Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και οι δυσοίωνες προβλέψεις
Η παρατεταμένη ξηρασία σε ένα μεγάλο μέρος της Μεσογείου είναι ο βασικός λόγος για την εκτίναξη κατά 130% στα 8.900 δολάρια ανά τόνο σε σχέση με πέρυσι των τιμών του ελαιολάδου, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο προειδοποιεί ότι η μόνη περίπτωση για να μειωθούν οι τιμές είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες καλλιέργειας.
Η περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ξηρασία σε 24 δήμους τον Αύγουστο μετά από 30 μήνες περιορισμένης βροχόπτωσης. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει στεγνώσει τις δεξαμενές, με τους οι ελαιώνες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ υπήρξα περιορισμοί στη χρήση του νερού σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη NASA.
Η έλλειψη βροχής συνέπεσε με το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της χώρας στην ιστορία. Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι καταγράφηκαν τέσσερα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες ήταν 2,3°F (1,3°C) υψηλότερες από τις κανονικές κατά μέσο όρο, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φθινόπωρο θα είναι θερμότερο από το συνηθισμένο.
Στην Ιταλία και στην Ελλάδα, οι οποίες καλλιεργούν επίσης ένα σημαντικό μέρος των ελαιόδεντρων σε παγκόσμιο επίπεδο, κατεγράφησαν επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 40°C.
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε 50% λιγότερο λάδι στην πιο πρόσφατη σεζόν του, ανέφερε το CNBC, και οι τιμές επηρεάστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύδην λαδιού τουλάχιστον έως την 1η Νοεμβρίου, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τις εγχώριες προμήθειες αλλά και να ανακόψει την άνοδο στις τιμές.
Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ για το ελαιόλαδο είχε οριστεί στα 6.242 δολάρια ανά τόνο το 1996, σύμφωνα με το USDA.
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr