Μουντιάλ 2022: Όλοι οι τελικοί και οι τροπαιούχοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Μουντιάλ 2022: Όλοι οι τελικοί και οι τροπαιούχοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Μουντιάλ 2022: Αφιέρωμα στους τροπαιούχους και όλους τους τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Την Κυριακή (18/12-17:00) στο στάδιο Λουσαΐλ είναι προγραμματισμένος ο 22ος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ανάμεσα στην Αργεντινή -φιναλίστ το 2014- και την Γαλλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2018.

Διεκδικώντας αμφότερες τον τρίτο τους παγκόσμιο τίτλο, στο πρώτο Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή, το πρώτο σε μουσουλμανική χώρα, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χειμώνα, αλλά και το τελευταίο με 32 ομάδες, προγραμματισμένο -εκ νέου- από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Χωρίς αμφιβολία η διαδρομή στην ιστορία των Μουντιάλ είναι συναρπαστική. Στις σελίδες της κορυφαίας διοργάνωσης υπάρχει μία ομάδα που το πήρε, η καλύτερη (Βραζιλία 1970), μία που δεν το πήρε (Ουγγαρία 1954) και μία που δεν «έπρεπε» να το πάρει λόγο έδρας (Ολλανδία 1978).

Το ξεκίνημα στην Ουρουγουάη, ίσως ούτε ο Ριμέ δεν περίμενε να είναι καλύτερο, στην Ιταλία ο φασισμός έκανε το μεγάλο παιχνίδι, το 1978 στην Αργεντινή οι στρατηγοί πανηγύριζαν στην εξέδρα και ο πεινασμένος λαός στους δρόμους.

Οκτώ χρόνια αργότερα στο Μεξικό, ποτέ άλλοτε ένας παίχτης, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, δεν ταυτίστηκε με ένα τρόπαιο, στις ΗΠΑ η Βραζιλία έφτασε τα τέσσερα, ενώ στην Γαλλία οι «πετεινοί» έγραψαν ιστορία.

Η Βραζιλία επέστρεψε στο Μουντιάλ των δύο χωρών Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, η Ιταλία πανηγύρισε στη Γερμανία, η Ισπανία έκανε το νταμπλ μετά το Euro στη Νότια Αφρική το 2010, ενώ οι Γερμανοί ανέβηκαν στην κορυφή μέσα στην Βραζιλία.

Στη Ρωσία η Γαλλία πανηγύρισε το δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της κι έφτασε η ώρα στο Κατάρ, για να φανεί ποια ομαδα θα ανέβει στην κορυφή του κόσμου.

Οι «οικοδέσποινες» χώρες και οι κάτοχοι των τροπαίων:

1930

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ/ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Στις 18 Μάη 1929 αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία των Μουντιάλ. Η FIFA πήρε την μεγάλη απόφαση να αναθέσει στην Ουρουγουάη το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μία χώρα μικρή, φτωχή και «χτυπημένη» από το αμερικανικό κραχ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ήταν όμως η χώρα με την πιο ισχυρή Εθνική ομάδα στον κόσμο. Πολλοί αρνήθηκαν να ταξιδέψουν, όμως ο Ζιλ Ριμέ ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μετά 18 παιχνίδια η Ουρουγουάη γίνεται στο Μοντεβιδέο η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2 (12' Ντοράντο, 57' Σέα, 68' Ιριάρτε, 89' Κάστο - 20' Πέσελ, 37' Στάμπιλε
Διαιτητής: Γ. Λάνγκενους (Βέλγιο)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Α. Σουπίκι): Μπαλεστέρος, Ντοράντο, Σέα, Κάστρο, Γκεστίδο, Φερνάντεζ, Ιριάρτε, Νασάζι, Σκαρόνε, Αντράντε, Μασκερόνι
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Φ. Ολαζάρ): Μποτάσο, Στάμπιλε, Πέσελ, Πατέρνοστερ, Χ. Εβαρίστο, Μ. Εβαρίστο, Βαρέλο, Φερέιρα, Μόντι, Ντέλα Τόρε, Σουάρεζ

1934

ΙΤΑΛΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ

Η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι είχε ανάγκη από προβολή, η Σουηδία απέσυρε την υποψηφιότητά της και έτσι η FIFA αποφασίζει να κάνει το χατίρι στον Ντούτσε που κηρύσσει την έναρξη. Απουσιάζει όμως η παγκόσμια πρωταθλήτρια, που μένει στο Μοντεβιδέο διαμαρτυρόμενη για εκείνα που έγιναν τέσσερα χρόνια πριν. Ο Μουσολίνι είχε φτιάξει νέα γήπεδα, μέσα μεταφοράς, δαπάνησε χρήματα και ήθελε φυσικά το τρόπαιο.

Ιταλία - Τσεχοσλοβακία 2-1 παράταση(81' Ορσι, 95' Σιάβιο-Πουτς 71')
Διαιτητής: Ι. Εκλιντ (Σουηδία)
ΙΤΑΛΙΑ (Β. Πότσο): Κόμπι, Σιάβιο, Μπερτολίνι, Μεάτσα, Γκουάιτα, Μονζέλιο, Ορσι, Φεράρις, Μόντι, Φεράρι, Αλεμάντι
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ (Κ. Πέτρου): Πλάνικα, Κάμπαλ, Γούνεκ, Σβόμποντα, Νέγεντλι, Πουκ, Κόσταλεκ, Ζένισεκ, Σόμποτκα, Κρσιλ, Πλάνικα, Κτίροκι

1938

ΓΑΛΛΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ

Στον πόλεμο πέθαιναν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Η Αυστρία δεν υπήρχε πια. Οι παίχτες της υποχρεώθηκαν να φορέσουν την φανέλα της ναζιστικής Γερμανίας. Πολλοί βέβαια προτίμησαν να μη αφήσουν τη Βιέννη, ενώ ο κορυφαίος όλων, Ματίς Σίντελαρ, συντετριμμένος από τον χαμό της αγαπημένης του, αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του από υγραέριο. Όμως οι Γερμανοί απέτυχαν. Η Ιταλία, παίζοντας αυτή την φορά καλό ποδόσφαιρο επικράτησε των φοβερών Ούγγρων.

Ιταλία - Ουγγαρία 4-2 (6' και 35' Κολαούσι, 19' και 82' Πιόλα - 8' Τίτκος, 70' Σάροσι)
Διαιτητής: Ζ. Καπντεβίλ (Γαλλία)
ΙΤΑΛΙΑ (Β. Πότσο): Ολιβιέρι, Κολαούσι, Φόνι, Φεράρι, Ράβα, Πιόλα, Σεραντόνι, Αντρεόλο, Μεάτσα, Μπιαβάτι, Λοκατέλι
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Α. Σάφερ): Σζάμπο, Πόλγκαρ, Σένγκελερ, Λάζαρ, Τίτκος, Σζούετς, Σάροσι, Βίντσε, Σζαλάι, Μπίρο, Σας

1950

ΒΡΑΖΙΛΙΑ/ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Το μεγαλύτερο κάζο στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Η χαρά γίνεται θάνατος. Στο περίφημο Μαρακανά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Ουρουγουάη ταπεινώνει την Βραζιλία. Δεκάδες φίλαθλοι πέφτουν από τις πανύψηλες εξέδρες, ενώ σε όλα τα σημεία της χώρας ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακοινώνουν αυτοκτονίες. Σύμφωνα με στοιχεία ξεπερνούν τις 300... Ένα Μουντιάλ με νέο σύστημα. Δίχως ημιτελικούς και τελικό, αλλά με πρωτάθλημα και βαθμολογία.

Ουρουγουάη - Βραζιλία 2-1 (66' Σκιαφίνο, 79' Γκίγκια - 47' Φριάκα)
Διαιτητής: Τζ. Ρίντερ (Αγγλία)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ι. Λόπεζ): Μασπόλι, Σκιαφίνο, Γλκαμπέτα, Γκίγκια, Τεχέρα, Αντράντε, Πέρεζ, Βαρέλα, Μιγκέζ, Γκονζάλες, Μοράν
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Φ. Κόστα): Μπαρμπόσα, Κουιχάντα, Μπάουερ, Μπιγκόντε, Ντανίλο, Ζιζίνιο, Αουγκούστο, Φριάκα, Ζουβέναλ, Ζαϊρ, Τσίκο

