαστήριο (για την υπόθεση της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας του Ηρακλή) εξέφρασε μιλώντας στο Onsports, ο δικηγόρος και ένα από τα τρία μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου, Γιώργος Σφυρής.
Εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε αστήρικτη την απόφαση, υποστηρίζοντας θα έπρεπε μαζί με την απόφαση να δοθεί στην δημοσιότητα και το σκεπτικό. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως η Δευτεροβάθμια Επιτροπή όφειλε να στείλει την υπόθεση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν υποχρεούται να συμμορφωθεί στην απόφαση του Διαιτητικού, το οποίο βάσει καταστατικού χαρακτηρίζεται ανώτατο όργανο
Τέλος ο κ.Σφυρής επισήμανε πως σκέφτεται την παραίτησή του από το πόστο, με όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν.
«Ολοι γνωρίζουμε ελληνικά και συνεπώς μπορούμε να διαβάσουμε το άρθρο 41 /Ζ1 στο καταστατικό της ΕΠΟ, σύμφωνα με το οποίο το Διαιτητικό Δικαστήριο λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο. Το ανώτατου βαθμού δικαστήριο, σημαίνει ότι ελέγχει σε τελευταίο βαθμό όλες τις αποφάσεις των υπολοίπων δικαιοδοτικών οργάνων. Επίσης το άρθρο 41 παράγραφος Ζ2 σημειώνει πως το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την επίλυση κάθε διαφοράς που προκύπτει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Σημειώνει δηλαδή ξεκάθαρα, την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να επιλύει θέματα κανονισμών…» τόνισε αρχικά ο κ.Στάθης, προσθέτοντας:
«Εάν τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου κάναμε πιστή εφαρμογή των κανονισμών, δεν θα έπρεπε να παραπέμψουμε ξανά την υπόθεση του Ηρακλή στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Το κάναμε όμως, σεβόμενοι το κύρος των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Θεωρήσαμε ότι δεν θα πρέπει να ακυρώνουμε τις αποφάσεις ανθρώπων με ιστορία στον δικαστικό κλάδο και ότι πιο σεμνό και δίκαιο, θα είναι να παραπέμψουμε την υπόθεση για επανεξέταση…».
Για το εάν θεωρεί ότι υπήρχαν σκοπιμότητες και παρεμβάσεις:
«Η μεγάλη μου απορία είναι πως γίνεται να βγαίνει απόφαση χωρίς σκεπτικό. Οταν τα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου κλεινόμαστε στο γραφείο μας 7 και 8 ώρες να γράψουμε το σκεπτικό, αντιλαμβάνεστε ότι το κάνουμε για να μην υπάρχει καμία υποψία. Εάν θυμηθείτε ότι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων έβγαλε απόφαση και τιμώρησε με αφαίρεση βαθμών και όχι με υποβιβασμό τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα, μπορείτε να αντιληφθείτε ποιες σκοπιμότητες υπάρχουν. Από την συγκεκριμένη απόφαση για την υπόθεση του Ηρακλή, ανατρέπεται όλο ο καθεστώς. Εμείς κρίναμε τον Ηρακλή, όχι τον Αστέρα Τρίπολης που επωφελείται και παραμένει στην Σούπερ Λίγκα. Αναρωτιέμαι όμως… Όταν υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στις ομάδες που υποβιβάζονται αγωνιστικά να παραμένουν στην Σούπερ Λίγκα, δεν υπάρχουν ευθύνες των οργάνων που δεν τις σεβάστηκαν;».
- Για την απόφαση του Ηρακλή να κυνηγήσει την υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια.
«Το αθλητικό δίκαιο της ΕΠΟ απαγορεύει την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ο Ηρακλής εξαντλώντας τα όποια δικαιώματά του ενδεχομένως και στα ευρωπαϊκά όργανα. Εφόσον τελικά προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, η διοίκηση του θα πάρει και το ανάλογο ρίσκο, σταθμίζοντας τις πιθανές κυρώσεις από την ΕΠΟ».
- Για το εάν μπορεί η υπόθεση να… επιστρέψει στο Διαιτητικό Δικαστήριο
«Θα μπορούσε να γυρίσει σε εμάς. Εμείς είμαστε εδώ για να κρίνουμε. Το δευτεροβάθμιο όργανο όμως θα έπρεπε εφαρμόζοντας το άρθρο 55 να παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΣ τη ΕΠΟ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν υποχρεούται να συμμορφωθεί στην απόφαση του Διαιτητικού, το οποίο βάσει καταστατικού χαρακτηρίζεται ανώτατο Όργανο. Δεν μπορεί το ΔΣ της ΕΠΟ να παραμένει αμέτοχο. Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι προσωπικά δεν δέχομαι να διαβάζω και να ακούω ότι είναι διαφθαρμένα όλα τα μέλη των επιτροπών. Αν βρείτε όλα τα σκεπτικά, που έχουμε δώσει στο… φως της δημοσιότητας, τότε θα βγει πλήρης νόημα. Για αυτό και σκέφτομαι να υποβάλω την Τρίτη(6/9) την παραίτησή μου».