Euro 2016: Στα προημιτελικά γίνονται εκπλήξεις! (videos)
H Ισλανδία έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης μέχρι στιγμής αποκλείοντας την Αγγλία στους «16». Στα προημιτελικά το πράγμα παραδοσιακά σοβαρεύει ωστόσο από το 1992 μέχρι και σήμερα δεν λείπουν οι εκπλήξεις.
Η Δανία διέλυσε κάθε λογική!
Ήταν το Euro 1992 της Σουηδίας όταν η Δανία κατάφερνε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μέχρι τότε έκπληξη στην ιστορία του θεσμού. Σε αντίθεση με τη διοργάνωση όπως την μάθαμε στην πορεία, οι ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά ήταν μόλις 8, πράγμα που σήμαινε ότι είχαμε προημιτελικά με το «καλημέρα»!
Η φάση των «8» βέβαια ήταν δύο όμιλοι, από τους οποίους οι δύο πρώτοι προκρίνονταν στους «4». Η Δανία ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ του ομίλου της καθώς μαζί της υπήρχαν οι διοργανωτές Σουηδοί, αλλά και οι Άγγλοι με τους Γάλλους! Και εκεί που όλα έδειχναν ότι ο γυρισμός στην πατρίδα ήταν κοντά καθώς στα πρώτα δύο ματς ο απολογισμός ήταν μόλις ένας βαθμός (0-0 στην πρεμιέρα με την Αγγλία), έγινε αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο.
Στο τελευταίο κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στη Γαλλία, η παρέα των Ντεσάμπ, Μπολί, Βαϊρουά και Καντονά και με ισοπαλία προκρινόταν στα ημιτελικά. Παρόλα αυτά ο Μίκαελ Λάουντρουπ ήταν εξαιρετικός σε εκείνο το ματς, και με γκολ των Λάρσεν (8’) και Έλστρουπ (78’) η Δανία παίρνει τη νίκη με 2-1 (οι Γάλλοι ισοφάρισαν στο 60’ με τον Παπέν) και προκρίνεται στα ημιτελικά.
Λίγες μέρες αργότερα ο Λάουντρουπ, ο Σμάιχελ και ο Όλσεν σήκωναν το τρόπαιο γράφοντας ιστορία.
Γαλλία-Δανία: 1-2
Γαλλία (Πλατινί): Μαρτίνι, Αμορός, Μπολί, Μπλαν, Κασόνι, Ντεσάμπ, Περέζ (Κοκάρ 76'), Ντουράν, Βαϊρουά (Φερνάντεζ), Παπέν, Καντονά
Δανία (Μέλερ Νίλσεν): Σμάιχελ, Σίβεμπεκ, Νίλσεν (Πιέκνικ 61'), Όλσεν, Άντερσεν, Κριστόφτε, Γιένσεν, Λάρσεν, Λάουντρουπ, Φρανκ (Έλστρουπ 66'), Πόβλσεν
Έφτασε μέχρι την… πηγή Τσεχία
Στο επόμενο Euro(της Αγγλίας) η έκπληξη επαναλήφθηκε παρότι τελικώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το θαύμα της.
Η Τσεχία είχε καλούς παίκτες (τους νεαρούς τότε που αγωνίζονταν ακόμα στο τσέχικο πρωτάθλημα Νέντβεντ, Πομπόρσκι, Σμίτσερ αλλά και τους Μπέργκερ, Σρνίτσεκ, Νέμετς) ωστόσο κόντρα στην Πορτογαλία των πολύ πιο έμπειρων Σόουζα, Φίγκο, Ρούι Κόστα, Κόουτο, Σεκρετάριο, Ζοάο Πίντο, (του δικού μας) Σα Πίντο και Μπαΐα ξεκάθαρα δεν ήταν το φαβορί.
Παρόλα αυτά ο Πομπόρσκι με γκολ στο 53’ έδωσε τη μεγάλη νίκη-πρόκριση στην Τσεχία η οποία στη συνέχεια πέρασε και από τη Γαλλία στα ημιτελικά (0-0 κα, 6-5 πεν.). Στον τελικό εναντίον της Γερμανίας προηγήθηκε στο 59’ με γκολ του Μπέργκερ, ωστόσο ο Όλιβερ Μπίρχοφ είχε αντίθετη άποψη.
Τσεχία-Πορτογαλία: 1-0
Τσεχία (Ούριν): Κούμπα Σουχοπάρεκ, Κάντλετς, Χόρνιακ, Λάταλ, Νέμετς, Νιέμετσεκ ( Μπέργκερ 90'), Μπέιμπλ, Πομπόρσκι, Σμίτσερ (Κούμπικ 46'), Κούκα
Πορτογαλία (Ολιβέιρα): Μπαΐα, Σεκρετάριο, Κόουτο, Έλντερ, Ντίμας, Οσεάνο (Φόλχα 65'), Σόουζα, Ρούι Κόστα, Φίγκο (Καντέτε 82'), Ζοάο Πίντο, Σα Πίντο (Ντομίνγκος 46')
2004: Το Πειρατικό! Τι άλλο;
Όσα χρόνια και αν περάσουν, ακόμα σαν ψέμα μας φαίνεται. Η Δανία είχε προκαλέσει αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη το 1992, ωστόσο η Ελλάδα είχε «τρελάνει» όλο τον κόσμο το 2004!
Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για εκείνο το τουρνουά, ωστόσο αφετηρία για την κατάκτηση του τροπαίου αποτέλεσε εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι στα προημιτελικά εναντίον της Γαλλίας. Τότε που οι Ζιντάν, Τρεζεγκέ, Μπαρτέζ, Βιλτόρ και σία υποκλίθηκαν στους «αθάνατους» Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Εν ολίγοις, όταν ο Λιζαραζού έφυγε για… πότισμα από την ντρίμπλα του Ζαγοράκη, και τον Μπαρτέζ ακόμα να καταλάβει πως η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα από την κεφαλιά του Χαριστέα.
Ιδού!
Γαλλία-Ελλάδα: 0-1
Γαλλία (Ντομενέκ): Μπαρτέζ, Γκαλάς, Τιράμ, Σιλβέστρ, Λιζαραζού, Ζιντάν, Ντακούρ (Βιλτόρ 72'), Μακελελέ, Πιρές (Ρότεν 79'), Τρεζεγκέ (Σαχά 72'), Ανρί
Ελλάδα (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Μπασινάς (Τσιάρτας 85'), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ζαγκοράκης, Νικολαΐδης (Λάκης 61'), Χαριστέας
2008: Η τελευταία έκπληξη
Η τελευταία έκπληξη μέχρι σήμερα σε προημιτελική φάση του Euro (μέχρι την επόμενη). Δεν ήταν ανάλογη βέβαια των προηγούμενων, ωστόσο και πάλι το φαβορί δεν προχώρησε και το αουτσάιντερ έφτασε μια ανάσα από τον τελικό!
Σε αυτή την περίπτωση το αουτσάιντερ ήταν οι Ρώσοι και στη θέση του φαβορί η πανίσχυρη Ολλανδία. Οι «τουλίπες» είχαν κατεβάσει σε εκείνη διοργάνωση όλα τα βαριά «χαρτιά» των τελευταίων ετών με κύριους άξονες τους Άριεν Ρόμπεν, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ρουντ Βαν Νίστελροϊ, Ντιρκ Κάουτ, Ράφαελ Βαν Ντερ Βάαρτ και, και, και,…
Οι Ρώσοι είχαν και αυτοί καλή ομάδα ωστόσο ακόμα δεν είχαν προλάβει να λάμψουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Αρσάβιν, Ζιρκόφ, Μπερεζούτσκι, Παβλιουτσένκο). Στον όμιλο πήραν την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική με το 2-0 κόντρα στη Σουηδία (στον όμιλο της Ελλάδας) και ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τους «οράνιε» οι οποίοι στον όμιλο πέρασαν δια περιπάτου με 3/3 νίκες. Ο προημιτελικός τελικά έκρυβε μεγάλες παγίδες.
Οι Ρώσοι προηγήθηκαν στο 56’ με τον Παβλιουτσένκο, ωστόσο η Ολλανδία κατάφερε να στείλει το ματς στην παράταση με τον Βαν Νίστελροϊ στο 86’. Οι Ρώσοι όμως ήταν ξεκούραστοι και οι Ολλανδοί «ετοιμόρροποι» από την υπερπροσπάθεια.
Κάπως έτσι η ομάδα του… Ολλανδού Γκους Χίντινκ επεφύλασσε άλλα δύο «τεμάχια» (Τορμπίνσκι 112’, Αρσάβιν 116’) και προκρίθηκε πανηγυρικά στους ημιτελικούς.
Εκεί το… τρένο προσγειώθηκε απότομα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία, ωστόσο με αυτή την πορεία η Ρωσία είχε ανέβει οριστικά πλέον ένα επίπεδο.
Ολλανδία-Ρωσία: 1-3
Ολλανδία (Φαν Μπάστεν): Φαν Ντερ Σαρ, Μπουλαρούζ (Χάιτινχα), Όιερ, Ματάισεν, Φαν Μπρόκχορστ, Ντε Γιονγκ, Ένχελααρ (Αφελάι 62'), Κάουτ (Βαν Πέρσι 46'), Φαν Ντερ Βάαρτ, Σνάιντερ, Βαν Νίστελροϊ
Ρωσία (Χίντινκ): Ακινφέεφ, Ανιουκόφ, Ιγκνάσεβιτς, Κολόντιν, Ζιρκόφ, Σέμακ, Ζιριάνοφ, Σεμσόφ (Μπιλιαλέντινοφ 69'), Σαένκο (Τορμπίνσκι 81'), Αρσάβιν, Παβλιουτσένκο (Σίτσεφ 115')