Ο Πρίφτης επέλεξε σωστά, αλλά «προδόθηκε» στις λεπτομέρειες

Ο Πρίφτης επέλεξε σωστά, αλλά «προδόθηκε» στις λεπτομέρειες

Ο Παναθηναϊκός έφερε το παιχνίδι με την Μπασκόνια εκεί που ήθελε με το «ρίσκο» του Δημήτρη Πρίφτη, αλλά το έχασε για... ένα ριμπάουντ.

Τα συμπεράσματα μετά το τέλος ενός αγώνα και η ανάλυση των λαθών που έγιναν και των στοιχείων που έκριναν τον νικητή είναι -συνήθως- η πιο εύκολη δουλειά για κάποιον που παρακολουθεί μπάσκετ. Κάποιες φορές και για τους ίδιους τους φιλάθλους, ειδικά για αυτούς του Παναθηναϊκού που έχουν μάθει το άθλημα παρακολουθώντας τους κορυφαίους για τρεις δεκαετίες.

Το δύσκολο τις περισσότερες φορές είναι το «διάβασμα» ενός αγώνα πριν από το τζάμπολ, βάσει των δεδομένων που έχεις στα χέρια σου μέχρι εκείνο το σημείο. Ώστε να καταστρώσεις ένα αρχικό πλάνο, γνωρίζοντας την πιθανότητα αστάθμητων μεταβλητών που μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα.

Εδώ στο Onsports είχα γράψει τη δική μου εκτίμηση για τα δύο «κλειδιά» της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια. Είχα σταθεί αρχικά στον τομέα των ριμπάουντ, ο οποίος αποτελούσε τη δύναμη των δύο ομάδων στα δύο πρώτα παιχνίδια. Οι Βάσκοι παρότι είχαν κακές εμφανίσεις με Ολυμπιακό και Αρμάνι Μιλάνο, είχαν κυριαρχήσει στα ριμπάουντ έχοντας τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα με 41.5 (πριν το ματς με τους «πράσινους»). Ο Παναθηναϊκός ήταν επίσης στις πρώτες θέσεις με 38 κατά μέσο όρο με Μονακό και Φενέρ, ενώ οι δύο ομάδες ήταν στη 2η και 3η θέση στα επιθετικά ριμπάουντ με 15 και 14.5 ανά παιχνίδι.

Το δεύτερο «κλειδί» είχα αναφέρει πως θα είναι το μακρινό σουτ, μιας και Μπασκόνια και Παναθηναϊκός είχαν τα χειρότερα ποσοστά από τις 18 ομάδες της Euroleague με 16% και 20.8%, αντίστοιχα. Χθες, αμφότερες ξεπέρασαν το 40%...

Ο Δημήτρης Πρίφτης φυσικά και τα διάβασε αυτά τα στοιχεία και έφτιαξε ένα πλάνο για να το πετύχει. Σε αυτό ήταν σημαντικό να παίξει ο Γιώργος Παπαγιάννης και να έχει καλή απόδοση. Γι΄αυτό και για πρώτη φορά σε φετινό παιχνίδι τον ξεκίνησε στην αρχική 5άδα, απέναντι στον Νόκο. Δυστυχώς ο Έλληνας σέντερ αναγκάστηκε να σφίξει τα δόντια και να αγωνιστεί με ένεση και η αλήθεια είναι πως δεν είχε καλή απόδοση, παρότι υπάρχουν «φωνές» για το γεγονός ότι αγωνίστηκε για 13 λεπτά, τη στιγμή που είχε 8 ριμπάουντ.

Ο Παπαγιάννης, όπως έχει συμβεί και άλλες χρονιές δεν έχει ξεκινήσει καλά, αλλά με την πάροδο του χρόνου ΠΑΝΤΑ ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και δίνει απαντήσεις. Συμβαίνει πολλές φορές με ψηλούς της σωματοδομής του να αργούν να «πάρουν μπροστά», οπότε κανείς δεν ανησυχεί. Στο συγκεκριμένο ματς, έχοντας και τις ενοχλήσεις, ο Παναθηναϊκός με αυτόν στην πεντάδα είχε πρόβλημα στις περιστροφές και έδινε ανοιχτά σουτ στους Βάσκους. 8 από τα 13 τρίποντα τα σημείωσαν στα 13 λεπτά που ήταν στο παρκέ ο ψηλός του τριφυλλιού.

Τα έξι ριμπάουντ που χάθηκαν από τους παίκτες του στις τελευταίες τέσσερις κατοχές της Μπασκόνια, σαφώς και ήταν καθοριστικά για να «πετάξει» μέσα από τα χέρια των «πράσινων» η ευκαιρία να πετύχουν ένα μεγάλο «διπλό» σε μια δύσκολη έδρα. Και σίγουρα αν ήταν μέσα ο Παπαγιάννης σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να είχε «καθαρίσει» κάποια φάση (παρότι μέχρι εκείνο το σημείο από τα 9 επιθετικά που είχε η Μπασκόνια, τα 6 τα είχε πάρει με τον Έλληνα σέντερ στο παρκέ). Με τα ΑΝ όμως δεν γίνεται δουλειά.

Ο Δημήτρης Πρίφτης επέλεξε (και σωστά για εμένα) να μη χάσει από τα τρίποντα της Μπασκόνια. Χρησιμοποίησε ημίψηλα σχήματα, που πίεζαν πάνω στην μπάλα, έβγαλαν καλές άμυνες και περιόρισαν την επικινδυνότητα της Μπασκόνια έξω από τα 6.75μ. Φέρνοντας το παιχνίδι από το -11 στα μέτρα του Παναθηναϊκού. Σε εκείνο το σημείο όμως προδόθηκε από... λεπτομέρειες της επιλογής που έκανε. Ένα ριμπάουντ θα είχε αλλάξει εντελώς τη συζήτηση.

Ή ακόμα και ένας πιο ορθολογικός τρόπος να πάει η μπάλα στον Παπαπέτρου στην τελευταία επίθεση. Τον άνθρωπο που συμπεριφέρθηκε για μια ακόμα φορά ως ηγέτης της ομάδας στο παρκέ και την πήρε στις πλάτες του στα δύσκολα. Με εξαίρεση τον Νέντοβιτς και τον Φλόιντ γενικότερα ο Πρίφτης κατάφερε να πάρει πράγματα από όλους τους άλλους παίκτες που χρησιμοποίησε (ο Έβανς ήταν τρομερό επιθετικά στη δεύτερη περίοδο και συνολικά καλός αμυντικά, ενώ και οι Πέρι και Σαντ Ρος έδωσαν σημαντικές λύσεις σε επίθεση και άμυνα).

Αυτός που έκανε το step up όμως και έδειξε πως μπορεί να σταθεί στην Ευρωλίγκα και να «πάρει πάνω του» παιχνίδι είναι ο Ντάριλ Μέικον, με τους τελευταίους 8 προσωπικούς πόντους του Παναθηναϊκού.

Πλέον, ακολουθεί μια πολύ δύσκολη αποστολή στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ, όπου θα χρειαστεί μια υπέρβαση για να φανεί ανταγωνιστικό το «τριφύλλι». Το ζητούμενο σε αυτά τα παιχνίδια είναι να δείξεις πως μαθαίνεις από τα λάθη του προηγούμενου αγώνα και να παρουσιάσεις βελτίωση.

Κάτι που μέχρι τώρα συμβαίνει με τον Παναθηναϊκό του Δημήτρη Πρίφτη...


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπασκόνια-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 81-79: Έτσι έχασε μέσα από τα χέρια του τη νίκη (video)

Μπασκόνια-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 81-79: Έτσι έχασε μέσα από τα χέρια του τη νίκη (video)

Euroleague: Θρίαμβος των γηπεδούχων με... τουρκικό κάζο - Η βαθμολογία (photos+videos)

Euroleague: Θρίαμβος των γηπεδούχων με... τουρκικό κάζο - Η βαθμολογία (photos+videos)

Πρίφτης: «Κομβικά τα ριμπάουντ, το πλάνο ήταν να πάει η μπάλα στον Μέικον»

Πρίφτης: «Κομβικά τα ριμπάουντ, το πλάνο ήταν να πάει η μπάλα στον Μέικον»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Παναθηναϊκός: Εκτός ντέρμπι ο Ουναϊ, πρόλαβαν Γεντβάι-Αράο
Παναθηναϊκός: Εκτός ντέρμπι ο Ουναϊ, πρόλαβαν Γεντβάι-Αράο
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τη Δευτέρα (20/01) κυκλοφορούν τα εισιτήρια του ντέρμπι «αιωνίων»
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τη Δευτέρα (20/01) κυκλοφορούν τα εισιτήρια του ντέρμπι «αιωνίων»
Athens Kallithea – Βόλος 2-0: Έμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της σωτηρίας
Athens Kallithea – Βόλος 2-0: Έμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της σωτηρίας
Άρης: Με Χαμζά Μεντίλ η αποστολή για ΠΑΟΚ
Άρης: Με Χαμζά Μεντίλ η αποστολή για ΠΑΟΚ
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved