Μουντιάλ 2022: Τα οκτώ «στολίδια» του Κατάρ
Το OnSports παρουσιάζει τα οκτώ γήπεδα του Κατάρ που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022
Η πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022 βρίσκεται προ των πυλών. Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη θα ανοίξει τις πύλες του στις 20 Νοεμβρίου, με το παιχνίδι της διοργανώτριας χώρας, Κατάρ κόντρα στον Ισημερινό. Πρόκειται αναμφίβολα για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί χειμώνα και δη σε αραβική χώρα, με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να διακόπτονται προσωρινά για ένα περίπου έναν μήνα.
Τα οκτώ γήπεδα είναι νεότευκτα, εκτός από το Khalifa International Stadium και το ανακαινισμένο Ahmad Bin Ali, όλα έργο -και αυτό- ενός στρατού μεταναστών εργαζομένων σε αμέτρητα εργοτάξια.
Είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένο κλιματισμό για μεγαλύτερη άνεση των θεατών. Ο αέρας θα βελτιώσει την εμπειρία για φιλάθλους και παίκτες, ενώ η θερμοκρασία θα είναι ίδια σε όλα τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με απόφαση του διευθυντή αγώνα της FΙFA, πριν από την έναρξη κάθε αγώνα, κοινοποιώντας την στις δύο αντίπαλες ομάδες την ίδια ημέρα της αναμέτρησης, θα γίνεται η χρήση της ανασυρόμενης οροφής στα γήπεδα του Κατάρ, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (20/11-18/12).
Θα είναι ένα ιδιαίτερο Κύπελλο από πολλές απόψεις, αλλά πάνω από όλα θα είναι διαφορετικό σε κάτι συγκεκριμένο: την απόσταση μεταξύ των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού τα οκτώ στάδια βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 75 χιλιομέτρων, κοντά σε ένα μετρό, εκτός του Al Bayt.
Έτσι οι ομάδες δεν θα χρειαστεί να παίρνουν αεροπλάνα και οι παίκτες θα κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Οι φίλαθλοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν έως και τρεις αγώνες την ίδια ημέρα, χάνοντας ελάχιστα από τις τρεις αναμετρήσεις.
Αναλυτικά τα γήπεδα:
Lusail Iconic Stadium (Lusail, 2022)
Χωρητικότητα: 80.000
Είναι το μεγαλύτερο στάδιο στο Κατάρ και το πιο προβεβλημένο της διοργάνωσης, καθώς και μια από τις επίσημες έδρες της Εθνικής Κατάρ. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 με τον αγώνα Lusail Super Cup, μεταξύ της πρωταθλήτριας Αιγύπτου Ζάμαλεκ και αυτή της Σαουδικής Αραβίας Αλ Χιλάλ.
Al Bayt Stadium (Al Khor, 2021)
Χωρητικότητα: 60.000
Ο εναρκτήριος αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θα γίνει σε αυτό το στάδιο. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει ανασυρόμενη οροφή και αποτελεί την έδρα της Αλ Κορ, καθώς και της Εθνικής Κατάρ.
Education City Stadium (Al Rayyan, 2020)
Χωρητικότητα: 45.350
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα διατηρήσει 25.000 θέσεις για χρήση από τις αθλητικές ομάδες πανεπιστημίων, καθώς είναι κοντά σε αρκετά. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, το γήπεδο φιλοξένησε τον πρώτο του επίσημο αγώνα για την Α’ Κατάρ.
Αhmam Bin Ali / Al Rayyan Stadium (Al Rayyan, 2020)
Χωρητικότητα: 44.740
Ένα γήπεδο πολλαπλών χρήσεων, αυτή στιγμή κυρίως στεγάζει ποδοσφαιρικούς αγώνες και είναι η έδρα της Αλ Ραγιάν. Πήρε το όνομά του από τον Ahmad bin Ali Al Thani, τον Εμίρη του Κατάρ από το (1960 – 1972).
Al Janoub Stadium (Al Wakrah, 2019)
Χωρητικότητα: 40.000
Έχει ανασυρόμενη οροφή και είναι η επίσημη έδρα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Αλ Γουακρά. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 40.000 και αναμένεται να μειωθεί στο μισό μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ras Abu Aboud Stadium (Al Wakrah, 2021)
Χωρητικότητα: 40.000
Το στάδιο είναι κατασκευασμένο από 974 ανακυκλωμένα κοντέινερ. Θα φιλοξενήσει αγώνες κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022 και μετά θα αποσυναρμολογηθεί. Είναι ο πρώτος προσωρινός χώρος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου .
Al Thumama Stadium (Doha, 2021)
Χωρητικότητα: 40.000
Βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ. Ένα δημόσιο πάρκο περιβάλλει το στάδιο. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι μισές από τις θέσεις του θα αφαιρεθούν και θα δοθούν σε άλλες χώρες.
Khalifa International Stadium (Doha, 1976)
Χωρητικότητα: 40.000
Πήρε το όνομά του από τον Khalifa bin Hamad Al Thani, πρώην Εμίρη του Κατάρ (1972 – 1995). Έχει πρωτοποριακό σύστημα ψύξης, ώστε η θερμοκρασία να παραμένει στους 26 °C. Το στάδιο απασχολεί περίπου 30.000 εργαζόμενους.