Το κουβανέζικο «κλειδί» και η... κανονικότητα της αλλοίωσης και της σιωπής
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε για πρώτη φορά μέσα από την άμυνά του με τον Χάουαρντ Σαντ Ρος να βρίσκει ρόλο και ο Ολυμπιακός διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας μέσα από ένα σφύριγμα.
Για 14 λεπτά στο Περιστέρι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έκαναν τον Δημήτρη Πρίφτη να... βγάζει καπνούς και σε κάποιες στιγμές ακόμα και να... σταυροκοπιέται στον πάγκο με αυτά που έβλεπε μέσα στο παρκέ. Σε αυτό το διάστημα οι «πράσινοι» είχαν δεχθεί 37 πόντους και ήταν πίσω στο σκορ με 12 πόντους από τους μαχητικούς γηπεδούχους.
Κάπου εκεί οι φωνές του, αλλά και η απόφασή του να δοκιμάσει κάτι που δεν το είχαμε δει σε μεγάλο χρονικό διάστημα φέτος, άλλαξαν εντελώς την εικόνα της ομάδας του. Στα επόμενα 26 λεπτά ο Παναθηναϊκός δέχθηκε μόλις 25 πόντους με άμυνες για σεμινάριο και πέτυχε υπερδιπλάσιους (52) στην επίθεση.
Τι ήταν αυτό το διαφορετικό που είδαμε από τους νταμπλούχους Ελλάδας σε αυτό το διάστημα; Τους Σαντ Ρος, Παπαπέτρου και Παπαγιάννη για πολλή ώρα ταυτόχρονα στο παρκέ στο 3, στο 4 και στο 5, αντίστοιχα, με τους Μέικον και Πέρι -κατά κύριο λόγο- να τους πλαισιώνουν από την περιφέρεια. Ο Κουβανός και οι δύο Έλληνες άλλωστε ήταν αυτοί που είχαν πάνω από 30 λεπτά συμμετοχής στο Περιστέρι (στην gallery μπορείτε να δείτε και αναλυτικά τα στατιστικά από το ματς και τους χρόνους συμμετοχής).
Όχι τυχαία, καθώς με αυτή την πεντάδα ο Παναθηναϊκός βρήκε περισσότερο από ποτέ αυτή την ισορροπία που ψάχνει από την αρχή της σεζόν ο Δημήτρης Πρίφτης σε άμυνα και επίθεση. Έχοντας δηλαδή 4 εξαιρετικούς αμυντικούς στο παρκέ, αλλά και 3 παίκτες που αν έχουν... ρολάρει μπορούν να κουβαλήσουν και επιθετικά την ομάδα. Όπως κι έγινε στο «Ανδρέας Παπανδρέου».
Αυτό το σχήμα δούλεψε, λοιπόν και θεωρώ πως θα το δούμε με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον και στην Ευρωλίγκα σε ορισμένες καταστάσεις. Κάποιοι θα πείτε ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα, λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου και των αδυναμιών του στη front line. Ισχύει, αλλά κόντρα στους θεωρητικά πιο αδύναμους ποιοτικά Άρη και Ιωνικό, ο Παναθηναϊκός τι έκανε; Έχασε από τους Θεσσαλονικείς δεχόμενος 81 πόντους και κέρδισε τον Ιωνικό έχοντας παθητικό 78 πόντους. Οπότε μάλλον κάτι πήγε, όντως, καλύτερα το οποίο και μπορεί να αξιολογηθεί θετικά.
Μιας και αναφέραμε την ήττα του Παναθηναϊκού στη Θεσσαλονίκη, όμως, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε έναν συνειρμό. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη στην κακή της ημέρα γνώρισε την ήττα από τον Άρη. Και απόλυτα δίκαια... Μια ήττα, που αν και ήρθε πολύ νωρίς, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, έφερε με το καλημέρα τους νταμπλούχους με ένα μειονέκτημα απέναντι στον Ολυμπιακό. Στην προσπάθεια για το πλεονέκτημα έδρας στην κανονική διάρκεια, το οποίο πολλές φορές παίζει ρόλο στη μάχη του τίτλου.
Ένα πλεονέκτημα που θα έπρεπε να είναι ξανά στην «ισοπαλία», αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και χθες στη Θεσσαλονίκη. Αν δηλαδή έχανε και ο Ολυμπιακός δίκαια στην κακή του μέρα. Αυτή τη φορά κόντρα στον Ηρακλή. Άδικα, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» διεκδίκησαν και πήραν τη νίκη στην παράταση. Κι αυτό γιατί οι διαιτητές του αγώνα δεν έδωσαν το φάουλ του Βεζένκοφ στον Παπαδάκη στο μεγάλο τρίποντο ισοφάρισης που πέτυχε ο πρώην «πράσινος». Μια φάση ξεκάθαρη (βλέποντας και το παρακάτω βίντεο). Προφανώς, ωστόσο, η νέα... κανονικότητα θέλει το μπάσκετ να γίνεται ποδόσφαιρο. Με την ανοχή και σιωπή των περισσότερων Μέσων.
Το δεδομένο είναι πως με το «καλησπέρα» έχουμε μια σημαντική αλλοίωση στο Πρωτάθλημα και με αυτή την νοοτροπία δυστυχώς κινδυνεύουμε να δούμε πολλά παιδάκια να κλαίνε σε διάφορα γήπεδα της Ελλάδας... Ας ελπίσουμε πως ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος θα τηρήσει τη δέσμευσή του όπως είχε αναφέρει με αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα (σ.σ. για τα παιδάκια), αν και το ξεκίνημα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό!
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.