Ανασκόπηση 2021: Άργησαν έναν χρόνο αλλά γράφτηκαν στην ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο!
Ανασκόπηση 2021: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 μπορεί να πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του… 2021, όμως καθήλωσαν όλο τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη.
Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου του 2020, αναβλήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, χωρίς να υπάρχει αιτία πολέμου, ενώ μήνες πριν την επίσημη έναρξή του κόντεψε να ακυρωθεί και οριστικά. Ωστόσο στις 24 Μαρτίου 2020 η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αναβληθούν και θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2021.
Παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυσαν, πάνω από 11.000 χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο διεκδίκησαν ένα ολυμπιακό μετάλλιο στα άδεια γήπεδα όπου επικρατούσε… εκκωφαντική σιγή.
Στην όμορφη τελετή έναρξης κατά την παρέλαση των χωρών για πρώτη φορά συμμετείχαν δύο σημαιοφόροι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, με την ελληνική ομάδα να εκπροσωπείται από τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη, που μπήκαν πρώτοι στο Ολυμπιακό Στάδιο κρατώντας ψηλά τη «γαλανόλευκη» σημαία!
Τέσσερα μετάλλια, με το ιστορικό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα από την Εθνική πόλο Ανδρών!
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από 92 αθλητές και αθλήτριες σε 17 διαφορετικά αθλήματα. Ενώ η αποστολή ματς επέστρεψε με συνολικό απολογισμό 4 μετάλλια, εκ των οποίων το ένα ήταν από την ομάδα πόλο ανδρών, το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα. Παράλληλα 22 Έλληνες αθλητές βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα των αγωνισμάτων τους, παρότι οι συνθήκες προετοιμασίας τους είχαν επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία, με αρκετά τουρνουά να έχουν ακυρωθεί, στέλνοντάς τους… ανέτοιμους ή έστω με ελάχιστους αγώνες στο ενεργητικό τους στο Τόκιο.
Το πρώτο χρονικά, χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο συγκλονιστικός Στέφανος Ντούσκος με μία μυθική κούρσα στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών, τερματίζοντας σε χρόνο 6:40.45, καταρρίπτοντας μάλιστα το Ολυμπιακό ρεκόρ του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτό είναι το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην Ιστορία και το 3ο στην ελληνική κωπηλασία ανδρών.
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα χάρισε ο Μίλτος Τεντόγλου με… μυθικό άλμα στα 8.41μ. στον τελικό του μήκους και κατέκτησε την κορυφή στο Τόκιο.
Στο τελευταίο άλμα, ο Ισπανός Κάθερες τον… έβγαλε από το βάθρο, κάνοντας 8.18μ., αλλά ο 23χρονος πρωταθλητή έκανε την αντεπίθεσή του και με μυθικό τελευταίο άλμα στα 8.41μ. βρέθηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, φέρνοντας στην χώρα μας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, μετά την ήττα στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά με 13-10 από το μεγαθήριο, Σερβία.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας μετά από αγώνα δρόμου για την πρόκριση, καθώς προερχόταν από χειρουργείο στον ώμο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να δακρύσει με την τεράστια προσπάθειά του.
Ενώ μια ανάσα από το βάθρο βρέθηκαν οι Κατερίνα Στεφανίδη και Εμμανουήλ Καραλής που τερμάτισαν στην τέταρτη θέση στο άλμα επί κοντώ. Πέμπτος στον κόσμο ήταν ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο, και ο Άλκης Κυνηγάκης στα 10χλμ μαραθώνιας κολύμβησης.
Την πέμπτη θέση κατέκτησαν, επίσης, το δίδυμο Χριστίνα Μπούρμπου-Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο γυναικών και οι Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς στο διπλό μεικτό του τένις.
Η Άννα Κορακάκη, κατέκτησε την έκτη θέση τόσο στο 10μ. αεροβόλο πιστόλι όσο και στα 25μ. πιστόλι αποδεικνύοντας πως παραμένει στην ελίτ της παγκόσμιας σκοποβολής!
Σε έξι μήνες τη σκυτάλη παίρνει το Πεκίνο και σε… τρία χρόνια το Παρίσι!
Μετά το Τόκιο 2020, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 θα γίνουν στο Πεκίνο από 4-20 Φεβρουαρίου, καθιστώντας, την πρωτεύουσα της Κίνας, την πρώτη πόλη που φιλοξενεί τόσο τους Χειμερινούς όσο και τους Θερινούς Αγώνες.
Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες σε τρία χρόνια, από τις 27 Ιουλίου 2024, με δέσμευση για πλήρη ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργεια και με πολιτική μηδενικών αποβλήτων.
Παγκόσμια ρεκόρ και στιγμές που μας σημάδεψαν όπως οι φωτιές που μένονταν στην Ελλάδα!
Στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη σημειώθηκαν 17 Παγκόσμια ρεκόρ. Τρία Παγκόσμια ρεκόρ έγιναν στον στίβο με τον Νορβηγό Κάρστεν Γουόρχολμ στα 400μ με εμπόδια ανδρών, την Αμερικανίδα Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες και την Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα στο τριπλούν γυναικών.
Τρία ακόμη, έγιναν στην ποδηλασία, ενώ έξι ρεκόρ προήλθαν από την πισίνα. Σκοποβολή και αναρρίχηση, που έκανε το Ολυμπιακό της ντεμπούτο, βρίσκονται επίσης στην σχετική λίστα.
Ο Γεωργιανός αθλητής της άρσης βαρών Λάσα Ταλακάντζε έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ σε ένα αγώνισμα, στα 109 κιλά, σε αρασέ, ζετέ και σύνολο. Ενώ στην κωπηλασία καταγράφηκαν πέντε νέες κορυφαίες επιδόσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται ως Παγκόσμια ρεκόρ, λόγω διαφοράς στις συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασίες).
Εκτός από τα μετάλλια οι Έλληνες αθλητές μας προσέφεραν και αρκετές συγκινητικές στιγμές όπως ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο, Γιάννης Φουντούλης που ζήτησε… συγνώμη για τους πανηγυρισμούς μετά την πρόκριση στον τελικό, λόγω των πυρκαγιών που μαίνονταν στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος έμαθε λίγο μετά τον ημιτελικό πως το σπίτι του κάηκε στη φονική πυρκαγιά.
Ένα από τα θέματα που μας… ταλαιπώρησε ήταν τα κρούσματα κορονοϊού στην Εθνική μας ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης και η οριστική απόσυρσή της από τους αγώνες. Ενώ το ξέσπασμα του Θοδωρή Ιακωβίδη καθήλωσε όλους τους Έλληνες στους τηλεοπτικούς δέκτες καθώς στον αθλητισμό δυστυχώς υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια.
Τέλος το πιο… hot θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η αποχώρηση της Σιμόν Μπάιλς από το ομαδικό και από μια σειρά τελικούς ατομικών αγωνισμάτων για λόγους ψυχικής υγείας και η επιστροφή της, που συνοδεύτηκε με το χάλκινο στη δοκό ισορροπίας. Η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της παγκόσμιας ενόργανης «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» μιλώντας για θέματα ταμπού όπως είναι η ψυχική υγεία!