1954

ΕΛΒΕΤΙΑ/ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χωρίς απάντηση έμεινε το ερώτημα αν αυτή η Δ. Γερμανία άξιζε να πάρει το τρόπαιο από τον Πούσκας και την περίφημη παρέα του. Πάντως συχνά κάποιοι επαναλαμβάνουν ότι οι παίχτες του Χέρμπεργκερ έφτασαν στην τελική νίκη με χημική βοήθεια, μιας και μετά μία ανεξήγητη ασθένεια προσέβαλε τους Γερμανούς. Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν την οικονομική βοήθεια που έστειλαν οι Γερμανοί για την ανασυγκρότηση της καταστραμμένης από τον πόλεμο Ουγγαρίας.

Δ. Γερμανία - Ουγγαρία 3-2 (10' Μόρλοκ, 18' και 84' Ραν - 6' Πούσκας, 8' Τσίμπορ)
Διαιτητής: Γ. Λινγκ (Αγγλία)
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Σ. Χερμπέργκερ): Τούρεκ, Κολμέγερ, Εκελ, Πόσιπαλ, Μάι, Λίμπριχ, Ραν, Μόρλοκ, Ο. Βάλτερ, Φ. Βάλτερ, Χ. Σάφερ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Γκ. Σέμπες): Γκρόσιτς, Μπουζάνσκι, Λόραντ, Λάντος, Μπόζσικ, Ζακαρίας, Τοθ, Κόκσις, Χιντεγκούτι, Πούσκας, Τσίμπορ

1958

ΣΟΥΗΔΙΑ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η πρώτη φορά της Βραζιλίας, η πρώτη παρουσία του Πελέ, πριν ακόμα συμπληρώσει τα 17 του χρόνια, η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα ομάδα που παίρνει το τρόπαιο σε διαφορετική ήπειρο. Πελέ, Ντιντί, Βαβά, Ζάγκαλο, Γκαρίντσα, αρκούν ίσως να πιστοποιήσουν το κορυφαίο σε ταλέντα Μουντιάλ.

Βραζιλία - Σουηδία 5-2 (9' και 32' Βαβά, 55' και 90' Πελέ, 68' Ζαγκάλο - 3' Λίντχολμ, 80' Σίμονσον)
Διαιτητής: Μ Γκιγκέ (Γαλλία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Β. Φέολα): Γκίλμαρ, Μπελίνι, Ντζάλμα Σάντος, Ζίτο, Ορλάντο, Ζαγκάλο, Ντιντί, Πελέ, Γκαρίντσα, Νίλτον Σάντος, Βαβά
ΣΟΥΗΔΙΑ (Τζ. Ρέινορ): Σβένσον, Μπέργκμαρκ, Αξμπομ, Λίντχολμ, Γκούσταβσον, Πάρλινγκ, Χάμριν, Γκρεν, Σίμονσον, Σκόγκλουντ, Μπόργεσον

1962

ΧΙΛΗ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Στην Χιλή του Αλιέντε με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο Μουντιάλ, η Βραζιλία κατακτά και αυτό. Ένα μήνα πριν από την έναρξη των αγώνων, ο άνθρωπος που πήγε την Χιλή στο Μουντιάλ, Κάρλος Ντίτμπορν Πίντο, πέθανε σε ηλικία 38 ετών. Χαρακτηρίστηκε το Μουντιάλ της μεγάλης σφαγής, αφού περισσότεροι από είκοσι ποδοσφαιριστές εγκατέλειψαν τραυματισμένοι τα γήπεδα, πολλοί με βαριά κατάγματα.

Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία 3-1 (17' Αμαρίλντο, 69' Ζίτο, 78' Βαβά - 15' Μάζοπουστ)
Διαιτητής: Ν. Λάτισεφ (ΕΣΣΔ)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Α. Μορέιρα): Γκίλμαρ, Ντζάλμα Σάντος, Μάουρο, Ζίτο, Ζόζιμο, Νίλτον Σάντος, Γκαρίντσα, Ντιντί, Βαβά, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο.
ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ (Ρ. Βίτλασιλ): Σρόιφ, Πόπλουχαρ, Νόβακ, Πλούσκαλ, Μάζοπουστ, Σέρερ, Ζέλινεκ, Τίκι, Πόσπιχαλ, Κάντραμπα, Κβάσνακ

