Ανασκόπηση 2022: Η ραψωδία της Αργεντινής και του Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ
Ανασκόπηση 2022: Η χρόνια μας αφήνει με ένα απ’ τα καλύτερα Παγκόσμια Κύπελλα της ιστορίας, που έχει τη «σφραγίδα» του Λιονέλ Μέσι και την επιστροφή της Αργεντινής μετά από 36 χρόνια.
Το «έγραφε» η μοίρα. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το «μεγάλο ταξίδι» του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ίσως το τελευταίο του Λιονέλ Μέσι. Το Κατάρ έγινε η γη της επαγγελίας των Αργεντινών. Με οδηγό τον 35χρονο σούπερ σταρ. Ένας κοντός γίγαντας, που πήρε στις πλάτες του 45 εκ. Αργεντινούς και έκανε το μισό πλανήτη να γίνει οπαδός της «αλμπισελέστε» σε αυτή τη διοργάνωση.
Στη δύση του 2022, το Παγκόσμιο Κύπελλο προσέφερε τεράστιες συγκινήσεις. Χαρές, λύπες, δυνατές στιγμές. Εστιάζοντας στο αγωνιστικό του σκέλος, το θέαμα ήταν πλούσιο. Η διοργάνωση που μπήκαν τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη στην ιστορία. 172 τέρματα, ξεπερνώντας κατά ένα τα Παγκόσμια Κύπελλα της Γαλλίας το 1998 και της Βραζιλίας το 2014.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, λίγο πριν φύγει το 2022, το πρώτο Μουντιάλ που διεξήχθη χειμώνα, έγινε η μεγάλη επιστροφή της Αργεντινής. Η «αλμπισελέστε» παρότι ηττήθηκε στο πρώτο της παιχνίδι από τη Σαουδική Αραβία με 2-1, όχι απλά δεν το έβαλε κάτω, αλλά επανήλθε δυναμικά.
Οι νίκες με 2-0 κόντρα σε Μεξικό και Πολωνία, έδωσαν την πρώτη θέση του ομίλου στην χώρα της λατινικής Αμερικής. Οι καρδιές είχαν επιστρέψει στη θέση τους, το ραντεβού με τη Γαλλία αποφεύχθηκε, καθώς το πεπρωμένο «έγραφε» αυτή η «μάχη» να έρθει στον τελικό.
Η Αυστραλία έγινε το πρώτο «θύμα» στα νοκ άουτ, όταν και χρειάστηκε πέρα απ’ τη «μαγεία» του Μέσι, μια μεγάλη επέμβαση του Εμιλιάνο Μαρτίνες για να έρθει η νίκη-πρόκριση με 2-1.
Στα προημιτελικά η Ολλανδία έκανε επική επιστροφή παρότι χειρότερη απ’ την Αργεντινή. Στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων με κομπίνα σε φάουλ, οδήγησε το ματς στην παράταση. Δοκάρι, χαμένες ευκαιρίες και τελικά πέναλτι για να κάμψουν οι λατινοαμερικάνοι την αντίσταση των «οράνιε». Δίκαιη πρόκριση με τρόπο «θρίλερ».
Στα ημιτελικά η Κροατία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και κυρίως, κατώτερη για να ανταποκριθεί στη «δίψα» και το πάθος των Αργεντινών. Τελικός με νίκη 3-0 και τον Μέσι να κάνει ξανά τα δικά του!
Στις 18 Δεκεμβρίου, η προσμονή 36 ετών τελείωσε. Στον κορυφαίο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου όλων των εποχών. Ο Λιονέλ Μέσι νίκησε τον Κιλιάν Εμπαπέ. Η Αργεντινή επικράτησε της Γαλλίας. Στα πέναλτι, μετά από ματσάρα που δεν ήθελε να τελειώσει. 2-2 κανονική διάρκεια, 3-3 παράταση και τελικά θρίαμβος στα πέναλτι για την «αλμπισελέστε». Η κορυφή γέμισε λιακάδα απ’ τον ήλιο της Αργεντινής και βάφτηκε γαλάζια. Υποδεχόμενη τον Λιονέλ Μέσι. Νίκη που πήρε μεγαλύτερη αξία λόγω της επικής προσπάθειας των Γάλλων. Που πήγαν με πολλά προβλήματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έδειξαν πως το παρόν και το μέλλον τους ανήκει.
