Δεν ξεχνώ! 42 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο! (photos)
Ήταν 20 Ιουλίου του 1974 όταν περίπου 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κύπρου κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να κατέχουν το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η απόβαση στη Μεγαλόνησο έγινε σε δύο φάσεις με ένα περίπου μήνα διαφορά η μία από την άλλη. Αποτέλεσμα της απόβασης των τούρκικων στρατιών που έγινε κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν γύρω στους 4.000 νεκρούς, 1.619 αγνοούμενοι ενώ 200.000 κατοίκοι άρχισαν να ζουν σαν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, καθώς εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για… ειρηνική επέμβαση σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για να θεωρείται λοιπόν νόμιμη η παρέμβαση έπρεπε να ισχύουν τα ακόλουθα:
- Εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μια τρίτη χώρα.
- Τα Ηνωμένα Έθνη να ζητήσουν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα
- Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα.
Ωστόσο ποτέ δεν εγκρίθηκε τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη στις 16 Ιουλίου, δεν είχε πάρει απόφαση.
Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να προσφύγουν μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να υπάρξει δικαιοσύνη, ωστόσο η δεύτερη αρνείται να το κάνει.
Επίσης η Αγγλία, η τρίτη εγγυήτρια χώρα, συνεχίζει να αναγνωρίζει φραστικά την Κυπριακή Δημοκρατία (κάτι που δεν κάνει η Τουρκία) και την Συνθήκη Εγγυήσεως, παρόλα αυτά δεν έχει επέμβει μέχρι σήμερα για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της.