1966

ΑΓΓΛΙΑ/ΑΓΓΛΙΑ

Το ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι του και οι Άγγλοι φρόντισαν να κρατήσουν το τρόπαιο για τέσσερα χρόνια κοντά τους. Στο μυθικό Ουέμπλει έσπασε παράδοση 32 ετών, που ήθελε την διοργανώτρια να μην κατακτά το τουρνουά. Στην παράταση του τελικού το γκολ του Χαρστ έμεινε στην ιστορία ως το «γκολ -φάντασμα», αφού ακόμα και τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η μπάλα πέρασε την γραμμή της εστίας του Τιλκόφσκι.

Αγγλία - Δ. Γερμανία 4-2 (18', 101' και 120' Χαρστ, 78' Πίτερς - 12' Χάλερ, 89' Βέμπερ)
Διαιτητής: Γκ. Ντινστ (Ελβετία)
ΑΓΓΛΙΑ (Α. Ράμσεϊ): Μπανκς, Κόεν, Γουίλσον, Στάιλς, Τζ. Τσάρλτον, Μουρ, Μπολ, Μπ. Τσάρλτον, Χαρστ, Πίτερς, Χαντ
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χ. Σεν): Τιλκόφσκι, Χέτγκες, Σνέλινγκερ, Μπεκενμπάουερ, Σουλτς, Βέμπερ, Χάλερ, Ζέελερ, Χελντ, Εμεριχ, Οβερατ

1970

ΜΕΞΙΚΟ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Οι χορηγοί δεν άφησαν χρόνο στον Πελέ να προπονείται, αλλά τελικά πείστηκε να επιστρέψει στην Εθνική Βραζιλίας. Παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο και σημειώνοντας έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια έφτασαν στο τρόπαιο. Την αποκάλεσαν «ομάδα του αιώνα» και μάλλον όχι άδικα, αφού βλέποντας απλά τον τελικό, θα διαπιστώσει κάποιος ότι η Ιταλία ήταν απλά η αντίπαλος.

Βραζιλία - Ιταλία 4-1 (18' Πελέ, 66' Γκέρσον, 71' Ζαϊρζίνιο, 86' Κάρλος Αλμπέρτο - 37' Μπονισένια)
Διαιτητής: Ρ. Γλόκνερ (Α. Γερμανία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Μ. Ζαγκάλο): Φέλιξ, Μπρίτο, Πιάτσα, Κάρλος Αλμπέρτο, Κλοντοάλντο, Ζαϊρζίνιο, Γκέρσον, Τοστάο, Πελέ, Ριβελίνο, Εβεράλντο
ΙΤΑΛΙΑ (Φ. Βαλγκαρέζι): Αλμπερτόζι, Μπούργκνιτς, Φακέτι, Τσέρα, Ροσάτο, Μπερτίνι (74' Τζουλιάνο), Ρίβα, Ντομενγκίνι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Μπονισένια (84' Ριβέρα)

1974

Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ/Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην θέση του Ζιλ Ριμέ περνάει το κύπελλο της FIFA. Φιλοτεχνείται από τον Ιταλό χρυσοχόο Σίλβιο Κατσανίγκα, είναι από χρυσάφι 18 καρατίων, ζυγίζει πέντε κιλά και αναπαριστά γυμνούς αθλητές που κρατούν τα χέρια τους υψωμένα στον ουρανό. Η αξία του τότε 7 εκατ. δρχ. Το κράτησε στα χέρια της πρώτη η Δυτική Γερμανία, αφού χρειάστηκε να υποτάξει τον «ιπτάμενο Ολλανδό» και την παρέα του.

Δ. Γερμανία - Ολλανδία 2-1 (25' Μπράιτνερ, 43' Μίλερ - 2' Νέεσκενς)
Διαιτητής: Τ. Τέιλορ (Αγγλία)
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χ. Σεν) : Μάγιερ, Φογκτς, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεργκ, Μπεκενμπάουερ, Γκραμπόφσκι, Οβερατ, Μίλερ, Χένες, Μπόνοφ, Χόλτσενμπαϊν
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρ. Μίχελς): Γιόνγκμπλουντ, Χάαν, Φαν Χάνενγκεμ, Γιάνσεν, Κρολ, Νέεσκενς, Κρόιφ, Ρένσενμπρινκ (46' Ρ. Φαν ντε Κέρκοφ), Ρεπ, Ρισμπέργκεν (68' Ντε Γιονγκ), Σουρμπίρ, Βος.

