Όλα τα... γιαουρτώματα πολιτικών με ένα κλικ! (photos+videos)
Ολο και συχνότερα το φαγητό χρησιμεύει ως «μολότοφ». Γιατί;
Το 2011 η χώρα μας ανήκε ακόμη στις πρώτες χώρες της ΕΕ., (πλέον δεν ισχύει αυτό) με τη μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού. Επιπλέον κατείχε υψηλή θέση στη χρήση του γιαουρτιού έως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην τότε πολιτική της κυβέρνησης. Η κατανάλωση του γιαουρτιού από τους Έλληνες έχει συρρικνωθεί. Οχι, όμως, και η χρήση του ως... «μολότοφ».
Αμερικανοί και Ελληνες επιστήμονες της ανθρωπολογίας παρατηρούν από την αρχή της οικονομικής κρίσης πως το ελληνικό γιαούρτι... «καπνίζει» καθώς όλο και συχνότερα χρησιμοποιείται ως όπλο έκφρασης της διαμαρτυρίας των πολιτών.
Βέβαια, η χρήση του φαγητού ως... «μολότοφ» ενάντια σε πολιτικές που δυσαρεστούν-αγανακτούν, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχει και σχετική ορολογία: «Food Fighting». Ομως, ειδικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής Εταιρείας για την Ανθρωπολογία των Τροφίμων και της Διατροφής (SAFN) που ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό τη σύνδεση των κοινωνικών επιστημών με την διατροφή, αποτελεί πια το πλέον δημοφιλές ειρηνικό «όπλο» κατά του συστήματος από χιλιάδες πολίτες.
Σύμφωνα με την πρώτη επιστημονική προσέγγιση που επιχειρούν οι ειδικοί της SAFN, αν και το γιαούρτωμα δε διαθέτει πολιτιστικό προηγούμενο στη χώρα μας, έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του '60 με τα teddy boys του νόμου 4.000.
Δείτε ιστορικό τηλεοπτικό γιαούρτωμα:
Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τότε, όπως υποστηρίζουν οι ανθρωπολόγοι: γιαούρτια ρίχνουν όλοι, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Βέβαια, δεν παραλείπουν να επισημάνουν χαριτολογώντας πως το ελληνικό γιαούρτωμα είναι το μόνο «ευλογημένο» ανά την Ευρώπη. Αναφέρονται στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα τον Αύγουστο του 2011 (είχε "ευλογήσει" το γιαούρτωμα των πολιτικών), από τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος είχε πάρει αποστάσεις.
«Ζήτω τα γιαούρτια, ζήτω τα αβγά, ζήτω οι ντομάτες»:
Γιατί γιαούρτι;
Γιατί, όμως, ειδικά το γιαούρτι έχει ταυτοποιηθεί ως η ακίνδυνη «μολότοφ» των αγανακτισμένων πολιτών; Διότι, όπως εξηγεί ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Λεωνίδας Βουρνέλης από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ: «Το γιαούρτι είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ταυτότητα. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με την φέτα, το λάδι, τις ελιές κτλ., τα οποία προέρχονται από την ελληνική αγροτική γη και την κτηνοτροφία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνικότητα. Το γεγονός ότι το γιαούρτι συνδέεται στενά με την εθνική ταυτότητα της χώρας, έχει τη σημασία του δεδομένου ότι τα θύματα του γιαουρτώματος είναι εκπρόσωποι και φορείς υλοποίησης πολιτικών και ιδεολογιών που θεωρούνται εχθρικές για τη χώρα».
Το γιαούρτι που... «καπνίζει»!
«Σε αντιδιαστολή με το παπούτσι που εκτοξεύθηκε εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους -κίνηση με εξαιρετικά προσβλητικό χαρακτήρα- στη ρίψη τροφίμων ο συμβολισμός δεν υποκρύπτει μόνον την έννοια της ασέβειας και της διαμαρτυρίας έναντι των αποτυχημένων πολιτικών, αλλά κυρίως την αποτυχία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την ελληνικότητα», υποστηρίζει ο Λ. Βουρνέλης.
Δείτε τη ρήψη παπουτσιού από αγανακτισμένο πολίτη στον Τζ.Μπους τον Δεκέμβριο του 2008:
(σ.σ., ένας έλληνας πολίτης το δύο χρόνια μετά θέλησε να το επαναλάβει με στόχο τον τότε πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου):
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Carbondale, David Sutton, τα τελευταία χρόνια τα τρόφιμα παίζουν ένα σημειολογικό-μεταφορικό ρόλο στη δημόσια σκηνή. Φράσεις, όπως: «Ποιος έφαγε τα λεφτά;» δεν τέθηκε μόνον από αγανακτισμένους πολίτες, αλλά και από ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα. Κατά τον Sutton η φράση «ποιός τα έφαγε» ήταν μία έκκληση δικαιοσύνης.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως κίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Sutton, ήταν η περίφημη φράση του Θ. Πάγκαλου: «Όλοι μαζί τα φάγαμε» συνδυασμένη με μία αρκετά δημοφιλή στην χώρα μας φωτογραφία που απεικονίζει τον Έλληνα πολιτικό να τρώει πατατάκια. «Αυτή είναι μία εικόνα του Θεόδωρου Πάγκαλου, του εύσωμου αναπληρωτή πρωθυπουργού στην Ελλάδα που υποστήριξε ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν για την τρέχουσα οικονομική κρίση, επειδή: όλοι έφαγαν μαζί. Αυτή η φράση που κίνησε την περιέργεια, όπως έδειξαν οι διάφορες μεταφορές που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης για να εκφράσουν την ιδέα του καταμερισμού της ευθύνες. Στην Ιρλανδία ελέχθη το: Όλοι μαζί στο πάρτι και στη Βρετανία: Συμμετείχαμε όλοι μαζί σ' αυτό...»
Οργή Λαού...
Τον Μάρτιο του 2011 κι ενώ ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος βρισκόταν στα Καλύβια δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια, πράξη που προκάλεσε την οργή του. Έκανε λόγο για «τραμπούκους» και «πρόβα αντάρτικου». Ως θύτες είχε ενοχοποιήσει τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα Καλύβια ρίψη γιαουρτιών ενάντια στον Θ.Πάγκαλο τον Μάρτιο του 2011:
Λίγους μήνες μετά, ο υπουργός εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κι ενώ παρακολουθούσε την ταινία: «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη, αιφνιδιάστηκε με στραγγιστό γιαούρτι στο πρόσωπο από ομάδα φοιτητών.
Ως υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως, έχει γλυτώσει και ένα ακόμη Food Fighting με αυγά -εν αγνοία του- στην επίσκεψη του στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Στην αρχή της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα τον Γενάρη του 2009, η τότε βουλευτής της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη πιάνεται εξαπίνης από αγρότες σε μπλόκο στα Χανιά...
Και ο πρώην υπουργός υγείας Α.Γεωργιάδης δεν έχει γλιτώσει. Τον Απρίλιο του 2012 σε καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια, δέχεται γιαούρτωμα.
Η φρατζόλα της Λιάνας
Όμως, ένα ακόμη πρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου που επικαλούνται οι σύγχρονοι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι ώστε να προβάλλουν τη δύναμη που έχουν τα τρόφιμα όταν χρησιμοποιούνται ως «όπλα» εναντίον του συστήματος, είναι η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Γιατί; Διότι τον Σεπτέμβριο του 2011 σε μία ιστορική ομιλία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ανέβηκε στο έδρανο με ένα καρβέλι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα. Δύο είδη υψηλά στην ιεραρχία της καθημερινής διατροφής. Γιατί το έκανε; Για να δείξει πόσο οικονομικά δυσβάσταχτη έχει γίνει η πραγματικότητα, ώστε σε πολλούς ανθρώπους αυτά τα δύο είδη πρώτης ανάγκης να κοστίζουν μια μικρή περιουσία ετησίως.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίδειξης η οποία διήρκεσε λιγότερο από τρία λεπτά, μεταξύ άλλων, γίναμε μάρτυρες της δύναμης των τροφίμων να ενσαρκώσουν βασικές έννοιες, να προκαλέσουν σύγκρουση και να προβάλλουν ευαισθησίες», επισημαίνει σε ανάλυση του ο Λ.Βουρνέλης.
Στον συμβολισμό τους, τα τρόφιμα ενσωματώνουν διάφορες αξίες. Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της «ύψωσης» της φραντζόλας στη Βουλή και την έντονη διαμαρτυρία από τα υπόλοιπα κόμματα περί «προσβολής του ελληνικού κοινοβουλίου», το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν επικαλούνται μία φράση του Μπέρτολντ Μπρεχτ: «Αυτοί που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις θεωρούν ταπεινωτικό να μιλάνε για φαΐ».
Πάντως, από γιαούρτωμα δε γλίτωσε ούτε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. «Εγώ δοκίμασα και ήταν καλής ποιότητας», δήλωνε λίγη ώρα αργότερα από την επίθεση, με τη γνωστή ευφυΐα που την διακρίνει.
Γιαούρτια, αυγά και ότι άλλο έχει η... κουζίνα
Σε ότι αφορά στη ρίψη αυγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αρκετοί είναι οι πολιτικοί «θύματα».
Το 2011 ο Μ. Οθωνας είναι υφυπουργός προστασίας του Πολίτη:
Την ίδια χρονιά ο τότε υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος, δεν ξεφεύγει από το Food Fighting:
Και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υφυπουργός τότε Ανάπτυξης, Ανταγωνιστηκότητας και Ναυτιλίας δέχεται «θερμή» υποδοχή με... «ζεστό φαγητό» στη Μυτιλήνη:
Το 2012 ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος τη γλίτωσε από τα αυγά στην Κόρινθο:
Από την ρήψη καφέ όμως;
Το 2010 ήταν μία μάλλον ήρεμη χρονιά για τους περισσότερους πλην του τότε υποψηφίου για την περιφέρεια με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Αττική», Α. Αλαβάνο ο οποίος κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αχαρνών και τον Αγιο Παντελεήμονα, δέχθηκε γιαούρτια.
Τα προηγούμενα χρόνια οι «επιθέσεις» ήταν σποραδικές. Ξεχωρίζει αυτή του 2008 εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ο οποίος και δέχθηκε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά σακούλα γεμάτη αυγά από φοιτητές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics.
Δείτε το:
Συνήθως η πρώτη αντίδραση μετά από ένα γιαούρτι, είναι θυμός και μετά η «διασκέδαση» των εντυπώσεων. Όπως συνέβη τον Οκτώβρη του 2006 όταν ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης έφαγε ένα πρόβειο στη μούρη από έναν αγανακτισμένο συνταξιούχο. Συνέβη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο συνταξιούχος συνελήφθη και ο πρώην νομάρχης παρακολούθησε ήρεμος την εκδήλωση για να ανέβει το τέλος στη σκηνή και να προβάλλει την μεγαλοψυχία του για τον αγανακτισμένο γέροντα με το κεσεδάκι: «Τον συγχωρώ. Ας τον έχει καλά ο θεός»!
Δείτε το στιγμιότυπο:
Σοφός, μάλλον-ίσως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης το 2011: «Ηρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους μας... είμαι διατεθειμένος να δεχθώ και το γιαούρτωμα».
Πάντως, η πιο πρόσφατη επίθεση στο πλαίσιο του Food Fighting με ρίψη αυγών και μπουκαλιών με νερό (αν και ελέγχεται κατά πόσο προέρχονταν από αγανακτισμένους πολίτες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως ήταν ««καλά στημένη προβοκάτσια χρυσαυγιτών σε αγαστή συνεργασία με τοπικά περιθωριακά στοιχεία και σε καμία περίπτωση δεν απηχούσε τις διαθέσεις των κατοίκων του νησιού».») είχε στόχο τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί της Κω.
Ο ίδιος, πάντως, τον Μάρτιο του 2012 υπεραμύνονταν το δικαίωμα των αγανακτισμένων πολιτών -όχι όμως των οργανωμένων... ομάδων- στο γιαούρτωμα:
σ.σ., φυσικά από το Food Fighting δε γλυτώνουν ούτε οι δημοσιογράφοι.
Και ο κατάλογος συνεχίζεται...