Ολυμπιακοί Αγώνες: Από τη λάμψη του 2004, στην παρακμή του 2014 (videos+photos)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Από τη λάμψη του 2004, στην παρακμή του 2014 (videos+photos)

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που έγινε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, με την εικόνα που παρουσιάζουν εγκαταστάσεις και στάδια σήμερα να είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική…

Όταν στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ άνοιγε το φάκελο και διάβαζε με τη χαρακτηριστική του προφορά το όνομα της διοργανώτριας πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε όλη την Ελλάδα απλώθηκε ένα κύμα ενθουσιασμού. Το «Αθήνα 2004» ήταν η «χρυσή» ευκαιρία μιας ολόκληρης χώρας να αποδείξει πως τιμά την ιστορία της, τις αξίες της και την κουλτούρα της – που ουσιαστικά είχε χαθεί στα βάθη των αιώνων – αλλά και η ευκαιρία των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της να αξιοποιήσουν την διοργάνωση των αγώνων για να βελτιώσουν την κατάσταση και στους δυο τομείς της ζωής των συμπατριωτών τους.

Οι προβλέψεις και οι αριθμοί τους, έδιναν ακόμα μεγαλύτερο τόνο αισιοδοξίας στην επικείμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν τότε στον ελληνικό Τύπο, ο «τζίρος» των αγώνων θα ξεπερνούσε το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Θα δημιουργούνταν 130.000 νέες θέσεις εργασίας. Περισσότεροι από 2 εκατ. τουρίστες θα έμεναν στην Ελλάδα στο διάστημα των αγώνων και θα απέφεραν έσοδα ύψους 42 δισεκατομμυρίων δραχμών. Άνοδο στα έσοδα περίμεναν βιομηχανία (165 δις δραχμές) και ο κατασκευαστικός κλάδος (110 δις δραχμές), ενώ και το κράτος περίμενε αύξηση εσόδων κατά 300 δισεκατομμύρια δραχμές μόνο από την εισροή φόρων!

Πέρα από αυτά, το κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων υπολογιζόταν ως το 2003 πως δεν θα ξεπεράσει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το όλο θέμα βέβαια… τράβηξε για αρκετά χρόνια και μόλις πριν από 2 χρόνια διαβάστηκε το πόρισμα που αποκάλυψε ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έφτασε στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις τα 2,1 δισεκατομμύρια πήγαν στην κατασκευή σταδίων και εγκαταστάσεων. Και φυσικά, η Αθήνα δεν έγινε ποτέ πόλη υπόδειγμα, δεν ακολούθησε ποτέ το παράδειγμα πόλεων όπως το Μόντρεαλ και η Βαρκελώνη και ο ελληνικός αθλητισμός μετά την «έκρηξη» της πενταετίας 2000-2005, πήρε… την κατιούσα.

Το μόνο… κέρδος από την όλη διοργάνωση των Αγώνων για την Ελλάδα, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν η ανάδειξη της τελετής έναρξης ως της καλύτερης όλων των εποχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η τελετή λήξης δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, ενώ και η συγκομιδή μας σε μετάλλια εμφανίστηκε πενιχρή σε σχέση με άλλες παρουσίες της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αθλητικό κομμάτι, ωστόσο, δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα δέκα χρόνια μετά την τέλεση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη από την Ελλάδα. Το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και κοινωνικό και οι επιπτώσεις του «Αθήνα 2004» στη χώρα, άρχισαν να φαίνονται όσο περνούσε ο καιρός.

oainside1

Η συζήτηση, άλλωστε, που γίνεται κατά καιρούς για το «όργιο» σπατάλης από τους υπεύθυνους, ακόμα δεν έχει οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο, είναι πως ο ελληνικός αθλητισμός και οι Έλληνες πολίτες, βγήκαν χαμένοι από αυτή την ιστορία. Η χώρα δαπάνησε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ, για να βρεθεί λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Οι θέσεις εργασίας που είχαν υποσχεθεί οι υπεύθυνοι, έχουν δώσει τη θέση τους σε τεράστια ποσοστά ανεργίας.

Παράλληλα, η εικόνα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι αξιοθρήνητη και ο ξένος Τύπος σε κάθε ευκαιρία λοιδορεί την Ελλάδα για την κατάντια της. Η χώρα που γέννησε τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, τις αξίες και το ευ αγωνίζεσθαι, καταστράφηκε μεταξύ άλλων κι από τη διοργάνωση των Αγώνων. Εμφανίστηκε ανίκανη να χειριστεί σωστά τα στάδια, τα κτίρια, τις υποδομές και όλα όσα θα έπρεπε να «χρησιμοποιήσει» για να κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών της. Έτσι, δέκα χρόνια μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μέρη όπου το «Αθήνα 2004» πήρε… ζωή, θυμίζουν στην καλύτερη… ερημωμένα τοπία και στη χειρότερη… χωματερές

Καταφέραμε, με λίγα λόγια, να μας φέρνουν ως αντί-παράδειγμα οι πόλεις που πρόκειται να διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο εγγύς μέλλον, όπως το Ρίο στη Βραζιλία, και να μας κοροϊδεύουν οι μόνιμοι επικριτές μας από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Από τη λάμψη του 2004, περάσαμε στην απόλυτη παρακμή του 2014 σε ό,τι αφορά το θέμα των Ολυμπιακών Ακινήτων. Έτσι, το… μότο των Αγώνων του 2004 που ήταν το «Welcome Home», φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε μόνο για το… χρήμα, το οποίο καλωσόρισαν οι επιτήδειοι που δεν έδειξαν καμία ευαισθησία για όσα ακολούθησαν και «παιδεύουν» δέκα χρόνια μετά τον ελληνικό λαό..

Διαβάστε ακόμα:

Ανδριανός: «Ξεμπλέκουμε κουβάρια μιας ολόκληρης δεκαετίας»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θετικό αντίκτυπο στη Βρετανική οικονομία

Η απάντηση της πολιτείας για τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τους Αγώνες του 2004 αλλά και τη σημερινή κατάντια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Από τη λάμψη του 2004, στην παρακμή του 2014 (videos+photos)



Euroleague: Έγραψε ιστορία με 11 τρίποντα ο Ομπστ και διέλυσε τη Μπαρτσελόνα - Η βαθμολογία
Euroleague: Έγραψε ιστορία με 11 τρίποντα ο Ομπστ και διέλυσε τη Μπαρτσελόνα - Η βαθμολογία
ΑΕΚ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Φιλαδέλφεια - «Ο Μιχάλης να είναι το τελευταίο θύμα βίας»
ΑΕΚ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Φιλαδέλφεια - «Ο Μιχάλης να είναι το τελευταίο θύμα βίας»
Super League: «Ανάσα» για Πανσερραϊκό - Η βαθμολογία πριν το Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Super League: «Ανάσα» για Πανσερραϊκό - Η βαθμολογία πριν το Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός AKTOR 84-77: Κατώτερος των περιστάσεων στη Λιθουανία
Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός AKTOR 84-77: Κατώτερος των περιστάσεων στη Λιθουανία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved