Μουντιάλ 2018: Το BBC «βλέπει» το Βέλγιο στην κορυφή!

Μουντιάλ 2018: Το BBC «βλέπει» το Βέλγιο στην κορυφή!

Έρευνα του BBC δίνει την κούπα του Μουντιάλ στο Βέλγιο.

Σε μία εποχή που επιστρατεύονται από χαρτορίχτρες και αστρολόγοι μέχρι... χταπόδια για να προβλέψουν το νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το BBC είπε να... πρωτοτυπήσει και να χρησιμοποιήσει στατιστικά και ιστορικά στοιχεία, σε μία απόπειρα να βρει ποια ομάδα θα σηκώσει το τρόπαιο, στον τελικό της 15ης Ιουλίου. Αν και επιλέγει κατά το δυνατόν μετρήσιμες και αντικειμενικές παραμέτρους, το τελικό αποτέλεσμα, που «βγάζει» πρωταθλήτρια κόσμου την ομάδα του Βελγίου, είναι προφανώς συζητήσιμο...

Αρχικά, το BBC εντόπισε ότι, από τότε που οι ομάδες της τελικής φάσης αυξήθηκσαν σε 32, το 1998, το τρόπαιο έχει καταλήξει πάντα στα χέρια μίας εκ των οκτώ επικεφαλής ομίλων. Ετσι... ξεσκαρταρίστηκαν άμεσα οι 24 ομάδες και έμειναν τα πέντε φαβορί (Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή), το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ρωσία.

Από κει κι έπειτα ακολουθεί μία διαδικασία διαδοχικών αποκλεισμών, ως εξής:

- Μετά το 1978, η μοναδική οικοδέσποινα που έχει κερδίσει το Μουντιάλ είναι η Γαλλία. Δεν τα κατάφεραν παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βραζιλία, άρα προφανώς είναι δύσκολο να «σπάσουν την κατάρα» οι Ρώσοι.

- Με την τωρινή μορφή της τελικής φάσης, δηλαδή με τη συμμετοχή 32 ομάδων, καμία πρωταθλήτρια κόσμου δεν δέχθηκε περισσότερα από τέσσερα γκολ στους επτά αγώνες που απαιτούνται για να φτάσεις στο... τέλος του δρόμου. Το στατιστικό αυτό αποκλείει, σύμφωνα με το BBC, την Πολωνία, τη μόνη εκ των επτά ομάδων που δεχόταν πάνω από ένα γκολ ανά αγώνα στα προκριματικά (1,4).

- Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, με εξαίρεση το θρίαμβο της Βραζιλίας το 1958 στη Σουηδία, όλα τα Μουντιάλ που διοργανώθηκαν στη «Γηραιά Ηπειρο» κατέληξαν σε ευρωπαϊκά χέρια. Η παράδοση αυτή βγάζει «εκτός νυμφώνος» Βραζιλία και Αργεντινή, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αντίστροφη παράδοση (ποτέ ευρωπαϊκή ομάδα δεν είχε κερδίσει εκτός ηπείρου) «έσπασε» εις διπλούν, πρώτα από την Ισπανία το 2010 στη Νότια Αφρική κι έπειτα από τη Γερμανία, το 2014 στη Βραζιλία.

- Μ΄αυτά και μ΄αυτά, έμειναν τέσσερις ομάδες. Το BBC αποκλείει την Πορτογαλία, επειδή θεωρεί ότι τον λιγότερο καλό τερματοφύλακα (Ρουί Πατρίσιο), σε σχέση με το Βέλγιο (Τιμπό Κουρτουά), την Ισπανία (Νταβίντ ντε Χέα) και τη Γερμανία (Μάνουελ Νόιερ). Η αλήθεια είναι ότι, στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες διοργανώσεις, ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Μουντιάλ προερχόταν από τη νικήτρια ομάδα.

- Η εμπειρία είναι το επόμενο κριτήριο και αυτή βγάζει εκτός τη Γαλλία, της οποίας η 23άδα έχει κατά μέσο όρο 24,56 εμφανίσεις με το εθνόσημο, έναντι 43,26 της Γερμανίας και 45,13 του Βελγίου. Αστερίσκος εδώ, ότι η αντίστοιχη αποστολή των «τρικολόρ» που κατέκτησε το τρόπαιο το 1998, είχε πριν ξεκινήσει η διοργάνωση μόλις 22,77 διεθνείς συμμετοχές κατά μέσο όρο.

- Κάπως έτσι έμειναν μόνο δύο... Και καθώς, μετά τη Βραζιλία του 1958-1962, καμία πρωταθλήτρια κόσμου δεν έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της στην επόμενη διοργάνωση, η Γερμανία χάνει τον... τελικό και το Βέλγιο αναρριχάται στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Επί χάρτου βέβαια, γιατί αυτό που τελικά μετράει είναι το... επί χόρτου.

 



Πένθος στον Άρη: Πέθανε ο Λάμπρος Γράντας
Πένθος στον Άρη: Πέθανε ο Λάμπρος Γράντας
ΑΕΚ: Η ΚΑΕ καταθέτει μήνυση κατά των διαιτητών Τσαρούχα και Χριστινάκη
ΑΕΚ: Η ΚΑΕ καταθέτει μήνυση κατά των διαιτητών Τσαρούχα και Χριστινάκη
Euroleague: Πρόστιμο στον Ναν για σχόλια για τη διαιτησία
Euroleague: Πρόστιμο στον Ναν για σχόλια για τη διαιτησία
Οι διαιτητές που σφυρίζουν Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό - Οι ώρες και τα κανάλια
Οι διαιτητές που σφυρίζουν Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό - Οι ώρες και τα κανάλια
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved