RoboCup 2014: Οι... Μέσι των ρομπότ! (photos+videos)
Ξεκινάει στις 19 Ιουλίου το Παγκόσμιο Κύπελλο των ρομπότ, το οποίο θα διεξαχθεί επίσης στη Βραζιλία όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014.
Μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να μην κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Αργεντινής, αφού η Γερμανία κατέκτησε το Μουντιάλ 2014, όμως, τώρα μπορεί να αποδειχθεί πως… υπάρχουν Μέσι και στα ρομπότ! Το «Robo Cup 2014» ξεκινάει στη Βραζιλία και στην πόλη Ζοάο Πεσόα στις 19 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουλίου. Η διοργάνωση αυτή είναι το μεγαλύτερο γεγονός της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης ανά την υφήλιο και στη διάρκειά του θα συμμετάσχουν πάνω από 4000 μηχανικοί κι επιστήμονες από 45 χώρες!
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και η RoboCup Federation, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τη FIFA, η οποία φιλοδοξεί το 2050 να καταφέρει να δημιουργήσει την πρώτη ομάδα αποτελούμενη από πλήρως αυτόνομα ανθρωποειδή ρομπότ τα οποία θα αντιμετωπίσουν μια κανονική ομάδα ποδοσφαίρου, αποτελούμενη από ανθρώπους, η οποία θα έχει κερδίσει το Μουντιάλ που θα διεξαχθεί τότε! Όσο για την ιστορία του… Μουντιάλ των ρομπότ, το πρώτο από αυτά διεξήχθη το 1997 στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, με τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ρομποτικής.
Επίσης, το RoboCup διεξάγεται κάθε χρόνο και όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Απλά, όταν παράλληλα υπάρχει Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τότε η διοργανώτρια του Μουντιάλ των ρομπότ, είναι η διοργανώτρια του κανονικού Μουντιάλ. Έτσι, φέτος, το «RoboCup 2014» θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία μάλιστα, τα ανθρωποειδή πάνε στη Λατινική Αμερική για τη μεγάλη διοργάνωση. Οι αναμετρήσεις θα γίνονται σε ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο 48.000 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ενώ τη διοργάνωση στηρίζουν το υπουργείο αθλητισμού, η εταιρεία υπολογιστών και πολυάριθμα πανεπιστήμια της Βραζιλίας.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα ρομπότ έχουν «προπονητές», ήτοι προγραμματιστές, που εξαρχής δίνουν εντολές βάσει ποδοσφαιρικών κανονισμών στους «παίκτες» και κανείς άνθρωπος δεν ελέγχει κατά τη διάρκεια του αγώνα τις αντιδράσεις τους. Η πρόκληση, συνεπώς, για τους «προπονητές» μεγαλώνει αφού θα πρέπει τα ρομπότ να έχουν λάβει τις σωστές εντολές για να πάρουν καλές αποφάσεις στη διάρκεια των παιχνιδιών, για το πότε θα πασάρουν, πότε θα μαρκάρουν, πότε θα σουτάρουν, κι όλα αυτά, με σκοπό το γκολ και τη νίκη που θα δώσει το τρόπαιο! Το περσινό, πάντως, που διεξήχθη στην Ολλανδία και το Αϊντχόφεν, το κατέκτησαν οι Ιάπωνες με την ομάδα JoiTech!