Κατάθλιψη, αυτός ο δαίμονας που «τρώει» αθλητές!
Ας μιλήσουμε για τη ψυχική υγεία. Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη, αυτόν τον δαίμονα! Αυτόν τον δαίμονα που «τρώει» μέχρι και αθλητές που -φαινομενικά έστω- τα έχουν όλα!
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι «σκοτεινιάζουν» ξαφνικά γύρω μας.
Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε κάποιον γνωστό, φίλο ή συγγενή που παλεύει με τους δαίμονές του.
Παλεύει με τις σκέψεις του. Παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό και δυστυχώς δε μπορεί πάντοτε να τον… νικήσει.
«Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση, τις σκέψεις και συνήθως συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις», βρίσκεις με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για την λέξη κατάθλιψη.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και ανθρώπους τα έχουν όλα, όπως ο Μάικλ Φελπς, ο οποίος σόκαρε τον παγκόσμιο αθλητισμό αποκαλύπτοντας πως βρέθηκε μια «ανάσα» από την αυτοκτονία, ο Ίαν Θορπ, η Σερένα Ουίλιαμς, η Σιμόν Μπάιλς και τώρα προστέθηκε και η Άσλεϊ Μπάρτι, να τους «χτυπά την πόρτα» η κατάθλιψη.
Αυτός ο δαίμονας που δεν κάνει διακρίσεις!
Αυτός ο δαίμονας που δεν τον καλείς, αλλά έρχεται.
Αυτός ο δαίμονας που σου αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι και που αν είσαι τυχερός και το καταλάβουν οι δικοί σου άνθρωποι μπορεί να προλάβουν να σε τραβήξουν από τη... μαύρη τρύπα που βυθίζεσαι, με την βοήθεια των ειδικών φυσικά, ώστε να μην χάσεις τον εαυτό σου.
Η Σιμόν Μπάιλς, το κορίτσι θαύμα της ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ με τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, και ακόμη ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μίλησε γι’ αυτό που βασανίζει την ψυχή της.
Μάλιστα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και θέλοντας να ενημερώσει για την ψυχική υγεία όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γίνεται, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που έγιναν το καλοκαίρι που μας πέρασε, απείχε από τους τελικούς όλων των αγωνισμάτων για τους οποίους είχε εξασφαλίσει την πρόκριση με ιδρώτα, κόπο και πόνο, απλά και μόνο για να στείλει το δικό της μήνυμα!
Και τα κατάφερε, εισακούστηκε και πήρε αποστάσεις από τον πρωταθλητισμό. Πήρε αποστάσεις από ότι την στρεσάρει και τώρα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως διανύει μια από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής της και μάλιστα ετοιμάζεται να παντρευτεί!
Το ίδιο επιθυμεί και η Αυστραλή τενίστρια, που χθες ανακοίνωσε πως κρεμάει τη ρακέτα της, ούσα στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 114 συνεχόμενες εβδομάδες και 121 συνολικά στην κορυφή της WTA!
Λίγο πριν κλείσει τα 26 της χρόνια, έχοντας ήδη κατακτήσει τρία Grand Slams, Wimbledon (2021), Australian Open (2022) και Roland Garros (2019), 15 τίτλους στο μονό και 12 στα διπλά, η Μπάρτι εξήγησε πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τον εαυτό της και την ψυχική της υγεία και γι’ αυτό πήρε αυτήν την απόφαση να ολοκληρώσει την πλούσια καριέρα της.
Η Ας Μπάρτι, που το παγκόσμιο τένις… υποκλίνεται στο ταλέντο της είπε «στοπ» πρέπει να δουλέψω με τον εαυτό μου, πρέπει να ασχοληθώ με την ψυχική μου υγεία και το έκανε!
Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να αποσύρεται κάποιος όταν βρίσκεται στην κορυφή;
Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται για να σταματήσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, αυτό που σε χαρακτηρίζει και αυτό που σε κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο;
Τελικά τα μετάλλια, τα πλούτη και η δόξα δε σου εξασφαλίζουν μια ζωή ονειρεμένη. Αντίθετα αν δεν το καταλάβεις όσο είναι νωρίς, μπορεί να κλειστείς στον εαυτό σου. Και, δυστυχώς, η κατάθλιψη πάντα βρίσκει τον τρόπο να «τρυπώνει» στο μυαλό σου!
Στην Ελλάδα ο Παναγιώτης Πελεκούδας ήταν ο άνθρωπος που μίλησε ανοιχτά για την «μάχη» του με την κατάθλιψη. Αθλητής με επιτυχίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, που έχει παίξει σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών ενώ έχει αγωνιστεί και στο εξωτερικό. Κι όμως η κατάθλιψη βρήκε τον τρόπο να τον...πλευρίσει κι αυτόν .
Μάγκας που μίλησε. Μάγκας που την πολέμησε και πολεμάει γιατί δυστυχώς πρόκειται για μια «μάχη» χωρίς ημερομηνία λήξης.
Μάγκας γιατί ξεπέρασε τα όριά του και γιατί κόντρα σε κάθε ταμπού που ακόμη και σήμερα υπάρχει στην κοινωνία μας, εκείνος μίλησε. Και κάπως έτσι την «ξεγέλασε» την ασθένεια του μυαλού, κάπως έτσι βοήθησε πολύ κόσμο που βασανίζεται και που προσπαθεί να γλιτώσει από τις μαύρες σκέψεις του!
Αν αντιμετωπίζει μέχρι και αυτός που τα έχει όλα –ή έστω έτσι νομίζουμε εμείς- κάτι τέτοιο και «παλεύει» κάθε μέρα με τον ίδιο του τον εαυτό τότε μπορώ και εγώ, σκέφτεσαι... Και έχεις απόλυτο δίκιο!
Η κατάθλιψη αυτή η μάστιγα της εποχής -μπορεί και όχι μόνο της εποχής απλά τώρα την ξέρουμε και δεν την βαφτίζουμε… τρέλα ή αδυναμία- έχει κόψει καριέρες πριν καν ξεκινήσουν, και έχει βάλει φρένο στη δημιουργικότητα και την εξέλιξη εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη!
Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας (Π.Ο.Υ.), η κατάθλιψη φαίνεται να καταλαμβάνει ως το 2020 τη δεύτερη θέση ως προς τις κύριες αιτίες ασθένειας μετά από τη ισχαιμική καρδιακή νόσο (WHO 2009, Meader et al., 2011)!
Ας μιλήσουμε γι’ αυτό, σπάζοντας τα ταμπού των προηγούμενων γενιών που «έκρυβαν κάτω από το χαλί» το πρόβλημα!
Μίλα πριν να είναι αργά. Η κατάθλιψη υπάρχει και πρέπει να την καταπολεμήσεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου.
Είσαι πιο δυνατός από τον εαυτό σου αρκεί να το πιστέψεις. Αν δε το βλέπεις άκου τους γύρω σου και πολέμα για ό,τι αγαπάς!
ΥΓ. Παναγιώτη πάντα θα είσαι ο «φάρος» για τους Έλληνες αθλητές και για όλους όσους πολεμούν με τον δαίμονα της κατάθλιψης.
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.