Μουντιάλ 2022: Πρώτο Μουντιάλ χωρίς τον «Θεό» Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (Videos)
Eurokinissi

Μουντιάλ 2022: Πρώτο Μουντιάλ χωρίς τον «Θεό» Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (Videos)

Μουντιάλ 2022: Πρώτη διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου απ’ τη στιγμή που ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν είναι πλέον ανάμεσά μας – Η πορεία του «Θεού» της μπάλας που έγραψε ιστορία με τους δικούς του μοναδικούς τρόπους.

Κάθε τέσσερα χρόνια, το ραντεβού είναι εκεί. Είτε διεξάγεται καλοκαίρι, είτε τώρα που γίνεται φθινόπωρο και χειμώνα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ανέκαθεν, για μικρούς και μεγάλους, είναι αιτία προσμονής και χαράς. Όλες οι γενιές είχαν συνηθίσει σε αυτές τις περιστάσεις, να ασχολούνται και να θαυμάζουν τα επιτεύγματα ενός ανθρώπου. Αυτού που υπήρξε ο κορυφαίος όλων σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη.

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο δε θα είναι ίδιο. Το πρώτο απ’ τη στιγμή που «έφυγε» ο «Θεός» του ποδοσφαίρου. Το «χρυσό αγόρι» του αθλήματος. Αυτός που όσο κι αν συζητιόταν για μη ποδοσφαιρικούς λόγους, πάντα τα πεπραγμένα του στο χορτάρι με τη μπάλα στα πόδια, υψώνονταν πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Συλλογικό επίπεδο, Νάπολι, πολλές ιστορίες. Πάντα μα πάντα όμως, θα είναι ο Μαραντόνα της Αργεντινής. Ο μαλλιάς με το 10 στην πλάτη μιας φανέλας με γαλάζια και λευκή ρίγα. Τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Η υπογραφή του θα είναι πάντα εκεί, για διάφορους λόγους. Ο τύπος που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου, ενέπνευσε επόμενες γενιές, έγινε αυτός που πάντα θα μνημονεύεται ως ο κορυφαίος. Είτε τον λάτρευε κάποιος, είτε όχι, η αναγνώριση πάντα θα είναι εκεί.

Τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Ισπανία 1982, Μεξικό 1986, Ιταλία 1990 και ΗΠΑ 1994. Έστω κι αν το τελευταίο ήταν υπερβολικά σύντομο. Μία κατάκτηση, ένας τελικός. Παντού ιστορία. Τα μαρκαρίσματα που του έκαναν, οι αντιδράσεις του, το «χέρι του Θεού», το γκολ του αιώνα, τα μπινελίκια για την αποδοκιμασία του εθνικού ύμνου της πατρίδας του, η απαγορευμένη ουσία.

21 εμφανίσεις σε μεγάλα ραντεβού. 8 γκολ, 8 ασίστ. Μία αποβολή. Ποδοσφαιρική ραψωδία…

1982

Στα 22 του χρόνια έκανε την αρχή. Με απίστευτη «δίψα», θέλοντας να αποδείξει πως η απουσία του απ’ το 1978 ήταν λάθος. Ακόμη κι αν η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην χώρα της. Αυτή τη φορά τα γήπεδα της Ισπανίας φιλοξενούσαν το μεγάλο ραντεβού.

Το πάθος, η «δίψα», δεν έφταναν. Ο θαυματουργός νεαρός που ήδη είχε «φτιάξει» όνομα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, αντιμετωπίστηκε από κάθε αντίπαλο ίσως πιο σκληρά απ’ οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία. Τάκλιν, κλωτσιές, ξύλο κανονικό. Τα μαρκαρίσματα του Κλάουντιο Τζεντίλε στο παιχνίδι με την Ιταλία έμειναν στην ιστορία. Αποβλήθηκε στο ματς με τη Βραζιλία επειδή αντέδρασε. Τίποτα δεν πήγε καλά γι’ αυτόν και την Αργεντινή. Εκεί ήταν που γεννήθηκε το πείσμα του. Από την αποτυχία στην πρώτη… κρυάδα.