1978

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ/ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ο Στρατηγός Βιντέλα ακουμπά στο συναίσθημα του υπερήφανου λαού της. «Στο Μουντιάλ θα παίξουμε 25 εκατ. Αργεντινοί», είπε καλώντας τον κόσμο να ταχθεί στον μεγάλο σκοπό. Δουλειά μέρα νύχτα, ξεχάστηκε η χούντα και η πείνα. Η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει από εξωτερικό δανεισμό που ξεπερνούσε τα 1,5 δις δραχμές. Οι παίχτες αποζημίωσαν τον λαό τους σηκώνοντας το τρόπαιο στον ουρανό του Μπουένος Άιρες, απέναντι στην Ολλανδία που έφτασε ξανά στον τελικό αλλά δεν τα κατάφερε.

Αργεντινή - Ολλανδία 3-1 (38' και 105' Κέμπες, 116' Μπερτόνι - 82' Νανίγκα)
Διαιτητής: Σ. Γκονέλα (Ιταλία)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λ. Σ. Μενότι): Φιλιόλ, Αρντίλες (65' Λαρόσα), Μπερτόνι, Γκαγιέγκο, Γκαλβάν, Κέμπες, Λούκε, Ολγκίν, Ορτίζ (74' Χούσεμαν), Πασαρέλα, Ταραντίνι.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρ. Μίχελς): Γιόνγκμπλουντ, Πόρτβλιτ, Κρολ, Γιάνσεν (72' Σουρμπίρ), Χάαν, Ρ. Φαν ντε Κέρκοφ, Β. Φαν ντε Κέρκοφ, Ρένσενμπρινκ, Νέεσκενς, Ρεπ (59' Νανίγκα), Μπραντς

1982

ΙΣΠΑΝΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ

Αργά, αθόρυβα και αφού κοίμισε όλα τα φαβορί η Ιταλία έφτασε στη κατάκτηση του τρίτου τροπαίου, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Βραζιλίας. Μία παγκόσμια πρωταθλήτρια που δεν είχαν πιστέψει οι φίλοι της, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, ακόμα ίσως και οι ίδιοι οι παίχτες της, έφτασε στον τίτλο αφήνοντας εκτός Βραζιλία και Αργεντινή και υποτάσσοντας στον τελικό την Δυτική Γερμανία.

Ιταλία - Δ. Γερμανία 3-1 ( 57' Ρόσι, 69' Ταρντέλι, 81' Αλτομπέλι - 83' Μπράιτνερ)
Διαιτητής: Α. Κοέλιο (Βραζιλία)
ΙΤΑΛΙΑ (Ε. Μπεαρζότ): Τζοφ, Μπέργκομι, Καμπρίνι, Κολοβάτι, Τζεντίλε, Σιρέα, Οριάλι, Ταρντέλι, Κόντι, Γκρατσιάνι (7' Αλτομπέλι, 89' Καούζιο), Ρόσι
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γ. Ντέρβαλ): Σουμάχερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Κ.Χ. Φέρστερ, Μπ. Φέρστερ, Ντρέμλερ (62' Χρούμπες), Λιτμπάρσκι, Φίσερ, Ρουμενίγκε (70' Μίλερ), Στίλικε, Καλτς.

1986

ΜΕΞΙΚΟ/ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Είναι το Μουντιάλ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ποτέ πριν στο παρελθόν ένα Μουντιάλ, δεν ταυτίστηκε απόλυτα με ένα παίχτη. Όχι όμως άδικα, αφού ήταν εκείνος που οδήγησε μία χώρα στην ευτυχία. Έγινε και παρέμεινε σύμβολο. Δίχως άλλο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη γη.

Αργεντινή - Δ. Γερμανία 3-2 (23' Μπράουν, 55' Βαλντάνο, 83' Μπουρουσάγκα - 74' Ρουμενίγκε, 80' Φέλερ)
Διαιτητής: Ρ. Α. Φίλιο (Βραζιλία)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πουμπίδο, Μπατίστα, Κουτσιούφο, Ενρίκε, Τζούστι, Ολαρτικοετσέα, Ρουγκέρι, Μπράουν, Μαραντόνα, Βαλντάνο, Μπουρουσάγκα (90' Τρομπιάνι)
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Μπρίγκελ, Μπρέμε, Κ.Χ. Φέρστερ, Εντερ, Ματέους, Μάγκατ (62' Χένες), Μπέρτχολντ, Γιάκομπς, Κ. Αλοφς (46' Φέλερ), Ρουμενίνγκε

1990

ΙΤΑΛΙΑ/ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μετά δύο συνεχής αποτυχημένους τελικούς επιτέλους η Δυτική Γερμανία έφτασε στο τρόπαιο. Έστω και από τα ένδεκα βήματα ο Μπρέμε με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι έκανε τον Ντιέγκο να κλάψει. Μία διοργάνωση που συνεχίστηκε στις αίθουσες των ιταλικών δικαστηρίων. Κερδοσκοπίες, πολιτικοί και φουσκωμένοι προϋπολογισμοί για μία διοργάνωση που οι Ιταλοί πλήρωναν για πολλά χρόνια. Κι αυτό χωρίς να κερδίσουν το τρόπαιο, αφού ο Μαραντόνα τους πέταξε έξω στα ημιτελικά.

Γερμανία - Αργεντινή 1-0 (85' Μπρέμε)
Κόκκινες: 65' Μονζόν, 87' Ντεζότι.
Διαιτητής: Ε. Κ. Μέντεζ (Μεξικό)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Φ. Μπεκενμπάουερ): Ιλγκνερ, Μπρέμε, Κόλερ, Αουγκεντάλερ, Μπούχβαλντ, Λιτμπάρσκι, Χέσλερ, Ματέους, Μπέρτχολντ, Φέλερ, Κλίνσμαν.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Κ. Μπιλάρδο): Γκοϊκοτσέα, Μπασουάλδο, Μουρουσάγκα, Ντεζότι, Μαραντόνα, Λορέντσο, Σενσίνι, Σερισουέλα, Ρουγκέρι, Μονζόν, Τρόλιο.

1994

ΗΠΑ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η Βραζιλία έφτασε για τέταρτη φορά στην ιστορία της στον παγκόσμιο θρόνο. Είναι το Μουντιάλ που βάφεται για πρώτη φορά με ελληνικά χρώματα. Φιλοξενείται σε μία χώρα που σχεδόν αγνοούσε το ποδόσφαιρο, οι αγώνες διεξάγονταν κάτω από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Είναι το τελευταίο Μουντιάλ του Μαραντόνα που αποκλείεται και τιμωρείται για χρήση κοκαΐνης. Είναι όμως και το Μουντιάλ που πλήρωσε με την ζωή του ένα αυτογκόλ ο Κολομβιανός Αντρές Εσκομπάρ. Οι νικητές Βραζιλιάνοι αφιέρωσαν τον τίτλο στον συμπατριώτη τους αδικοχαμένο πιλότο της F.1 Αϊρτον Σένα.

Βραζιλία - Ιταλία 0-0 (3-2 πεν.)
Διαιτητής: Σ. Πουλ (Ουγγαρία)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Κ. Α. Παρέιρα): Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (21' Καφού), Μάουρο Σίλβα, Μπράνκο, Ντούνγκα, Ζίνιο (106' Βιόλα), Αλνταϊρ, Μάρσιο Σάντος, Μαζίνιο, Μπεμπέτο, Ρομάριο
ΙΤΑΛΙΑ (Α. Σάκι): Παλιούκα, Μπεναρίβο, Μαλντίνι, Μπαρέζι, Μούσι (35' Απολόνι), Αλμπερτίνι, Ντ. Μπάτζιο (95' Εβάνι), Ρ. Μπάτζιο, Μπέρτι, Ντοναντόνι, Μασάρο.

1998

ΓΑΛΛΙΑ/ΓΑΛΛΙΑ

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να πανηγυρίσει το τρόπαιο η διοργανώτρια χώρα. Ότι δεν είχε καταφέρει ο Πλατινί, το μπόρεσε ο Ζιντάν και η παρέα του. Η Γαλλία χρίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια, παρουσιάζοντας μία γενιά ταλέντων, μία γενιά νικητών. Θα μπορούσε να είναι το Μουντιάλ του Ρονάλντο, αλλά τελικά ήταν μάλλον αρνητικό για το «Φαινόμενο». Χτυπημένος έντονα από στρες τις παραμονές του τελικού παραλίγο να χάσει το μεγάλο παιχνίδι. Η πρώτη σύνθεση τον είχε στον πάγκο, η δεύτερη στην ενδεκάδα. Έτσι κι αλλιώς ήταν απλά παρών, μία συμμετοχή που πολλοί λένε ότι υπαγορεύτηκε από την NIKE. Ήταν πάντως η πρώτη φορά που μία φιναλίστ δεν βγήκε για προθέρμανση πριν την σέντρα.

Γαλλία-Βραζιλία 3-0 (27' και 46' Ζιντάν, 90' Πετί)
Διαιτητής: Σ. Μπελκόλα (Μαρόκο)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Μ. Ζαγκάλο): Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταϊρ, Τζούνιορ Μπαϊάνο, Σέζαρ Σαμπάιο (75' Εντμούντο), Ρομπέρτο Κάρλος, Ντούνγκα, Ρονάλντο, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45' Ντένιλσον), Μπαμπέτο.
ΓΑΛΛΙΑ (Ε. Ζακέ): Μπαρτέζ, Λιζαραζού, Ντεσαγί, Ντεσάμπ, Τιράμ, Λεμπέφ, Ντζορκαέφ (75' Βιεϊρά), Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Ζιντάν, Πετί, Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί)

2002

ΙΑΠΩΝΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ/ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία το Παγκόσμιο Κύπελλο οργανώθηκε από δύο χώρες, δίνοντας έτσι επίσης για πρώτη φορά σε τρεις ομάδες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία ως συνδιοργανώτριες και η κάτοχος Γαλλία) αυτόματα θέσεις στη διοργάνωση. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που έγινε εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής.

Γερμανία-Βραζιλία 0-2 (66΄,78΄Ρονάλντο)

Διαιτητής: Π.Κολίνα (Ιταλία)

Βραζιλία (Σκολάρι): Μάρκος, Καφού, Λούσιο, Ρόκε Τζούνιορ, Εντμίλσον, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ριβάλντο, Ρονάλντο (90' Ντενίλσον), Ροναλντίνιο (85' Ζουνίνιο), Κλέμπερσον

Γερμανία (Φέλερ): Καν, Λίνκε, Ράμελοφ, Νόιβιλ, Χάμαν, Κλόζε (74'Μπίρχοφ), Γέρεμις (77'Ασαμόα), Μπόντε (84΄Τσίγκε), Σνάιντερ, Μέτσελντερ, Φρινγκς

2006

ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ

Ένα Μουντιάλ που οι φίλαθλοι θα θυμούνται για την αποβολή του Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό, όπου οι Ιταλοί κέρδισαν στα πέναλτι τους Γάλλους. Μία κόκκινη κάρτα, ως αποτέλεσμα της… επίθεσης με το κεφάλι του διάσημου Γάλλου στον Ιταλό αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι

Ιταλία-Γαλλία 1-1 (17΄ Ματεράτσι-7΄ πέναλτι Ζιντάν) 5-3 στα πέναλτι

Διαιτητής: Ορ. Ελισόνδο (Αργεντινή)

Κόκκινες: Ζιντάν (110΄)

Ιταλία (Λίπι): Μπουφόν, Τζαμπρότα, Ματεράτσι, Καναβάρο, Γκρόσο, Περότα (61΄Ντε Ρόσι), Πίρλο, Γκατούζο, Καμορανέζ (86΄Ντελ Πιέρο)ι, Τότ (61΄Ιακουίντα)ι, Τόνι

Γαλλία (Ντομενέκ): Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τουράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Βιεϊρά ( 56΄Αλού Ντιαρά), Μακελελέ, Ριμπερί (100΄Τρεζεγκέ), Ζιντάν, Μαλουντά, Ανρί (107΄Βιλτόρ)

2010

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ/ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 διοργανώθηκε στη Νότια Αφρική. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου διοργάνωσε Μουντιάλ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία επίσης, τον τίτλο κατέκτησε η εθνική Ισπανίας νικώντας στην παράταση την Ολλανδία, σε έναν… ευρωπαϊκό τελικό. Ένας τίτλος που ήρθε για τους Ισπανούς μετά την κατάκτηση του Euro 2008. Οι Ολλανδοί έχασαν και τον τρίτο τελικό που συμμετείχαν, έπειτα από αυτούς του 1974 και του 1978, όταν και έχασαν από τις διοργανώτριες, Γερμανία και Αργεντινή, αντίστοιχα.

Ολλανδία-Ισπανία 0-1 στην παράταση (116΄ Ινιέστα)

Διαιτητής: Χ. Γουέμπ (Αγγλία)

Κόκκινες:Χέιτιγκα (109΄)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: (Φαν Μάαρβικ) Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βίελ, Ματάισεν, Χέιτινγκα, Φαν Μπρόνκχορστ (105' Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ (99' Φαν ντερ Φάαρτ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Κάιτ (71' Έλια), Φαν Πέρσι.

ΙΣΠΑΝΙΑ: (Ντελ Μπόσκε) Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πουγιόλ, Πικέ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (87' Φάμπρεγκας), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (60' Χεσούς Νάβας), Βίγια (106' Τόρες).

2014

ΒΡΑΖΙΛΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ήταν το 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο, με νικήτρια την εθνική Γερμανίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Ήταν η δεύτερη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε το Μουντιάλ, έπειτα από το 1950 και η πρώτη στη Νότια Αμερική, μετά από αυτό της Αργεντινής το 1978.

Για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία γραμμής τέρματος.

Γερμανία-Αργεντινή 1-0 στην παράταση (113΄ Γκέτσε)

Διαιτητής: Ν. Ριτσόλι (Ιταλία)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: (Λεβ) Νόιερ, Λαμ, Τζερόμ Μπόατενγκ, Χούμελς, Χέβεντες, Κράμερ (31' Σέρλε), Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Τόμας Μίλερ, Μεσούτ Εζίλ (120' Μέρτεζακερ), Κλόζε (88' Γκέτσε).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: (Σαμπέγια) Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμιτσέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Λούκας Μπίγλια, Ένσο Πέρες (86' Γκάγκο), Μέσι, Λαβέτσι (46' Αγουέρο), Ιγκουαΐν (78' Παλάσιο).

2018

ΡΩΣΙΑ/ΓΑΛΛΙΑ

Στα γήπεδα της Ρωσίας, στο πρώτο Μουντιάλ σε δύο ηπείρους (Ευρώπη και Ασία), η Γαλλία κατέκτησε πανάξια το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας στο «Λουζνίκι» της Μόσχας. Ήταν-επίσης- το πρώτο Μουντιάλ, που χρησιμοποιήθηκε το VAR, με το οποίο μάλιστα καταλογίστηκε το πέναλτι του Γκριεζμάν στον τελικό.

Γαλλία-Κροατία 4-2 (18' αυτογκόλ Μάντζουκιτς, 38' πέναλτι Γκριεζμάν, 59' Πογκμπά, 65' Μπαπέ- 28' Πέρισιτς, 69' Μάντζουκιτς)

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ, Καντέ (55΄ Ενζονζί), Πογκμπά, Ματουϊντί (73΄ Τολισό), Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (81΄ Φεκίρ)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82΄ ΠΙάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς (71΄ Κράμαριτς), Πέρισιτς, Μάντζουκιτς

2022

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ/ΓΑΛΛΙΑ



Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο έρωτας από τενίστα τον έκανε συνθέτη
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο έρωτας από τενίστα τον έκανε συνθέτη
Παναθηναϊκός: Εκτός ντέρμπι ο Ουναϊ, πρόλαβαν Γεντβάι-Αράο
Παναθηναϊκός: Εκτός ντέρμπι ο Ουναϊ, πρόλαβαν Γεντβάι-Αράο
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τη Δευτέρα (20/01) κυκλοφορούν τα εισιτήρια του ντέρμπι «αιωνίων»
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τη Δευτέρα (20/01) κυκλοφορούν τα εισιτήρια του ντέρμπι «αιωνίων»
Athens Kallithea – Βόλος 2-0: Έμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της σωτηρίας
Athens Kallithea – Βόλος 2-0: Έμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της σωτηρίας
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved