Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Οι «βόμβες» της πρεμιέρας των Μουντιάλ(videos)
Μία από τις «μαγείες» του ποδοσφαίρου γενικότερα και των Μουντιάλ είναι δίχως αμφιβολία οι μεγάλες εκπλήξεις στην πρεμιέρα της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη.
Από το 1958 και έπειτα όταν αποφασίστηκε στην αυλαία κάθε Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το «παρών» να δίνει η εκπρόσωπος της διοργανώτριας χώρας (αν και κάτι ανάλογο αλλά …τυχαία είχε συμβεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 με την Ιταλία) η οικοδέσποινα κατάφερνε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ουδέποτε ομάδες ης διοργανώτριας χώρας δεν ηττήθηκαν σ' ανάλογο ματς.
Από το 1974 και έπειτα ακολούθησε η …πολιτική της παρουσίας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης της κατόχου του τίτλου η οποία όμως εγκαταλείφθηκε 32 χρόνια μετά έπειτα από τον κίνδυνο να απουσιάζει η προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια λόγω του ότι ήταν πλέον, αντίθετα από το παρελθόν όταν περνούσε άνευ αγώνων στα τελικά της επόμενης διοργάνωσης, υποχρεωμένη να μπει στην περιπέτεια των προκριματικών για να τον υπερασπίσει
.
Την καλή αρχή των εκπλήξεων έκανε το Καμερούν το 1990 στο θρυλικό πλέον «θαύμα του Μιλάνου». Αντίπαλος των «αδάμαστων λεόντων» της Αφρικής η πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή του κορυφαίου παίκτη του πλανήτη τότε Ντιέγκο Μαραντόνα που όμως γνώρισε την ήττα –σοκ από τους …γέροντες (όπως ο γκολκίπερ Τόμας Νκόνο και ο αμυντικός Εμάνουελ Κούντε) και αγωνιζόμενους σε ομάδες μικρών κατηγοριών αντιπάλους. Το Καμερούν με κάτι παραπάνω από δυναμικό παιχνίδι κύρια επάνω στον άσο της Νάπολι τότε που είχε σαν αποτέλεσμα την αποβολή δύο παικτών του νίκησε 1-0 χάρη στο γκολ του Ομάμ Μπιγίκ και τη συνδρομή του λάθους του γκολκίπερ Νέρι Πούμπιδο.
Ήταν η ως τότε κορυφαία στιγμή των εκπροσώπων της «μαύρης ηπείρου» στα Μουντιάλ αλλά ακολούθησε και μία ακόμα 12 χρόνια μετά στη διοργάνωση που συνδιοργάνωσαν Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Θύμα του κατορθώματος εκείνου , αυτή τη φορά με δράστη τη Σενεγάλη, ήταν η πανίσχυρη Γαλλία των Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιεϊρά, Τιράμ (όχι όμως και του λαβωμένου ηγέτη Ζιντάν), που εκτός από πρωταθλήτρια κόσμου είχε και τον ευρωπαϊκό τίτλο.
Η αφρικανική ομάδα πήρε τη νίκη επίσης με 1-0 χάρη στο γκολ σχεδόν επί της γραμμής από τον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ μετά την εξαιρετική ενέργεια και σέντρα του Ελ Χαντζί Ντιούφ. Οι «τρικολόρ» όχι απλά δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από το σοκ εκείνης της ήττας αλλά και έγιναν λίγες ημέρες αργότερα η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου που βγήκε νοκ-άουτ στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.
Αντίθετα η νικήτρια ομάδα , όπως οι …πιονέροι του Καμερούν το 1990 έφθασαν ως τα προημιτελικά στις μέχρι σήμερα καλύτερες πορείες αφρικανικών ομάδων στη διοργάνωση.
Τη σκυτάλη από τις δύο αφρικανικές ομάδες φιλοδοξεί να πάρει απόψε η Κροατία αλλά η αντίπαλος της Βραζιλία έχει θετικό απολογισμό όταν αγωνίζεται στις πρεμιέρες της διοργάνωση.
Το 1950 στο πρώτο δικό της Μουντιάλ η «σελεσάο» σάρωσε 4-0 το Μεξικό πριν χάσει τον τίτλο στον άτυπο τελικό κόντρα στην Ουρουγουάη. Το 1974 στη Δυτική τότε Γερμανία υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 0-0 από την Γιουγκοσλαβία του Ντούσαν Μπάγεβιτς μεταξύ άλλων όταν κατέλαβε την 4η θέση ενώ το 1998 επικράτησε 2-1 της Σκωτίας πριν ηττηθεί ξανά σε (κανονικό αυτή τη φορά) τελικό 3-0 από την οικοδέσποινα Γαλλία.
Το αν αυτό το σερί σταματήσει και η Βραζιλία θα γίνει η πρώτη οικοδέσποινα που θα ξεκινήσει με ήττα το δικό της Μουντιάλ θα το γνωρίζουμε αργά απόψε το βράδυ. Η συνέχεια επί του γηπέδου και της ποδοσφαιρικής Ιστορίας…..