Μουντιάλ 2014: Το προφίλ της Ιαπωνίας (photos+videos)
Το Onsports παρουσιάζει την Ιαπωνία, αντίπαλο της Ελλάδας στους ομίλους της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κορυφαία ομάδα στην ιστορία της Ασίας
Για πρώτη φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την Ιαπωνία, μια ομάδα με την οποία έχει συγκρουστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν σε φιλικό, όταν και ηττήθηκε 1-0 από τους Ιάπωνες. Το Onsports παρουσιάζει το προφίλ των «σαμουράι», της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία της Ασίας.
Παρότι… άργησε, η Ιαπωνία κατάφερε να προκριθεί σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά το 1998, στα γήπεδα της Γαλλίας. Εκεί τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της, χάνοντας από Αργεντινή, Κροατία και Τζαμάικα, σημειώνοντας μόλις ένα γκολ.
Η κακή εικόνα της κάθε άλλο παρά κακός οιωνός ήταν, αφού τέσσερα χρόνια αργότερα φιλοξένησε μαζί με τη Νότια Κορέα το Μουντιάλ του 2002, φτάνοντας μέχρι τους «16» του θεσμού.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας έμεινε εκτός από τους ομίλους, ενώ επέστρεψε στους «16» στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010. Μετράει πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η πορεία προς τη Βραζιλία
Οι υποχρεώσεις της Ιαπωνίας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2014 ξεκίνησαν από τον τρίτο γύρο των προκριματικών της Ασίας. Εκεί αντιμετώπισε τις Βόρεια Κορέα, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, τερματίζοντας δεύτερη με τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δυο ήττες, έχοντας +11 συντελεστή τερμάτων (14-3).
Στον τέταρτο γύρο τερμάτισε πρώτη από όμιλο με Αυστραλία, Ιορδανία, Ομάν και Ιράκ, έχοντας 17 βαθμούς, έχοντας πέντε νίκες, δυο ισοπαλίες και μια ήττα, με ίδιο συντελεστή τερμάτων (+11, 16-5) και προκρίθηκε απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Πρώτος σκόρερ της –όπως και πρώτος σκόρερ των προκριματικών- ήταν ο Σίντζι Οκαζάκι με οκτώ τέρματα.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλμπέρτο Τζακερόνι
Στον πάγκο της οποίας κάθεται ο Αλμπέρτο Τζακερόνι, ένας άνθρωπος με μικρή ποδοσφαιρική καριέρα που τελείωσε στην ηλικία των 30 εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Ο 60χρονος πλέον Τζακερόνι έχει περάσει από τους πάγκους 14 ομάδων, με πιο ξεχωριστή την θητεία του στην Μίλαν με την οποία πανηγύρισε το Πρωτάθλημα Ιταλίας τη σεζόν 1998-99. Ανέλαβε την Ιαπωνία το 2010 και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ασιατικών Εθνών το 2011 και το Κύπελλο Ανατολικής Ασίας το 2013.
ΑΣΤΕΡΙ: Σίντζι Καγκάβα
Ο 24χρονος χαφ-εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί το «μεγάλο» όνομα του ρόστερ της Ιαπωνίας και μαζί με τον Κεϊσούκε Χόντα είναι οι ηγέτες των «σαμουράι». Ο Καγκάβα έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της πατρίδας του το 2008 και έκτοτε μετράει 52 εμφανίσεις και 16 γκολ, ωστόσο το Μουντιάλ της Βραζιλίας αναμένεται να είναι το πρώτο της καριέρας του αφού το 2010 δεν ήταν στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Ήταν βασικό στέλεχος της Ντόρτμουντ που κατέκτησε δυο σερί Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Γερμανίας, πριν μεταγραφεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2012 και κατακτήσει πέρσι το Πρωτάθλημα Αγγλίας και φέτος το Community Shield με τους «κόκκινους διάβολους».
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Έιτζι Καβασίμα Σταντάρ Λιέγης
Σουσάκου Νισικάβα Χιροσίμα
Σούιτσι Γκόντα Τόκιο
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Ατσούτο Ούτσιντα Σάλκε
Γκότοκου Σακάι Στουτγκάρδη
Γιούτο Ναγκατόμο Ίντερ
Μασάτο Μορισίγκε Τόκιο
Γιασουγιούκι Κόνο Γκάμπα Οζάκα
Μασαχίκο Ινόχα Τζούμπιο Ιβάτα
Χιρόκι Σακάι Αννόβερο
Μάγια Γιοσίντα Σαουθάμπτον
ΜΕΣΟΙ
Κεϊσούκε Χόντα ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Γιασουχίτο Έντο Γκάμπα Οζάκα
Σίντζι Καγκάβα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Χαζίμε Χοσογκάι Χέρτα Βερολίνου
Χιντέτο Τακαχάσι Τόκιο
Χοτάρου Γιαμαγκούτσι Σερέζο Οζάκα
Μακότο Χασέμπε Νυρεμβέργη
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Χιρόσι Κιγιοτάκε Νυρεμβέργη
Σίντζι Οκαζάκι Μάιντς
Γοϊτσίρο Κακιτάνι Σερέζο Οζάκα
Γιούγια Οσάκο Κασίμα Άντλερς
Τακάσι Ινούι Άιντραχτ Φρανκφούρτης