Τέλος επιτηδεύματος: Αυτά θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιες κατηγορίες απαλλάσσονται
Στο μισό μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το 2024.
Η κυβέρνηση υπολογίζει να καταργήσει οριστικά το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το 2026. Όμως, για το 2024, το τέλος περιορίζεται για τους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο, ενώ, στα αντίστοιχα επίπεδα θα διατηρηθεί για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις.
Οι πέντε κατηγορίες για το τεκμαρτό εισόδημα
Το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής ανά κατηγορία:
- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
- Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα καταβάλουν μισό τέλος και συγκεκριμένα 325 ευρώ.
- 400 - 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα
- Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ
Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται
Υπάρχει απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εάν:
- Δεν έχετε υπερβεί τα πρώτα πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
- Έχετε αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
- Ασκείτε τη δραστηριότητά σας σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση (αναλυτικά οι εξαιρέσεις αναφέρονται στο άρθρο 31 του ν.3986/2011).
- Οι έμποροι εφόσον υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησης.
- Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
- Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
- Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
- Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
- Οι επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως και αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.
ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr