Αυτός που δεν «κώλωσε» ποτέ
Αυτό το κείμενο δεν είναι «αγιογραφία» του Αργύρη Πεδουλάκη. Δεν την έχει καμία ανάγκη άλλωστε ένας άνθρωπος που έχει μάθει να «πολεμάει».
Δεν ξέρω αν κάνει ή δεν κάνει «γκελ» η επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη στον κόσμο του Παναθηναϊκού – «γκελ» κάνουν τα μπαλάκια του τένις, όχι οι προπονητές. Ή για να το πούμε διαφορετικά, πιθανότατα είχαν κάνει μεγαλύτερο «γκελ» από τον Αργύρη ο Ιβάνοβιτς ή ο Τζόρτζεβιτς, αλλά ας μην θυμηθούμε καλύτερα ούτε τι έκαναν, ούτε τι δεν έκαναν. Ούτε το πώς έφυγαν – καμία σχέση με το πώς ήρθαν…
Τι ζητάει μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό από έναν προπονητή; Μερικά βασικά πράγματα: να είναι δουλευταράς. Να γνωρίζει καλά το αντικείμενό του. Να έχει συναίσθηση και επίγνωση του μεγέθους της ομάδας, της ιστορίας, της φανέλας, του κόσμου της. Να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, να μην θεωρεί τα αποδυτήρια «ραδιενεργά» ή «τοξικά» αλλά ένα «ιερό» όπου μπορεί να λειτουργήσει και να «λειτουργήσει». Να κάνει καλές επιλογές παικτών, βάσει των οικονομικών δεδομένων της εποχής και των δυνατοτήτων της ομάδας. Και να μπορεί να δουλέψει καλά με τους Έλληνες παίκτες, να εμπνεύσει τους μεγάλους και να βελτιώσει τους μικρούς. Κι όσο κι αν ψάχνω, δεν βρίσκω ούτε ένα απ’ αυτά τα πράγματα που δεν έκανε ο Αργύρης Πεδουλάκης στις προηγούμενες θητείες του στην ομάδα.
Όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό στην μετα-Ομπράντοβιτς εποχή, παρέλαβε ουσιαστικά μια μη-ομάδα: ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής (κι αυτός με το ζόρι) έμειναν στην ομάδα και όλοι οι άλλοι, Έλληνες και ξένοι, ήταν καινούργιοι, οι περισσότεροι με ένα τεράστιο ερωτηματικό δίπλα στο όνομά τους στη φανέλα. Αυτά τα «ερωτηματικά» τα έκανε «θαυμαστικά» ο Πεδουλάκης: ο Λάσμε με τον Γκιστ έφτιαξαν ένα φονικό δίδυμο ημίψηλων μέσα στις ρακέτες, ο Μασιούλις έγινε ένα πολυεργαλείο στις θέσεις «3» και «4», ο Ούκιτς ήρθε σαν «σακάτης» και (ξανα)έγινε παίκτης υψηλού επιπέδου. Δίπλα τους ο Μπράμος, ο «Σόφο», ο Κάρι κι άλλοι διάφοροι, έφτιαξαν στα χέρια του Πεδουλάκη μια ομάδα μπετόν στην Ελλάδα που πήρε κύπελλο και πρωτάθλημα με 3-0 (παρά το μειονέκτημα έδρας) και «έβγαλε τα συκώτια» της Μπαρτσελόνα, χάνοντας την πρόκριση στο final-four σε πέμπτο ματς.
Στη δεύτερη θητεία του, το 2016, όταν διαδέχθηκε τον Τζόρτζεβιτς, πρωτάθλημα δεν πήρε. Ήταν η χρονιά που τελείωσε την καριέρα του ο Διαμαντίδης και ο Ολυμπιακός σφράγισε το πρωτάθλημα με το τρίποντο του Σπανούλη μέσα στο ΟΑΚΑ. Ήταν όμως και η περίοδος εκείνη, όπου ο Πεδουλάκης εμπιστεύτηκε Παπαγιάννη και Χαραλαμπόπουλο ακόμα και στη βασική πεντάδα, αντί των «τουριστών πολυτελείας» Ραντούλιτσα και Πάβλοβιτς. Όπου ο κόουτς βρήκε το «κουμπί» του Νίκου Παππά κι ο Παππάς ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη με ματσάρες σε επίθεση και άμυνα. Όπου κατάφερε να συμμαζέψει μια ομάδα σκορπισμένη στους πέντε ανέμους.
Καλώς ή κακώς, ο Πεδουλάκης έφυγε δυο φορές από τον Παναθηναϊκό – τη δεύτερη λίγους μήνες αφότου πήγε, για να έρθει ο Πασκουάλ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πριν λίγες εβδομάδες, αναγνώρισε ότι έκανε λάθος. Και το λάθος αυτό, το διορθώνει έμπρακτα – και όχι απλά με ωραία λόγια και μια τιμητική πλακέτα – δίνοντάς του την ευκαιρία να καθίσει ξανά στον πάγκο της ομάδας, να συνεχίσει την καλή δουλειά που έκανε ο Πιτίνο στους λίγους αλλά ουσιαστικούς μήνες που βρέθηκε στα μέρη μας και να βοηθήσει τους παίκτες και την ομάδα να συνεχίσει να προοδεύει και να βελτιώνεται.
Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει ο Αργύρης Πεδουλάκης – δικαίωμά τους. Μπορεί να ήθελαν κάτι πιο «λαμπερό» στην μετα-Πιτίνο εποχή – αλλά ο Αργύρης ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό στην μετα-Ομπράντοβιτς εποχή. Μπορεί να ενοχλεί κάποιους που δεν μιλάει άπταιστα αγγλικά ή δεν έχει βιογραφικό γεμάτο από ομάδες του εξωτερικού. Σεβαστή κάθε ένσταση και κάθε αντίρρηση. Αλλά ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο: ο Αργύρης δεν είναι απλά «καλός στρατιώτης» αλλά είναι πολεμιστής. Κι αυτή τη φορά έχει την ευκαιρία να (από)δείξει, αν μπορεί να γίνει ο «καλός Λοχαγός» που τόσο έχει ανάγκη η ομάδα στη σεζόν που έρχεται.
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.