Ανασκόπηση 2022: «Βασίλισσα» Ρεάλ, θρίαμβος Άιντραχτ, ιστορική πρωτιά Ρόμα
Ανασκόπηση 2022: Οι συγκινήσεις που μας πρόσφεραν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη χρονιά που μας αφήνει – Ο ΠΑΟΚ έσωσε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Conference League.
Champions League, Europa League, Conference League. Τρεις διαφορετικές διοργανώσεις της UEFA. Τεράστιες συγκινήσεις και ομάδες που έκαναν τη διαφορά για το 2022. Κυρίως στο πρώτο μισό του, όταν και κρίθηκαν τα τρόπαια για την περασμένη σεζόν.
Στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, η Ρεάλ Μαδρίτης θύμισε σε όλους γιατί είναι το πιο πετυχημένο κλαμπ στον πλανήτη. Παίρνοντας στην τροπαιοθήκη της την 14η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά». Και μάλιστα το έκανε με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, αν αναλογιστεί κανείς ποιους απέκλεισε μέχρι το τέλος. Πρώτο της «θύμα» η Παρί Σεν Ζερμέν με ήττα 1-0 στη Γαλλία και θριαμβευτικό 3-1 στη Μαδρίτη.
Ακολούθως ήρθε η ώρα των Άγγλων. Απέναντι στην Τσέλσι στα προημιτελικά, οι «μερένχες» επικράτησαν στην Αγγλία 3-1, αλλά στη ρεβάνς τα βρήκαν σκούρα. Τελικά χρειάστηκε η παράταση για να τους πάρει απ’ το χεράκι ο Μπενζεμά και να τους πάει μέχρι τα ημιτελικά. Για ένα απ’ τα εντυπωσιακότερα ζευγάρια όλων των εποχών.
Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι απλά θάμπωσαν τον πλανήτη. Οι «πολίτες» εμφανώς καλύτεροι επικράτησαν 4-3 στην Αγγλία, όμως οι Ισπανοί έμειναν «ζωντανοί» με τα γκολ που σημείωσαν. Στη Μαδρίτη η
Σίτι προηγήθηκε και φαινόταν πως θα τα καταφέρει. Αλλά η βαριά φανέλα της «βασίλισσας» έκανε τη δουλειά της με θαυματουργόΗ εξαιρετική παρουσία στο πρώτο μισό της χρονιάς στο Conference League, μάλλον «ζάλισε» τον ΠΑΟΚ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εικόνα του στα καλοκαιρινά προκριματικά της διοργάνωσης κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας. Άδοξος και άσχημος αποκλεισμός για τους Θεσσαλονικείς, με ήττα 2-0 στη Βουλγαρία και ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα. Έτσι η Ευρώπη ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ για το δεύτερο μισό της χρονιάς. τρόπο. Δύο γκολ στο τέλος και η πρόκριση οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Μπενζεμά διαμόρφωσε το 3-1 και έστειλε τη Ρεάλ στον τελικό.
Στο Παρίσι λοιπόν, η Λίβερπουλ ήταν η αντίπαλος των «μερένχες». Οι «κόκκινοι» είχαν θεωρητικά βατό δρόμο μέχρι εκεί. Αποκλείωντας κατά σειρά Ίντερ, Μπενφίκα και την ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης, Βιγιαρεάλ. Το «κίτρινο υποβρύχιο» είχε πετάξει εκτός την Γιουβέντους και την Μπάγερν Μονάχου, αλλά κόντρα στους «κόκκινους» δεν τα κατάφερε, παρότι στη ρεβάνς άγχωσε τους Άγγλους.
Ο Βινίσιους στο 59’ ήταν αυτός που έκρινε τα πάντα με το γκολ που σημείωσε. 1-0 η Ρεάλ Μαδρίτης και το τρόπαιο ταξίδεψε στην Ισπανική πρωτεύουσα.
To Europa League δεν είχε τόσο εμπορικά ονόματα στον τελικό του. Είχε όμως συγκινήσεις, σασπένς και μια εξαιρετική Γερμανο-Σκωτσέζικη «μάχη». Που βρήκε θριαμβευτές τους Γερμανούς και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Την ομάδα που σήκωσε στον ουρανό της Σεβίλλης το τρόπαιο.
Η Άιντραχτ χρειάστηκε να πάει στην παράταση για να αποκλείσει την Ρεάλ Μπέτις στους «16», ενώ στους «8» έδωσε μια απίθανη παράσταση στο «Καμπ Νου». Με κοντά στους 30.000 υποστηρικτές της στην εξέδρα, ουσιαστικά έπαιζε εντός έδρας. Το 1-1 της Φρανκφούρτης, έγινε νίκη 4-3 στη Βαρκελώνη. Και επική πρόκριση της Άιντραχτ.
Στα ημιτελικά η Γουέστ Χαμ αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο με τους Γερμανούς να προκρίνονται μετά από δύο νίκες. Αντίπαλός τους, οι Ρέιντζερς. Απέκλεισαν την Μπορούσια Ντόρτμουντ στα play offs για τους «16». Ερυθρός Αστέρας, Μπράγκα και Λειψία, ήταν τα επόμενα «θύματά» της. Η τρίτη Γερμανική αντίπαλος όμως, αποδείχθηκε φαρμακερή.
H Άιντραχτ αν και βρέθηκε να χάνει, ισοφάρισε με τον Μπορέ και στα πέναλτι είχε Τραπ, κατακτώντας το τρόπαιο με 5-4 στη «ρώσικη ρουλέτα».
To 2022 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κι αυτό γιατί «άνοιξε» τα μάτια της στα μέσα του 2021 και έτσι το 2022 κρίθηκε ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του θεσμού. Η Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο, έγινε η πρώτη τροπαιούχος της διοργάνωσης αυτής.
Οι «τζιαλορόσι» απέκλεισαν αρχικά την Ολλανδική Φίτεσε στους «16» με συνολικό σκορ 2-1. Ακολούθησε στα προημιτελικά η εντυπωσιακή Μπόντο/Γκλιμτ που πριν μπει η χρονιά που μας αφήνει σε λίγες μέρες, είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά στους Ιταλούς, νικώντας τους με 6 γκολ! Αυτή τη φορά η Ρόμα δεν αστειευόταν και με συνολικό σκορ 5-2 απέκλεισε τους Νορβηγούς. Στα ημιτελικά η Λέστερ «λύγισε» μπροστά στην ουσία των «τζιαλορόσι» με το πρώτο ματς να λήγει ισόπαλο 1-1 και τη Ρόμα να επικρατεί 1-0 στο δεύτερο, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα Τίρανα.
Εκεί θα την περίμενε η Φέγενορντ. Οι Ολλανδοί ήταν η χαρά του επιθετικού ποδοσφαίρου και εντυπωσιακά έφτασαν μέχρι τη διεκδίκηση του τροπαίου. Συνολικό σκορ 8-3 επί της Παρτιζάν, 6-4 επί της Σλάβια Πράγας και στα ημιτελικά 3-2 κόντρα στη Μαρσέιγ. Το ραντεβού με τη Ρόμα ήταν γεγονός.
Στην Αλβανία ο Ζοζέ Μουρίνιο έκλαψε μετά το ματς. Από χαρά και συγκίνηση, επειδή έγινε ο πρώτος τεχνικός που κατακτά το Conference League. Ο Τζανιόλο στο 32’ σημείωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης. Οι «τζιαλορόσι» ήταν στα ουράνια!
O ΠΑΟΚ μέχρι τους «8»
Για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και τους συλλόγους μας, το 2022 θα είχε ιδιαίτερα πικρή γεύση αν δεν ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» στο πρώτο μισό της σεζόν, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Conference League. Δίνοντας βαθμούς στη χώρα που τόσο ανάγκη τους είχε.
Στην πρώτη φάση των νοκ άουτ, ο «δικέφαλος» αντιμετώπισε την Μίντιλαντ απ’ τη Δανία. Στο πρώτο ματς ηττήθηκε 1-0 απ’ τους Σκανδιναβούς, αλλά στη ρεβάνς «μίλησε» η Τούμπα. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι μετά τη νίκη 2-1 του ΠΑΟΚ. Εκεί όπου οι Θεσσαλονικείς ήταν πιο ψύχραιμοι και αποφασισμένοι, πανηγυρίζοντας στο τέλος (5-3)!
Στους «16» η Γάνδη αποδείχθηκε «λίγη» για να σταματήσει τον ΠΑΟΚ. Δύο νίκες (1-0 στη Θεσσαλονίκη, 2-1 στο Βέλγιο) χάρισαν το εισιτήριο για τα προημιτελικά, όπου περίμενε η Μαρσέιγ.
Κόντρα στην Ολιμπίκ, εκ των πραγμάτων όλα ήταν δύσκολα. Όμως ο ΠΑΟΚ το πάλεψε με όλη του τη δύναμη, παρά τις αντιξοότητες. Στο πρώτο ματς στη Μασσαλία, δυστυχώς υπήρξαν και μεγάλα επεισόδια στην πόλη αλλά και στο γήπεδο. Αγωνιστικά οι Γάλλοι επικράτησαν 2-1, με τον Παγέτ να σημειώνει ένα απ’ τα ομορφότερα γκολ της διοργάνωσης. Δυστυχώς όμως η έλλειψη VAR αποδείχθηκε εναντίον του ΠΑΟΚ, καθώς το πρώτο γκολ των γηπεδούχων μπορούσε να ακυρωθεί. Στη ρεβάνς, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του «δικέφαλου» και την εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο, η Μαρσέιγ επικράτησε 1-0 και έβαλε τέλος στο «όνειρο» του ΠΑΟΚ που σταμάτησε στους «8».
Η εξαιρετική παρουσία στο πρώτο μισό της χρονιάς στο Conference League, μάλλον «ζάλισε» τον ΠΑΟΚ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εικόνα του στα καλοκαιρινά προκριματικά της διοργάνωσης κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας. Άδοξος και άσχημος αποκλεισμός για τους Θεσσαλονικείς, με ήττα 2-0 στη Βουλγαρία και ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα. Έτσι η Ευρώπη ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ για το δεύτερο μισό της χρονιάς.
Πέρα απ’ τον ΠΑΟΚ που είχε την πορεία μέχρι τους «8» του Conference League, η Ευρώπη για τις υπόλοιπες ομάδες μας ήταν τραυματική εμπειρία για το 2022. Ο Ολυμπιακός ήταν ο μόνος που είχε παρουσία σε φάση νοκ άουτ αρχικά και ομίλων στη συνέχεια. Χωρίς όμως να κατορθώσει να πάρει ούτε μία νίκη στα παιχνίδια που έδωσε εκτός συνόρων μέσα στη σεζόν (υπολογίζοντας κανονική διάρκεια αγώνων και παρατάσεις).
Στο πρώτο μισό της σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με την ισχυρή Αταλάντα για το εισιτήριο στους «16». Οι Πειραιώτες το πάλεψαν στο Μπέργκαμο, όπου αν και προηγήθηκαν τελικά ηττήθηκαν 2-1. Η ρεβάνς αποδείχθηκε ακόμη πιο δύσκολη. Οι Ιταλοί ήταν εντυπωσιακοί και επιβλήθηκαν 3-0 αφήνοντας εκτός συνέχειας τους «ερυθρόλευκους».
Το δεύτερο μισό της χρονιάς, βρήκε τον Ολυμπιακό με φιλοδοξίες στην έναρξη της τρέχουσας σεζόν. Αλλά το καλοκαίρι αποδείχθηκε δύσκολο. Ειδικά στα προκριματικά του Champions League, όπου έφεραν την Μακάμπι Χάιφα στο δρόμο των Πρωταθλητών. Το 1-1 στο Ισραήλ παρά την όχι και τόσο καλή εμφάνιση ήριε με γκολ ισοφάρισης των γηπεδούχων στις καθυστερήσεις και έδινε ελπίδες για τη ρεβάνς. Όμως εκεί ο Ολυμπιακός παραδόθηκε άνευ όρων και ηττήθηκε με το βαρύ 0-4 μένοντας εκτός συνέχειας στη διοργάνωση.
Ο υποβιβασμός για τα προκριματικά του Europa League, έφερε αντίπαλο τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Το 1-1 στην Ελλάδα, έκανε δύσκολη τη ρεβάνς. Εκεί ο Ολυμπιακός προηγήθηκε δύο φορές, αλλά ισοφαρίστηκε αρχικά στις καθυστερήσεις και εν συνεχεία στην παράταση. Τελικά πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση στα πέναλτι.
Τελευταίο «εμπόδιο» για την είσοδο στους ομίλους, ο Απόλλων Λεμεσού. Το 1-1 στην Κύπρο μετέτρεπε σε πιο απλή, αλλά άκρως πονηρή διαδικασία τη ρεβάνς. Κι έτσι ήταν καθώς ο Ολυμπιακός ναι μεν προηγήθηκε, αλλά ισοφαρίστηκε απ’ τους Κύπριους και χρειάστηκε ξανά τα πέναλτι για να πάρει την πρόκριση για τους ομίλους.
Δυστυχώς η φάση των ομίλων του Europa League αποδείχθηκε τραυματική εμπειρία για τον Ολυμπιακό. Που δεν είχε συνηθίσει τον κόσμο του σε τόσο άσχημη παρουσία. Αντίπαλοι η Γερμανική Φράιμπουργκ, η Γαλλική Ναντ και η Καραμπάχ απ’ το Αζερμπαϊτζάν. Δύο βαθμούς με ισάριθμες ισοπαλίες πήρε ο Ολυμπιακός και τερμάτισε τελευταίος χάνοντας τα άλλα τέσσερα ματς. Ήττα 2-1 στη Γαλλία απ’ τη Ναντ, ήττα 3-0 στο Φάληρο απ’ τη Φράιμπουργκ, ήττα με το ίδιο σκορ στο ίδιο γήπεδο απ’ την Καραμπάχ, ισοπαλία 0-0 στο Αζερμπαϊτζάν, ίδιο αποτέλεσμα με σκορ 1-1 αυτή τη φορά στη Φράιμπουργκ και ήττα 2-0 απ’ τη Ναντ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Για το τέλος μιας εφιαλτικής διαδικασίας.
Σημαντικό γεγονός για τους Ελληνικούς συλλόγους στην Ευρώπη, η επιστροφή του Παναθηναϊκού μετά από μια πενταετία. Οι «πράσινοι» έλειπαν απ’ το 2017 από διοργανώσεις εκτός συνόρων και εξασφάλισαν το εισιτήριο για το φετινό Conference League. Αλλά η παρουσία τους κράτησε μόλις δύο αγώνες. Δύσκολη κλήρωση στην 3η προκριματική φάση, κόντρα στην Σλάβια Πράγας. Ήττα 2-0 στην Τσεχία, λόγω και του διαιτητή που απέβαλλε τον Παλάσιος όσο δεν υπήρχε σκορ στο ματς. Η ρεβάνς έγινε δύσκολη, η πίστη ήταν μεγάλη, όμως οι ευκαιρίες χάνονταν. Πέναλτι δε δόθηκε πάνω στον Σένκεφελντ, ο Σπόραρ έβαλε γκολ αλλά στο τέλος οι Τσέχοι ισοφάρισαν και το 1-1 άφησε τον Παναθηναϊκό με την χαρά της επιστροφής.
Εκπρόσωπος της χώρας μας στο Conference League για το 2022, ήταν και ο Άρης. Μία πρόκριση κι ένας αποκλεισμός ο απολογισμός του και δυστυχώς άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα για ομίλους. Δύο νίκες επί της Γκόμελ απ’ τη Λευκορωσία σε ματς που έγιναν αμφότερα στο «Κλ. Βικελίδης» (5-1 και 2-1), πριν τον αποκλεισμό απ’ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Φθηνή ήττα 2-0 στο Ισραήλ με μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο τέλος. Στη Θεσσαλονίκη η νίκη με 2-1 άφησε τους «κίτρινους» με το γιατί και τη διαπίστωση πως μπορούσαν κάτι περισσότερο.