 

1986

Η χρονιά που όποιος την αναφέρει, αυτόματα η απάντηση που θα εισπράξει είναι «Μεξικό, Μαραντόνα». Η διοργάνωση που του άνηκε πέρα για πέρα. Τη σημάδεψε, την «σφράγισε», την κατέκτησε ως αρχηγός και χωρίς αμφιβολία καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκείνου. Οι μέρες που ο «Θεός» διασκέδασε το ποδόσφαιρο, περισσότερο από ποτέ.

Τρεις ασίστ με τη Νότια Κορέα, γκολ με την Ιταλία, ασίστ με την Βουλγαρία. Τα τρία ματς του ομίλου. Ακολούθησε η νίκη επί της Ουρουγουάης στους «16», πριν έρθει το ματς-σταθμός των Μουντιάλ. Προημιτελικός, Αργεντινή-Αγγλία. Πρώτο γκολ με το «χέρι του Θεού». Αλλά κι ο Θεός δεν ήθελε να μείνει ο Μαραντόνα στην ιστορία για αυτό το λόγο. Τον «άγγιξε» λοιπόν, για να πετύχει ένα γκολ που έκανε τους πάντες να σαστίσουν. Μην γνωρίζοντας πως να αντιδράσουν. Το γκολ του αιώνα. Ακολούθησε ο ημιτελικός κι άλλα δύο γκολ με το Βέλγιο, για να έρθει ο θρίαμβος στον τελικό με την Γερμανία. Όπου έδωσε μία ασίστ.

 

1990

Δεν χάρισε την ίδια αγωνιστική «μαγεία», αλλά απέδειξε στον ποδοσφαιρικό πλανήτη τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. Πέρα από κορυφαίος παίκτης της Αργεντινής. Ο όμιλος αποδείχθηκε δύσκολο για την «αλμπισελέστε» μετά την ήττα στην πρεμιέρα απ’ το Καμερούν. Ο Μαραντόνα σε όλη τη διοργάνωση αγωνιζόταν με πόνους στο πόδι.

Η φάση των «16» έφερε το απόλυτο ντέρμπι με την Βραζιλία. Οι πάντες θεωρούσαν χαμένη την Αργεντινή. Αρκούσε μια στιγμή μαγείας του Ντιέγκο. Τράβηξε πάνω του όλη την ανασταλτική λειτουργία της «σελεσάο», έκανε ασίστ που μόνο αυτός μπορούσε στον Κανίγια και ήρθε η πρόκριση. Ακολούθησαν τα πέναλτι με την πρώην Γιουγκοσλαβία, για να φτάσει ο ημιτελικός με την Ιταλία. Τότε που χώρισε την χώρα στη μέση. Απευθυνόμενος στους Ναπολιτάνους τους έλεγε πως πάντα τους θεωρούν ξένους και τώρα θυμήθηκαν πως είναι Ιταλοί. Πολλοί στην πόλη αδιαφόρησαν για το ματς, γιατί δεν ήθελαν να πάνε κόντρα στον Μαραντόνα. Στο γήπεδο υπήρχαν πανό που του ζητούσαν συγγνώμη επειδή πρέπει να στηρίξουν τη χώρα τους. Απίστευτα πράγματα!

Ο Ζένγκα του είπε «πρόσεχε, σε ξέρω» όταν ήρθε η ώρα να εκτελέσει πέναλτι. Ο Μαραντόνα του απάντησε: «Εγώ σε ξέρω καλύτερα» και σκόραρε. Στην ψυχοφθόρα διαδικασία, ήρθε η πρόκριση στον τελικό. Εκεί αντίπαλος η τότε Δυτική Γερμανία. Ένα άκρως αμφισβητούμενο πέναλτι έδωσε το τρόπαιο στα «πάντσερ». Ακόμη κι έτσι στην ιστορία δεν έμεινε ο νικητής, η απονομή του. Στην ιστορία έμεινε ο ηττημένος, το κλάμα του Μαραντόνα…

 

1994

Στα 34 του πλέον. Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του, στις ΗΠΑ. Η Αργεντινή θεωρείται δικαίως απ’ τα μεγάλα φαβορί. Πάει στη διοργάνωση έχοντας γύρω απ’ τον Μαραντόνα, μια εξαιρετική γενιά παικτών. Μπατιστούτα, Σιμεόνε, Ρεντόντο, Σενσίνι, Μπάλμπο, Τσαμότ, Κανίγια, Ορτέγκα, Ρουτζέρι, μερικοί απ’ αυτούς που είχε πλάι του. Στο πρώτο ματς η Ελλάδα το κατάλαβε κατά. Απόλυτη κυριαρχία της «αλμπισελέστε», 4-0 και γκολάρα απ’ τον Ντιέγκο. Έτρεξε και πανηγύρισε έξαλλα στην κάμερα. Σα να ήξερε πως ήταν το τελευταίο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεύτερο ματς και νίκη 2-1 επί της Νιγηρίας. Μόλις ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση, μια νοσοκόμα έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο για να τον πάρει να πάνε για έλεγχο ντόπινγκ. Καθόταν πλάι του ακόμη και στις δηλώσεις. Ο έλεγχος έδειξε πως έχει κάνει χρήση ουσιών που περιείχαν πέντε παράγωγα της εφεδρίνης. Η τιμωρία ήταν πάνω από ένα χρόνο και το Μουντιάλ τελείωσε πρόωρα. Όπως και για την Αργεντινή η οποία σοκαρισμένη έχασε απ’ τη Βουλγαρία τελευταίο ματς του ομίλου και εν συνεχεία αποκλείστηκε απ’ τη Ρουμανία στο νοκ άουτ.

Οι φανατικοί Μαραντονικοί, επιμένουν πως το θέμα είχε στηθεί. Οι συμπαίκτες του επέμεναν πως ήταν θέμα πολιτικής. Τα έβαλαν με τον Γκροντόνα, τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Αργεντινής. «Τον παρέδωσαν», δήλωνε ο Ρουτζέρι. «Ήταν σα να μας είπαν τέλος το Μουντιάλ», είχε τονίσει ο Μπάλμπο.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε η καριέρα του «Ντιεγκίτο» στα Μουντιάλ. Μια εκπληκτική παρουσία, με τα πάνω, τα κάτω της, αλλά πάντα μα πάντα γράφοντας ιστορία. Σε όλους τους τομείς. Ακόμη κι ως προπονητής όταν το 2010 επέστρεψε σε Παγκόσμια Κύπελλα απ’ τη συγκεκριμένη θέση. Τα φώτα ήταν πάνω του στη Νότια Αφρική. Ακόμη κι αν απέτυχε η Αργεντινή με άνετο αποκλεισμό απ’ την Γερμανία στους «8».



Πόλο: Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής γυναικών επί της Αυστραλίας
Πόλο: Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη της Εθνικής γυναικών επί της Αυστραλίας
Serie A: Πήρε το ντέρμπι η Γιουβέντους κόντρα στην Μίλαν
Serie A: Πήρε το ντέρμπι η Γιουβέντους κόντρα στην Μίλαν
Greek Basketball League: Νίκες για Άρη, Περιστέρι και Μαρούσι
Greek Basketball League: Νίκες για Άρη, Περιστέρι και Μαρούσι
ΠΑΟΚ: Με πολλά προβλήματα στο ντέρμπι – Στην αποστολή ο Πένια
ΠΑΟΚ: Με πολλά προβλήματα στο ντέρμπι – Στην αποστολή ο Πένια
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved