Στο myProperty οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς ακινήτων – Τα όρια του αφορολόγητου
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στους συμβολαιογράφους.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μέσω της πλατφόρμας αυτής θα ολοκληρώνονται οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, από το γραφείο του συμβολαιογράφου, όπως ήδη συμβαίνει για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές και δωρεές, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους, οποίοι θα αποφύγουν με αυτό τον τρόπο μια χρονοβόρα επίσκεψη στην Εφορία.
Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τους φορολογούμενους στις Δ.Ο.Υ., ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς θα είναι προαιρετική μέχρι το τέλος του έτους και υποχρεωτική από τις αρχές του 2023.
Σημειώνεται πως ο φόρος που προκύπτει βάσει αρχικής ή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 500 ευρώ πλην της τελευταίας, ενώ αν ο κληρονόμος/δωρεοδόχος/τέκνο είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.
Τα αφορολόγητα ποσά
Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας.
Η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη.Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.Από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 5%.Για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%.
Ισχύει δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία
Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ, αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για τα δύο πρώτα τέκνα, έκαστο, και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είναι:
ληξιαρχική πράξη θανάτου,αντίγραφο διαθήκης,κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο,πιστοποιητικό του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής,δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού,έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου,τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης,αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάςλοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr