Τράπεζες: Αλλάζει το τοπίο με νέους μετόχους και αυξήσεις κεφαλαίου
Νέο τοπίο στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο φέρνουν οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες αλλά και μικρότερες τράπεζες.
Από τη μία η επιθυμία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαθέσει ποσοστό της συμμετοχής του που έχει στις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την Εθνική Τράπεζα και από την άλλη οι εξελίξεις σε Τράπεζα Αττικής και Παγκρήτια αλλάζουν τα δεδομένα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το τοπίο αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικό μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω των εξελίξεων που θα φέρει η είσοδος νέων επενδυτών σε μία ή περισσότερες συστημικές από τη μία και το ξεκαθάρισμα της εικόνας αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια Τράπεζα από την άλλη.
Το placement της Εθνικής Τράπεζας
Στο μέτωπο των συστημικών τραπεζών, η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην Εθνική Τράπεζα, καθώς το ΤΧΣ έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία της διάθεσης τμήματος του ποσοστού που κατέχει σήμερα στην τράπεζα. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή του ανέρχεται στο 40,3% περίπου και στόχος είναι να μειωθεί στο 20% με ισόποσο ποσοστό να διατίθεται στην αγορά.
Ήδη το ΤΧΣ έχει επιλέξει ως σύμβουλο αποεπένδυσης τη Rothschild ενώ στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών βρίσκεται η short list για την επιλογή του συμβούλου διάθεσης των μετοχών του Ταμείου από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται οι JP Morgan, η Goldman Sachs και η Bank of America, ενώ η τελική επιλογή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συμβούλων είναι το placement του 20% της Εθνικής Τράπεζας, για το οποίο έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον το Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διενεργείται ήδη due diligence στην τράπεζα για το σκοπό αυτό. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να έχουμε «λευκό καπνό».
Το πρώτο από τα θέματα που θα καθορίσουν την έκβαση της συναλλαγής είναι η τιμή διάθεσης, καθώς αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις σαφείς αναπτυξιακές προοπτικές και τη δυναμική που έχει αναπτύξει η τράπεζα το τελευταίο διάστημα. Με άλλα λόγια, για να πάρει «πράσινο φως» η συναλλαγή, θα πρέπει ο αγοραστής να δώσει μεγάλο premium σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
Ταυτόχρονα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικά το 20% θα δοθεί σε έναν μόνο επενδυτή, ο οποίος και αυτόματα θα καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Εθνικής Τράπεζα, ή αν αντίθετα το placement θα «σπάσει» σε μικρότερα ποσοστά, με ένα κομμάτι των μετοχών να καταλήγει ακόμη και σε ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Ως προς το χρονισμό, πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία των αγορών, καθώς όσο τα χρηματιστήρια δέχονται πίεση, τόσο θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία. Αν όμως η εικόνα αλλάξει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινηθεί στο επίπεδο των 3,5 – 4 ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ρόλο επίσης αναμένεται να παίξουν και οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς δεν αποκλείεται ο χρόνος τον εκλογών να επηρεάσει το αν το Placement θα γίνει πριν τις κάλπες, ώστε να ενισχύσει την κυβερνητική εικόνα.
Οι υπόλοιπες συμμετοχές του ΤΧΣ
Ταυτόχρονα, «στις ράγες» μπαίνει η διάθεση των ποσοστών του ΤΧΣ και από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, καθώς διαθέτει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank. Από τις τρεις, το ενδιαφέρον, όπως είναι λογικό, στρέφεται στην Τράπεζα Πειραιώς όπου και θα μπορούσε να γίνει κάποιο placement εντός των επομένων μηνών. Μολονότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάποιο εκπεφρασμένο ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ήδη έχει ξεκινήσει σχετική φημολογία που θέλει να υπάρχουν πρωτόλειες επαφές με εν δυνάμει επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, και παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί, δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να προκύπτει κάποια μεγάλου βεληνεκούς συμφωνία μετόχων, η οποία θα οδηγούσε εν δυνάμει και σε δημόσια πρόταση.
Τα επόμενα βήματα της Attica Bank
Περνώντας στις μη συστημικές τράπεζες, ιδιαίτερα έντονη είναι η κινητικότητα αλλά και οι ζυμώσεις μεταξύ των μετόχων στην Τράπεζα Αττικής, καθώς επιτεχύθηκε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά και ως προς το επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας. Η νέα CEO της Τράπεζας Αττικής Ελένη Βρεττού κατάφερε να συγκεράσει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των επιμέρους μετόχων και πλέον οδεύει προς υλοποίηση η αύξηση των 490 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα βέβαια, υπάρχουν πολλά άλλα βήματα μέχρι την πλήρη εξυγίανση, τα οποία περιλαμβάνουν αφενός τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, την εξασφάλιση αναπτυξιακής προοπτικής για την τράπεζα και ταυτόχρονα την ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας.
Προχωρά η ΑΜΚ της Παγκρήτιας
Τέλος, με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις και στο μέτωπο της Παγκρήτιας Τράπεζας. Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της τράπεζας υπέβαλε το Επιχειρηματικό και Κεφαλαιακό της Πλάνο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το εν λόγω πλάνο εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περιλαμβάνει την εξέλιξη των κεφαλαίων της Τράπεζας σε ορίζοντα 5ετίας, καθώς και το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού και ανάπτυξης των εργασιών της μέσω και της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις που θα ενισχύσουν την εικόνα της Παγκρήτιας Τράπεζας αλλά και θα επεκτείνουν το εύρος των δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώνεται πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η κάλυψή της θεωρείται δεδομένη, με το συμμετοχή τόσο παλαιών όσο και νέων μετόχων.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr