Μουντιάλ 2014: Τα γήπεδα της διοργάνωσης

Μουντιάλ 2014: Τα γήπεδα της διοργάνωσης

Στα γήπεδα της διοργάνωσης θα στραφούν όλα τα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων το προσεχές καλοκαίρι και το Onsports σας παρουσιάζει τα 12 γήπεδα του θεσμού.

Κάθε πόλη του κόσμου θα ήθελε να φιλοξενήσει ένα μεγάλο γεγονός όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχικά 18 ήταν οι υποψήφιες πόλεις για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο (Μπελέμ, Μπέλο Οριζόντε, Μπραζίλια, Κάμπο Γκράντε, Κουιάμπα, Κοριτίμπι, Φλοριανόπολις, Φορταλέζα, Γκοϊάνα, Μακέιο, Μαναούς, Νατάλ, Πόρτο Αλέγκρε, Ρεσίφε, Ρίο Μπράνκο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σαλβαδόρ και Σάο Πάουλο).

Από την πλευρά της η FIFA ξεκαθάρισε πως μόνο μία από τις πόλεις μπορεί να έχει δύο γήπεδα που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες με αποτέλεσμα οι πόλεις να μειωθούν στις οκτώ με δέκα. Στη συνέχεια όμως, αποφασίστηκε πως 12 θα είναι οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλης της χώρας.

Αυτές ανακοινώθηκαν στις 31 Μαΐου του 2009 με τις Μπελέμ, Κάμπο Γκράντε, Φλοριανόπολις, Γκοϊάνα και Ρίο Μπράνκο να απορρίπτονται την ώρα που η Μακέιο είχε αποσυρθεί από μόνη της.

Το Onsports σας παρουσιάζει όλα τα στοιχεία από τα 12 στάδια που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

ΜΑΡΑΚΑΝΑ (MARACANA)

Πλήρες όνομα: Εστάδιο Ζορναλίστα Μάριο Φίλιο (Estadio Jornalista Mario Filho)

Ιδιοκτήτης: Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο

Χωρητικότητα: 78.838

Ρεκόρ προσέλευσης: 199.854 θεατές στο Βραζιλία – Ουρουγουάη, 16 Ιουλίου 1950

Το Στάδιο Μαρακανά (Estádio do Maracanã) βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του '40, έφερε αρχικά την επίσημη ονομασία Δημοτικό Στάδιο (Estádio Municipal), ενώ από το 1964 ονομάζεται Στάδιο του δημοσιογράφου Μάριο Φίλιο (Estádio Jornalista Mário Filho), προς τιμήν του δημοσιογράφου που είχε πρωτοστατήσει στην ανέγερσή του.

Είναι όμως παγκοσμίως γνωστό απλά ως Μαρακανά από τον ποταμό που ρέει στην περιοχή. Αυτός με τη σειρά του είχε λάβει την ονομασία του από ένα είδος παπαγάλου.

Mαζί με το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, θεωρείται γήπεδο - φετίχ για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Επίσης για πολύ καιρό ήταν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου, τίτλος που χάθηκε όχι επειδή κτίστηκε αλλού κάποιο μεγαλύτερο, αλλά γιατί η χωρητικότητά του μειωνόταν κάθε φορά που εισάγονταν αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας.

Maracana
 
ΜΑΝΕ ΓΚΑΡΙΝΤΣΑ (MANE GARRINCHA)

Πλήρες όνομα: Εστάδιο Νασιονάλ Μανέ Γκαρίντσα (Estádio Nacional Mané Garrincha)

Ιδιοκτήτης: Terracap

Χωρητικότητα: 72.888

Πόλη: Μπραζίλια

Από τα γήπεδα που χρησιμοποιούνται για πολλαπλές χρήσεις είναι το Μανέ Γκαρίντσα το οποίο φυσικά πρωταγωνιστεί για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Εδρεύει στην Μπραζίλια και είναι χωρητικότητας 72.888 θέσεων μετά την τελευταία ανακαίνισή του, ενώ είναι χτισμένο από το 1974. Το όνομα το πήρε προφανώς από τον θρύλο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, Γκαρίντσα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958 και το 1962.

Εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου του 2013 μετά την ανακαίνισή του ενόψει του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών όπου φιλοξένησε και αγώνες της διοργάνωσης.

Brazilia Stadium

ΑΡΕΝΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ (ARENA CORINTHIANS)

Πλήρες όνομα: Αρένα Κορίνθιανς (Arena Corinthians)

Ιδιοκτήτης: Κορίνθιανς

Χωρητικότητα: 48.234

Πόλη: Σάο Πάουλο

Μπορεί να μένουν λίγοι μήνες για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο δεν είναι όλα τα γήπεδα έτοιμα για χρήση. Ένα από αυτά, είναι και το «Αρένα Κορίνθιανς» το οποίο είναι στο τελικό στάδιο της κατασκευής του.

Όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και 11ο μεγαλύτερο στη Βραζιλία με χωρητικότητα 48.234 θεατών.

Το συγκεκριμένο γήπεδο θα φιλοξενήσει έξι αναμετρήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο και μία από αυτές θα είναι η πρεμιέρα της διοργάνωσης όπου η Βραζιλία θα υποδεχτεί την πρώτη της αντίπαλο. Η αίτηση των διοργανωτών να είναι χωρητικότητας 65.000 θεατών το παιχνίδι της πρεμιέρας αναγκάζει τους διοργανωτές να βάλουν προσωρινές κερκίδες μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Arena de Itaquera

ΚΑΣΤΕΛΑΟ (CASTELAO)

Πλήρες όνομα: Εστάδιο Γκοβερναδόρ Πλασίδο Αδεράλδο Καστέλο (Estadio Governador Placido Aderaldo Castelo)

Ιδιοκτήτης: Πολιτεία της Σεαρά

Χωρητικότητα: 67.037

Πόλη: Φορταλέζα

Το «Καστελάο» ή αλλιώς «Γιγάντε ντα Μπόα Βίστα» είναι γήπεδο ποδοσφαίρου που χτίστηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1973 στη Φορταλέζα με χωρητικότητα 67.038 θεατών. Το γήπεδο ανήκει στην πολιτεία της Σεαρά και εκεί δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Σεαρά.

Για το Μουντιάλ έγιναν οι κατάλληλες επιδιορθώσεις και χτίστηκε πάρκινγκ χωρητικότητας 4.200 θέσεων και θα φιλοξενήσει έξι αναμετρήσεις φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού.

Fortaleza Arena

ΜΙΝΕΪΡΑΟ (MINEIRAO)

Πλήρες όνομα: Εστάδιο Γκοβερναδόρ Μαγκαλάες Πίντο (Estadio Governador Magalhaes Pinto)

Ιδιοκτήτης: Μίνιας Αρένα

Χωρητικότητα: 64.000

Πόλη: Μπέλο Οριζόντε

Απο το 1965 είναι χτισμένο το «Μινεϊράο» στο Μπέλο Οριζόντε και είναι από τα θρυλικά γήπεδα της χώρας και μεγαλύτερο στην πλιτεία του Μίνας Γκεράις και δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μετά το «Μαρακανά». Ήταν ανάμεσα στα γήπεδα που φιλοξένησαν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και θα φιλοξενήσει φυσικά και αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Όπως και τα περισσότερα γήπεδα, έτσι και αυτό θα φιλοξενήσει έξι αναμετρήσεις και ανάμεσά τους θα βρίσκεται και ένας από τους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Novo Mineirao

ΜΠΕΪΡΑ ΡΙΟ (BEIRA RIO)

Πλήρες όνομα: Εστάδιο Χοσέ Πινέιρο Μπόρδα (Estadio Jose Pinheiro Borda)

Ιδιοκτήτης: Ιντερνασιονάλ

Χωρητικότητα: 51.300

Πόλη: Πόρτο Αλέγκρε

Από τις πιο ποδοσφαιρικές πόλεις είναι το Πόρτο Αλέγκρε με την Ιντερνασιονάλ να φιλοξενείται στο θρυλικό «Εστάδιο Μπέιρα – Ρίο» χωρητικότηας 51.300 θεατών.

Βέβαια δεν είναι από τα… δυνατά γήπεδα της Βραζιλίας καθώς σε αυτό θα γίνουν πέντε αναμετρήσεις και σε καμία από αυτές δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει η Βραζιλία, καθώς θα φιλοξενηθούν εκεί αναμετρήσεις μέχρι τη φάση των «16» και καμία του 1ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Estadio Beira Rio

ΙΤΑΪΠΑΒΑ ΑΡΕΝΑ ΦΟΝΤΕ ΝΟΒΑ (ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA)

Πλήρες όνομα: Κομπλέξο Εσπορτίβο Κουλτουράλ Προφέσορ Οκτάβιο Μανγκαμπέιρα (Complexo Esportivo Cultural Professor Octávio Mangabeira)

Ιδιοκτήτης: Πολιτεία της Μπαΐα

Χωρητικότητα: 55.000

Πόλη: Σαλβαδόρ

Μόνο για χρήση ποδοσφαίρου είναι το Ιπαϊτάβα Αρένα Φόντε Νόβα και χρησιμοποιήθηκε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και θα είναι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Το γήπεδο για να δημιουργηθεί το 2010 εμπνεύστηκε από το γήπεδο του Αννόβερου που χτίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Θα φιλοξενηθούν εκεί έξι αναμετρήσεις, χωρίς σε κάποια από αυτές να παίξει και η Βραζιλία ενώ θα φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Itaipava Arena

ΑΡΕΝΑ ΠΕΡΝΑΜΠΟΥΚΟ (ARENA PERNAMBUCO)

Πλήρες όνομα: Εστάδιο Γκοβερναδόρ Κάρλος Γουίλσον Ρότσα ντε Κεϊρός Κάμπος (Estádio Governador Carlos Wilson Rocha de Queirós Campos)

Ιδιοκτήτης: Πολιτεία του Περναμπούκο

Χωρητικότητα: 46.154

Πόλη: Περναμπούκο

Στο τελικό στάδιο της κατασκευής του βρίσκεται το γήπεδο της πολιτείας του Περναμπούκο και αναμένεται να κάνει τα εγκαίνιά του στις 22 Μαΐου του 2014.

Η δημιουργία του έγινε για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο αναμένεται να χρησιμοποιείται από την Ναούτικο μετά το Μουντιάλ του 2014. Ο χρόνος κατασκευής του θα διαρκέσει συνολικά τρία χρόνια καθώς ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2010.

Πέντε είναι οι αναμετρήσεις που θα φιλοξενήσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο και μία από αυτές θα είναι για τον 1ο όμιλο, χωρίς όμως να υπάρχει και παιχνίδι της Βραζιλίας.

Arena Bernambuco

ΑΡΕΝΑ ΠΑΝΤΑΝΑΛ (ARENA PANTANAL)

Πλήρες όνομα: Αρένα Μουλτιούσο Γκοβερναδόρ Χοσέ Φρατζέλι (Arena Multiuso Governador José Fragelli)

Ιδιοκτήτης: Πολιτεία της Κουιάμπα

Χωρητικότητα: 43.500

Πόλη: Κουιάμπα

Ολοκαίνουριο είναι θεωρητικά το Αρένα Παντανάλ, καθώς όλα άλλαξαν. Παρόλα αυτά, είναι η συνέχεια του «Βερντάο». Η πόλη της Κουιάμπα ήταν μία από τις 12 που επιλέχθηκαν και για αυτό στο γήπεδο υπήρξε πλήρης διαμόρφωση και προστέθηκαν τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες θέσεις.

Είναι ουσιαστικά το γήπεδο που είναι και 12ο στην ιεραρχία καθώς θα φιλοξενήσει μόλις τέσσερις αναμετρήσεις, όλες για τη φάση των ομίλων και φυσικά καμία που να αφορά τη Βραζιλία ή τον όμιλό της.

arenapantanal

ΑΡΕΝΑ ΝΤΑ ΑΜΑΖΟΝΙΑ (ARENA DA AMAZONIA)

Πλήρες όνομα: Αρένα Ντα Αμαζόνια (Arena Da Amazonia)

Ιδιοκτήτης: Πολιτεία του Μαναούς

Χωρητικότητα: 46.000

Πόλη: Μαναούς

Η… συνέχεια του «Βιβαλντάο» είναι το «Αρένα ντα Αμαζόνια». Χτίστηκε το 1958, ωστόσο ανακαινίστηκε πλήρως για το Μουντιάλ και για αυτό άλλαξε και τη νονομασία του. Εκεί αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια η Αμέρικα και η Νασιονάλ.

Είναι και αυτό από τα γήπεδα που βρίσκονται χαμηλά στην εκτίμηση των Βραζιλιάνων καθώς θα φιλοξενήσει τέσσερις αναμετρήσεις ομίλων, με μία από αυτές να είναι του 1ου όπου αγωνίζεται και η Βραζιλία, αλλά θα αφορά τις δύο από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες.

Arena Amazônia 2014 - 2

ΑΡΕΝΑ ΝΤΑΣ ΝΟΥΝΑΣ (ARENA DAS DUNAS)

Πλήρες όνομα: Κομπλέξο Αρένα Ντας Ντούνας (Complexo Arena Das Dunas)

Ιδιοκτήτης: Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χωρητικότητα: 45.000

Πόλη: Νατάλ

Από τον Ιανουάριο του 2011 βρίσκεται σε κατασκευή το «Αρένα ντας Ντούνας» που θα φιλοξενήσει παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χαρακτηρίστηκε από τους αρχιτέκτονες ως το πιο όμορφο γήπεδο της Λατινικής Αμερικής.

Ακόμα, δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2014  καθώς είναι ένα από τα γήπεδα που έμειναν αρκετά πίσω αναφορικά με τα αρχικά πλάνα. Θα φιλοξενήσει και αυτό τέσσερις αναμετρήσεις ομίλων και σε καμία από αυτές δεν θα συμμετάσχει η Βραζιλία.

Dunes Arena

ΑΡΕΝΑ ΝΤΑ ΜΠΑΪΣΑΔΑ (ARENA DA BAIXADA)

Πλήρες όνομα: Αρένα Χοακίμ Αμέρικο Γκιμαράες (Estádio Joaquim Américo Guimarães)

Ιδιοκτήτης: Ατλέτικο Παραναένσεν

Χωρητικότητα: 43.900

Πόλη: Παρανά

Από τα αρχαιότερα γήπεδα της Βραζιλίας στο «Αρένα Μπαϊσάδα» καθώς χτίστηκε το μακρινό 1914 και εκεί δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Ατλέτικο Παραναένσε.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του έχει ανακαινιστεί δύο φορές με τελευταία αυτή της τελευταίας διετίας όπου το γήπεδο από 28.000 θέσεων θα γίνει 44.000 για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Θα φιλοξενήσει και αυτό τέσσερις αναμετρήσεις για τη φάση των ομίλων χωρίς να είναι από τα δυνατά χαρτιά των Βραζιλιάνων για τη διοργάνωση.

Arena-da-Baixada



Ολυμπιακός: Εκτός προπόνησης Φουρνιέ και Βεζένκοφ - Στο νοσοκομείο ο Ράιτ
Ολυμπιακός: Εκτός προπόνησης Φουρνιέ και Βεζένκοφ - Στο νοσοκομείο ο Ράιτ
Ο Σάσα Βεζένκοφ υποκλίθηκε στον Κέντρικ Ναν - «Είναι ο καλύτερος παίκτης της EuroLeague»
Ο Σάσα Βεζένκοφ υποκλίθηκε στον Κέντρικ Ναν - «Είναι ο καλύτερος παίκτης της EuroLeague»
Αταμάν σε Όσμαν μετά τη μυθική εμφάνιση με την Τουρκία: «Έτσι και με τον Παναθηναϊκό»
Αταμάν σε Όσμαν μετά τη μυθική εμφάνιση με την Τουρκία: «Έτσι και με τον Παναθηναϊκό»
Απίστευτες καταγγελίες από τον ΚΑΟ Μελισσίων: «Μπουνιές, κλωτσιές, ενώ βγήκαν και μαχαίρια»
Απίστευτες καταγγελίες από τον ΚΑΟ Μελισσίων: «Μπουνιές, κλωτσιές, ενώ βγήκαν και μαχαίρια»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved