Αποτυχημένοι οι Σάκκαρη και Τσιτσιπάς – Αφού εσύ μπορείς καλύτερα, γιατί δε το κάνεις;
Για Ελλάδα που δεν τη λες και «μάνα» του τένις δεν τα λες και άσχημα αυτά που έχουν πετύχει οι Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς.
Η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση στο τένις. Η Ελλάδα έχει αναρίθμητους αθλητές που τη δοξάζουν στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει υποδομές και τεχνογνωσία πάνω στο άθλημα. Ή μήπως όχι;
Βαρέθηκα πραγματικά να ακούω και να διαβάζω σχόλια για τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Τους «αποτυχημένους», τους αθλητές που δεν μπορούν να κατακτήσουν τρόπαια στα διεθνή τουρνουά και αλήθεια αναρωτιέμαι: Εσύ που γράφεις χωρίς να σκέφτεσαι πως με μια αναζήτηση του ονόματός τους αυτά τα παιδιά θα το διαβάσουν, εσύ που σχολιάζεις το αρνητικό ρεκόρ τους σε τελικούς ή γενικά την επίδοσή τους μετά από κάποια ήττα, αλήθεια πιστεύεις πως θα το έκανες καλύτερα;
Ναι, η Μαρία Σάκκαρη έχει πανηγυρίσει μόλις έναν WTA τίτλο στην καριέρα της στο Ραμπάτ το 2019, αλλά μάντεψε κάτι. Αυτός είναι ο πρώτος WTA τίτλος για την Ελλάδα μετά από 11 χρόνια!
Η Λένα Δανιηλίδου ήταν αυτή που είχε κατακτήσει τον τελευταίο για την χώρα μας το 2008, ενώ μετράει συνολικά 5 WTA τίτλους στην καριέρα της και αυτό την καθιστά ως την κορυφαία τενίστρια που έχει βγάλει η χώρα μας, από άποψη τίτλων. Ωστόσο αυτό που όσο κακεντρεχής μπορεί να είναι κάποιος δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι πως η Μαρία Σάκκαρη την έχει ξεπεράσει σε όλα τα άλλα.
Η 27χρονη τενίστρια από την Ελλάδα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 «σκαρφάλωσε» στο No 10 της Παγκόσμιας Κατάταξης, χάρη στην πορεία της έως τον τελικό του Ostrava Open και έγινε έτσι η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που μπαίνει στο Top 10 της WTA. Τώρα μάλιστα βρίσκεται στο Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ career high έχει το Νο 3!
Μετράει 402 νίκες έναντι 262 ηττών στην καριέρα της και έχει πραγματοποιήσει τις καλύτερες πορείες σε Grand Slam διοργανώσεις από ΚΑΘΕ Ελληνίδα αθλήτρια:
H Μαρία Σάκκαρη έχει βρεθεί δύο φορές σε ημιτελικό Grand Slam, μία φορά στο Roland Garros το 2021, και ακόμη στο US Open την ίδια χρονιά 2021. Παράλληλα έχει βρεθεί στους «32» του Wimbledon το 2022, το 2019 και το 2017.
Επίσης, έχει αγωνιστεί 7 φορές σε τελικό τουρνουά της WTA αλλά έχει κερδίσει μέχρι στιγμής έναν τίτλο, στο Μαρόκο το 2019.
Συγκεκριμένα το 2018 έφτασε στον πρώτο WTA τελικό της καριέρας της στο San Jose Classic, ενώ έχει φτάσει δύο φορές σε τελικό WTA1000 (BNP Paribas Open - Indian Wells 2022, Guadalajara Tennis Akron 2022) και 3 φορές σε τελικούς WTA500 (St. Petersburg Ladies Trophy 2022, Ostrava Open 2021, Mubadala Silicon Valley Classic 2018).
Το 2021 έλαβε μέρος στο WTA Finals, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ κατάφερε και φέτος να προκριθεί στο WTA Finals του Τέξας, μετά την εκπληκτική της παρουσία στο τουρνουά της Γουαδαλαχάρα του Μεξικό.
Αλήθεια για ποια αποτυχία ακριβώς μιλάμε;
Ας περάσουμε τώρα σε έναν ακόμη «αποτυχημένο» τον Στέφανο Τσιτσιπά, που «λύγισε» στον 24ο ATP τελικό της καριέρας του και δε κατάφερε να σηκώσει ξανά το τρόπαιο στη Στοκχόλμη, εκεί όπου είχε μάλιστα πανηγυρίσει εκεί τον πρώτο του τίτλο το 2018.
Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει πως ο 24χρονος «Στεφ» είναι ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας. Δεν υπάρχει κάποιος να τον ανταγωνιστεί από την ψωροκώσταινα Ελλάδα που «φημίζεται» για τους τενίστες της!
Μια Ελλάδα που δεν προσφέρει στους περισσότερους αθλητές της αυτά που χρειάζονται για να διαπρέψουν. Και παρόλα αυτά αυτοί το κάνουν από μόνοι τους, ρίχνοντας βολές σε γκρεμούς γίνονται Πρωταθλητές Ευρώπης όπως η Ελίνα Τζένγκο, τρέχοντας σε δρόμους ή χωράφια όπως η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, κολυμπώντας σε παγωμένες πισίνες -όπως όλοι οι Έλληνες κολυμβητές- γιατί δεν βάζουν πετρέλαιο τα κολυμβητήρια με εξαίρεση ελάχιστες εξαιρέσεις, και με γονείς να στερούνται για να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά τους ώστε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους στο εξωτερικό, χωρίς οι ίδιοι πολλές φορές να έχουν να φάνε.
Αλλά ρε παιδιά μη τα μηδενίζουμε όλα, αν δηλαδή οι γονείς σου έχουν χρήματα και σε βοηθούν είσαι «άχρηστος», αλλιώς ήρωας;
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς λοιπόν ήθελε να πάρει στη Στοκχόλμη και τον 10ο τίτλο του αλλά τον «σταμάτησε» ο 19χρονος εκπληκτικός Δανός αντίπαλός του, Χόλγκερ Ρούνε γιατί ας μην ξεχνάμε πως στον αθλητισμό εκτός από τον εαυτό σου πρέπει να νικήσεις και τον αντίπαλο, που παλεύει για ακριβώς τον ίδιο στόχο με εσένα και καλό είναι να μη μηδενίζουμε καμία προσπάθεια αθλητή.
Ο «Στεφ» λοιπόν μετράει δύο τίτλους ATP μέσα στο 2022 στο Masters του Μόντε Κάρλο και στη Μαγιόρκα και έχει και ακόμη πέντε χαμένους τελικούς, σε Ρότερνταμ, στα Masters της Ρώμης, του Σινσινάτι, στην Αστάνα και τώρα στη Στοκχόλμη, με το σερί να είναι 5-2 σε τελικούς μέσα στο έτος.
Συνολικά έχει κατακτήσει 9 τίτλους ATP εκ των οποίων οι δύο είναι σε τουρνουά της σειράς Masters 1000, στο Μόντε Κάρλο το 2021 και το 2022 και ο ένας στα ATP Finals το 2019.
Μάλιστα στις 18 Απριλίου του 2021 έγραψε ξανά «ιστορία» καθώς κερδίζοντας τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο Masters έγινε ο πρώτος Έλληνας αντισφαιριστής που κατακτά τίτλο Masters!
Τα επιτεύγματά του δε σταματούν εδώ, καθώς είναι και ο μοναδικός Έλληνας ο οποίος έχει φτάσει σε τελικό Grand Slam. Αυτό το πέτυχε στο Roland Garros του 2021 όπου ο «αποτυχημένος» Έλληνας τενίστας ηττήθηκε από τον κάτοχο των 21 Grand Slam, Νόβακ Τζόκοβιτς.
Είναι ο πρώτος Έλληνας τενίστας που έχει μπει στους 100 καλύτερους της ATP και σήμερα βρίσκεται στο Νο 5 ενώ έχει career high το Νο 3. Είναι ο πρώτος και μέχρι σήμερα ο μοναδικός αθλητής από την Ελλάδα που κατέκτησε τίτλο Grand Slam στην περίοδο των Open στην κατηγορία των εφήβων (Juniors), όταν κατέκτησε το διπλό του Wimbledon αγοριών το 2016 με συμπαίκτη τον Eσθονό Κένεθ Ράισμα.
Για την χώρα Ελλάδα που δεν τη λες και «μάνα» του τένις δεν τα λες και άσχημα αυτά που έχουν πετύχει οι Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς.
Ακόμη και αν αύριο αποφασίσουν να σταματήσουν το τένις, αυτοί θα είναι οι κορυφαίοι Έλληνες τενίστες.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν από όλους εμάς, που δεν ξέραμε και πολύ από τένις. Που δεν μας άρεσε να κουνάμε το κεφάλι δεξιά και αριστερά ακολουθώντας την πορεία από ένα τόσο μικρό μπαλάκι, αλλά με χαρά θα ξενυχτίσουμε να δούμε έναν ακόμη «αποτυχημένο» τελικό τους.
Μπράβο γιατί πλέον το τένις έχει μπει στα σπίτια περισσότερων Ελλήνων. Και ένα τεράστιο Ευχαριστώ που ολοένα και περισσότερα παιδιά μπαίνουν σε ακαδημίες τένις για να τους μοιάσουν. Γιατί κάθε παιδί που ασχολείται με οποιοδήποτε άθλημα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τις ανύπαρκτες υποδομές και κίνητρα για τους αθλητές, είναι κέρδος για την κοινωνία μας.
Ευχαριστούμε Μαρία και Στέφανε που μας κάνετε υπερήφανους!
ΥΓ: Μπορεί απλά κάποιος να διαφωνεί με ατυχείς δηλώσεις που έχουν κάνει. Μπορεί να μη συμπαθεί κάποιον. Όμως επουδενί δεν πρέπει κανείς να «μηδενίζει» την προσπάθεια ενός αθλητή και τον ιδρώτα που «χύνει» στα κορτ.
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.