Αναφορικά με τα πρόσωπα, είναι περιττή η αναφορά σε οποιονδήποτε άλλον. Λιονέλ Μέσι. Η δική του διοργάνωση, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Αργεντινός κατέκτησε το… ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου, αυτό που του έλειπε στην καριέρα του. Αυτό που τον βάζει μία και καλή ανάμεσα στους κορυφαίους. Για πολλούς ο κορυφαίος. Έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης. Ξεπέρασε τον Λόταρ Ματέους φτάνοντας τις 26 εμφανίσεις σε Μουντιάλ. Ο πρώτος παίκτης με ασίστ σε πέντε διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα. Τί άλλο να κάνει; Πήρε την χώρα του και την πήγε στην κορυφή. Ο πλανήτης απλά του υποκλίθηκε.
Πέρα απ’ την Αργεντινή που επισκίασε σχεδόν τα πάντα, υπήρξαν άλλες δύο ομάδες που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Πρώτα απ’ όλα η Κροατία. Κατέκτησε την 3η θέση στη διοργάνωση, με την παρέα του Μόντριτς να κερδίζει το χειροκρότημα. Έγινε η ομάδα που απογοήτευσε την Βραζιλία αφήνοντάς την εκτός στους «8». Έγινε κυρίως η ομάδα που κανείς δεν περίμενε να φτάσει ψηλά, αλλά απέδειξε αυτό που είπε ο Μόντριτς. Πλέον η Κροατία είναι μέλος του γκρουπ των μεγάλων.
Η πιο όμορφη ιστορία του Μουντιάλ, δε γινόταν να είναι άλλη απ’ το Μαρόκο. Οι Αφρικανοί δεν έκαναν απλά την έκπληξη, έγραψαν ιστορία. Όντας η πρώτη ομάδα από την ήπειρο που φτάνει στα ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στον όμιλο απέκλεισαν τους Βέλγους, άφησαν εκτός διοργάνωσης την Ισπανία, την Πορτογαλία. Το σύνολο του Ουαλίνγτ Ρεγκραγκί, έκανε κάθε ποδοσφαιρόφιλο να γίνει και λίγο Μαρόκο. Παρά την ήττα στον μικρό τελικό απ’ την Κροατία, οι θαυματουργοί Μαροκινοί θα μνημονεύονται για πάντα.
Μεγάλες απογοητεύσεις στο Κατάρ, μπορούν να εντοπιστούν πολλές. Η Γερμανία που δεν πέρασε απ’ τον όμιλο. Η Βραζιλία που έμεινε ξανά με το όνειρο. Οι… χαμηλές πτήσεις της Ισπανίας. Καμία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που άρχισε ιδανικά γι’ αυτόν, καθώς έγραψε τη δική του ιστορία. Σκοράροντας απέναντι στην Γκάνα, έγινε ο μόνος παίκτης που έχει βρει δίχτυα σε πέντε διαφορετικά Μουντιάλ.
Η συνέχεια δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον CR7. Στα νοκ άουτ έμεινε εκτός ενδεκάδας απ’ τον Φερνάντο Σάντος, λόγω αντίδρασής του που δεν άφησε να περάσει έτσι ο Πορτογάλος τεχνικός. Δημοσιεύματα τον ήθελαν να θέλει να φύγει απ’ την αποστολή μόλις έμαθε πως δε θα είναι βασικός κόντρα στην Ελβετία. Τελικά το τέλος του στη διοργάνωση, γράφτηκε με κλάματα. Με αμφισβήτηση και με σκυμμένο κεφάλι. Έτσι όπως δεν αρμόζει στην ποδοσφαιρική του κλάση.
Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, αναδείχθηκε ο εκπληκτικός Κιλιάν Εμπαπέ. Μόλις στα 24 του, σκόραρε σε δεύτερο τελικό στην καριέρα του, έχοντας συνολικά 4 τέρματα σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με 8 τέρματα ήταν ο κορυφαίος «εκτελεστής» στο Κατάρ, παρότι έμεινε με την πικρή γεύση της απώλειας του τροπαίου.