Champions League για λίγους...
Στο τραπέζι της ελίτ του ευρωπαικού ποδοσφαίρου, κάθονται ολοένα και λιγότεροι.
Ποτέ πριν, όπως σε αυτό το Champions League, δεν υπήρχαν τόσες λίγες χώρες με τουλάχιστον μία ομάδα στο δεύτερο γύρο και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι των έξι μεγάλων πρωταθλημάτων: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 και Primeira. Μεταξύ των κορυφαίων 16 ομάδων στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης είναι τέσσερις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης), τρεις αγγλικές (Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Λέστερ), τρεις γερμανικές (Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν), δύο γαλλικές ( Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό), δύο πορτογαλικές (Μπενφίκα και Πόρτο) και δύο ιταλικές ομάδες (Γιουβέντους και Νάπολι).
Κατά τα τελευταία 18 χρόνια , ποτέ πριν δεν είχε συμβεί, μόνο έξι χώρες για εκπροσωπούνται στο κορυφαίο τουρνουά της Ευρώπης σε αυτό το σημείο της σεζόν: πέρυσι υπήρξε ένα άλμα στις 10 με την προσθήκη της Ρωσίας, Ολλανδίας, Ουκρανίας και το Βελγίου, ενώ το προηγούμενο χαμηλό (7 χώρες) παρουσιάστηκε σε τέσσερις σεζόν (2002-2003, 2004-2005, 2008-2009 και 2010-2011).
Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία είχαν πάντα τουλάχιστον μία ομάδα μεταξύ των κορυφαίων 16. Η Γαλλία έχει χάσει ένα ραντεβού με τις κορυφαίες «16», ενώ η Πορτογαλία έχει δηλώσει «παρών» 14 φορές από τις 18. Η σχετική ανάλυση της Gazzetta Dello Sport, ξεκινά από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 γιατί παρουσιάστηκε μία νέα φόρμουλα αλλά και η κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, το πέρασμα από στους «16» στους «8» γινόταν με μία δεύτερη φάση ομίλων.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο φαίνεται να ακολουθεί το κύμα που δημιουργείται από το νέο Champions League που θα σηκώσει την αυλαία το 2018.
Τα κορυφαία τέσσερα πρωταθλήματα θα έχουν τέσσερις ομάδες στο Champions League, χωρίς να περάσουν από τα πλέι-οφ, ενώ οι χώρες που βρίσκονται στην 5η και 6η θέση θα έχουν μόνο 2 εκπρόσωπους συν μία από τα πλέι-οφ. Σύμφωνα με τις τρέχουσες βαθμολογίες Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία θα έχουν 4, η Γαλλία και η Ρωσία 2, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο και Τουρκία 1. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι νικητές του Champions και Europa League συν 4 των πλέι-οφ για τους πρωταθλητές και 2 από πλέι-οφ για «μη πρωταθλητές».