Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: «Τιτανομαχία» Γαλλίας-Αργεντινής με φόντο τα προημιτελικά
Γαλλία και Αργεντινή μονομαχούν για μια θέση στους «8» του Μουντιάλ και ανοίγουν την αυλαία της φάσης των «16»
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στην Ρωσία, η Γαλλία και η Αργεντινή ήταν μεταξύ των επικρατέστερων ομάδων για την κατάκτηση του τροπαίου, μαζί με την Βραζιλία, την Γερμανία και την Ισπανία.
Μάλιστα, ο ενδεχόμενος τελικός ανάμεσα στην «αλμπισελέστε» και τους «πετεινούς» ήταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των ποδοσφαιρόφιλων και ο «πιθανότερος» χωρίς την παρουσία της «σελεσάο» και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.
Ωστόσο, η ...μοίρα ή καλύτερα η κάκιστη απόδοση των Αργεντινών στις πρώτες δύο αγωνιστικές, έφεραν αυτόν τον ...πρόωρο τελικό στην «φάση των 16».
Το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά, περιμένει τον κάτοχο του στο Καζάν, όπου το Σάββατο 30 Ιουνίου (17:00) η παρέα του Λιονέλ Μέσι θ΄ αντιμετωπίσει την παρέα του Αντουάν Γκριεζμάν.
Η μέχρι στιγμής πορεία των δύο «μονομάχων» στο Μουντιάλ, έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η Γαλλία έπαιξε όσο χρειάσθηκε για να προκριθεί ως πρώτη από τον 3ο όμιλο, επικρατώντας με δυσκολία της Αυστραλίας στην πρεμιέρα με 2-1, ενώ στο ματς με το Περού (1-0) έδειξε εμφανή σημάδια βελτίωσης, κυρίως χάρη στις αλλαγές του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου, οι «πετεινοί» δεν πιέσθηκαν και όπως αποδείχθηκε «βολεύθηκαν» με την «λευκή» ισοπαλία που εξυπηρετούσε και την Δανία που προκρίθηκε ως δεύτερη. Με άλλα λόγια, οι «τρικολόρ» δεν έχουν αισθανθεί καθόλου πίεση, στοιχείο που είναι «δίκοπο μαχαίρι». Γιατί αφ΄ ενός είναι ξεκούραστοι πνευματικά και σωματικά, αλλά αφ΄ ετέρου ενδεχόμενη πίεση και άγχος κατά την διάρκεια του αγώνα με την Αργεντινή, ενδεχομένως ν΄ αποδειχθεί μη διαχειρίσιμη.
Αντίθετα, η «αλμπισελέστε» έφθασε να παίζει «με την πλάτη στον τοίχο» την τελευταία αγωνιστική με την Νιγηρία, καθώς εάν δεν νικούσε θα έμενε εκτός συνέχειας. Είχαν προηγηθεί η απογοητευτική εμφάνιση και το χαμένο πέναλτι του Λιονέλ Μέσι με την Ισλανδία (1-1) και φυσικά η κατάρρευση στο ματς με την Κροατία (3-0) μετά το παιδαριώδες λάθος του Καμπαγέρο στο γκολ του Ρέμπιτς με το οποίο προηγήθηκαν οι Βαλκάνιοι. Ολα αυτά δημιούργησαν εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στ΄ αποδυτήρια, ο Χόρχε Σαμπαόλι θεωρείται «ξένο σώμα» και ο Λιονέλ Μέσι με τον Χαβιέ Μασεράνο, έχουν αναλάβει τον ρόλο να συσπειρώσουν την ομάδα για την συνέχεια. Με αμιγώς ποδοσφαιρικούς όρους, η Αργεντινή είναι πιό «ψημένη» για τον αγώνα με την Γαλλία και αυτό που περιμένουμε είναι ένα ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
Τα πλάνα των προπονητών
Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, θα παρατάξει την ομάδα με το αγαπημένο του 4-2-3-1. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του Πογκμπά, του Ματουϊντί και του Καντέ στον χώρο της μεσαίας γραμμής, καθώς αμφότεροι ελέγχουν και αλλάζουν κατά το δοκούν τον ρυθμό της γαλλικής ομάδας. Φυσικά ο Αντουάν Γκριεζμάν αποτελεί «καταλύτη» στην επιθετική λειτουργία, αγωνιζόμενος πίσω από τους Μπαπέ και Ζιρού. Τα μπακ των «τρικολόρ», οι Ερνάντες και Παβάρ, ίσως αποδειχθούν τα ..αδύνατα σημεία της ομάδας, καθώς θα κληθούν να περιορίσουν τους Μέσι και Ντι Μαρία στις πτέρυγες, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Ουμτιτί και Βαράν, είναι ικανό για το καλύτερο και το χειρότερο σε κάθε φάση που καλούνται να επέμβουν. Ο Ούγκο Γιορίς είναι ένας έμπειρος και πολύ καλός τερματοφύλακας, όχι όμως και χαρακτηριστικά σταθερός.
Από την πλευρά του, ο Χόρχε Σαμπάολι, αναμένεται να συνεχίσει όπως άρχισε και τελείωσε με την Νιγηρία. Με διάταξη 4-4-2 και τον Λιονέλ Μέσι σε ελεύθερο ρόλο, πίσω και δίπλα στον Ιγκουαϊν ή τον Αγουέρο). Ο Χαβιέ Μασεράνο θα αποτελέσει τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στις τρεις γραμμές της ομάδας, επικουρούμενος από τους Πέρες, Μπανέγκα και Ντι Μαρία στο κέντρο, ενώ ο Νίκολας Οταμέντι ως ηγέτης της άμυνας θα καθοδηγεί τους Μερκάδο, Ρόχο και Ταλιαφίκο, μπροστά από τον Αρμάνι που είχε πολύ καλή παρουσία στον αγώνα με τους Αφρικανούς.
Οπως συμβαίνει συνήθως σε αγώνες νοκ-άουτ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αμυντική λειτουργία κι αυτό ακριβώς, είναι το σημείο που μπορεί να κρίνει την πρόκριση. Εάν δηλαδή οι τρεις επιθετικοί της Γαλλίας μαζί με τον Ματουϊντί που συνηθίζει -εκμεταλλευόμενος τους κενούς χώρους- να βγαίνει ως επιπλέον παίκτης στην αντίπαλη περιοχή, θα καταφέρουν να διασπάσουν την αμυντική τετράδα της «αλμπισελέστε». Και φυσικά, εάν ο Μέσι θα μπορέσει να βρει διαδρόμους προς την περιοχή των «τρικολόρ», κάτι που δεν συνέβη στους αγώνες του ομίλου.
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ); Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερνάντες, Ματουϊντί, Καντέ, Πογκμπά, Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Χόρχε Σαμπαόλι): Αρμάνι, Μερκάδο, Οταμέντι, Ρόχο, Ταλιαφίκο, Μπανέγκα, Μασεράνο, Πέρες, Ντι Μαρία, Μέσι, Ιγκουαϊν.