10 χρήσιμα συμπεράσματα
Εσύ ξέρεις από «δυναμόμετρο» ή είσαι κανένας φλώρος;
Έχουμε γίνει Σοφοί χάρη στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και τόσα χρόνια, αλλά το ματς της Τούμπας κατάφερε να μας κάνει λίγο σοφότερους:
1. Ο ΠΑΟΚ ακόμα "ξεπληρώνει" τον Παναθηναϊκό για όλο το "ξύλο" που έφαγε ο Γιάννης Αλαφούζος, σε εκείνη την - αλήστου μνήμης... - προσπάθεια να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο και να επέλθει ισονομία. Κύζας, Ίβιτς με το φακιόλι στο κεφάλι και τις ζαλάδες εγκυμοσύνης, προπηλακισμοί στη φυσούνα και φυσικά διαιτησίες απ' αυτές που θα ζήλευαν και οι αρχιτέκτονες της "Παράγκας". Μπράβο παιδιά. Γίνατε ακριβώς αυτό που βρίζατε όλα αυτά τα χρόνια.
2. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης, είναι ο Σούπερμαν - το μαθαίνετε πρώτοι εδώ! Διότι με ένα απαλό άγγιγμα, η υπερφυσική του δύναμη γκρέμισε τον Κρέσπο στον έξτρα χρόνο του έξτρα χρόνου, ω! έξτρα χρόνε στην Τούμπα. Αλλά μια εβδομάδα πριν, ο Δημήτρης Κουρμπέλης έπαιξε κόντρα στην ΑΕΛ ως Κλαρκ Κεντ και όχι ως Σούπερμαν: έτσι, το (αντίστοιχο) σπρώξιμο του Μόρα πάνω του, στο τέλος του αγώνα, δεν ήταν αρκετά δυνατό ώστε να στοιχειοθετεί πέναλτι.
3. Οι καθηγητές διαιτησίας, είναι οι μεγαλύτεροι χωρατατζήδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι μόνο ως χωρατά μπορώ να εκλάβω ένα σωρό υπέροχες ατάκες που λένε. Αυτό ας πούμε με τον Ουάρντα και τη μπουνιά στο γόνατο του Σένκλεφελντ κι ότι καλώς δόθηκε κίτρινη και όχι κόκκινη, σε ολοφάνερη βιαιοπραγία, θα μπορούσε εύκολα να ανοίγει παράσταση του Σεφερλή.
4. Στο δωμάτιο του VAR προφανώς τρώνε κανονικά τα σουβλάκια τους και έχουν χέρια λαδωμένα και την προσοχή τους στραμμένη μην τυχόν και στάξει το τζατζίκι στα ρούχα τους - απλά παραγγέλνουν πιο διακριτικά. Διότι αν έκαναν τη δουλειά τους, βάσει όσων έχουν μάθει στα σεμινάρια, εύκολα θα γύριζαν την τελευταία φάση στην Τούμπα λίγο πιο πίσω, θα έδιναν το φάουλ που έγινε στον Περέα και θα τελείωνε η σεμνή τελετή.
5. Ο Γιώργος Δώνης θα τιμωρηθεί φυσικά για το επεισόδιο με τον τέταρτο. Δεν θα καθίσει φυσικά στον πάγκο κόντρα στην ΑΕΚ. Αντιθέτως, οι διαιτητές και οι VARίστες που έχουν αδικήσει τον Παναθηναϊκό στα μισά φετινά παιχνίδια, ορίζονται σχεδόν όλοι κανονικά και μας στέλνουν τα φιλιά τους. Οι παίκτες που βρίζουν τις μανάδες των διαιτητών επίσης, ο Μανιάτης μπορεί να σφαλιαρίζει αντιπάλους και να παίρνει κίτρινη και ο Ουάρντα να ρίχνει μπουνιές, να κάνει ένα σωρό καραγκιοζιλίκια, μετά να ζητάει συγνώμη και όλα καλά.
6. Ο διαιτητής είναι ο απόλυτος χρονομέτρης του αγώνα. Μπορεί λοιπόν να κρατάει όσες καθυστερήσεις θέλει ή "πρέπει", διότι μπορεί να απολαμβάνει τόσο πολύ ένα παιχνίδι, που δεν θέλει να τελειώσει. Κάποτε γελάγαμε με τις καθυστερήσεις του Ολυμπιακού στη Λειβαδιά, τώρα με αυτές του ΠΑΟΚ με Άρη και Παναθηναϊκό. Άλλη ΕΠΟ τότε, άλλη τώρα. Άλλη ΚΕΔ τότε, άλλη τώρα. Τι δεν καταλαβαίνεις;
7. Ο Παναθηναϊκός προφανώς και αδίκησε τον εαυτό του με τις εμφανίσεις που έκανε στο ξεκίνημα της σεζόν. Προφανώς και παίζει τώρα σαν "κανονική ομάδα" και όχι σαν το σκορποχώρι που βλέπαμε πριν μερικές εβδομάδες. Αλλά αυτή η εικόνα της κανονικότητας που βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια κινδυνεύει να πάει περίπατο, όσο βλέπουμε διαιτησίες που διαμορφώνουν αποτελέσματα, όπως συνέβη με την Ξάνθη, την ΑΕΛ και τον ΠΑΟΚ.
8. Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι απόλυτα την αγανάκτηση και τον εκνευρισμό του Γιώργου Δώνη, για όλα αυτά που υφίσταται η ομάδα του τη φετινή χρονιά. Ο κόουτς όμως κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα που απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι εδώ και ενάμιση χρόνο: να ασχολείται με τη διαιτησία περισσότερο απ' ό,τι ασχολείται με το αγωνιστικό κομμάτι. Σάμπως ιδρώνει το αυτί κανενός επειδή λέει όσα λέει ένας από τους πιο σοβαρούς και μετρημένους Έλληνες προπονητές; Φυσικά και όχι. Και επιπλέον, υπάρχει ένας ακόμα κίνδυνος: να αποπροσανατολιστούν οι παίκτες τους και να χαλάει το μυαλό τους στο παιχνίδι από το πρώτο ανάποδο σφύριγμα. Το έχουμε δει να ξανασυμβαίνει στο παρελθόν και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.
9. Το περίφημο "δυναμόμετρο", είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση αυτού που δεν θέλει να πάρει θέση, δεν θέλει να εκτεθεί ή δεν θέλει να στενοχωρήσει τους εργοδότες του, τους καλούς του "φίλους" ή τους προστάτες του. Βλέπεις σπρώξιμο, πτώση αντιπάλου ή χτύπημα που δεν επιδέχεται αμφιβολίας; "Ναι, αλλά δεν έχουμε δυναμόμετρο για να ξέρουμε πόσο δυνατά τον έσπρωξε". Λες και το χέρι στην πλάτη του αντιπάλου ή στα μούτρα του ή στο λαιμό του, είναι κάτι φυσιολογικό και χρειαζόμαστε "δυναμόμετρο" για να αποφανθούμε...
10. Ένα μεγάλο "μπράβο" σ' αυτήν την παιχτάρα και τυπάρα που λέγεται Βιεϊρίνια. Όχι απλά επέστρεψε στην ώρα του από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στα 34 του, αλλά παραμένει Αρχηγός με όλη την έννοια της λέξης και τρομερά επιδραστικός για το παιχνίδι της ομάδας του και την ψυχολογία της εξέδρας, όσο ελάχιστοι. Οι Αρχηγοί δείχνουν τα "γαλόνια" τους στο γήπεδο, όχι στα μηδενικά των συμβολαίων τους, τις αγκαλιές με τα αφεντικά τους ή τις σέλφι με τους οπαδούς.
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.