Πότε έρχεται ο «Κένταυρος» στην Ελλάδα: Επαναλοιμώξεις και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά
Με το βλέμμα και την αγωνία στον ερχομό της νέας μετάλλαξης με την εμβληματική ονομασία Κένταυρος, ή πιο επιστημονικά ΒΑ.2.75- με εννέα επιπλέον υπομεταλλάξεις στον πυρήνα της- βρίσκονται οι επιστήμονες αλλά και οι πολίτες, χωρίς φυσικά αυτός ο…αναγκαστικός ερχομός, να στερεί τις θερινές διακοπές τους.
Έρως, θέρος αλλά και πόλεμος, ακόμη και μεσούσης της Αυγουστιάτικης ραστώνης, καθώς η διασπορά της COVID-19 είναι μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ για τρίτο συνεχές καλοκαίρι και η πανδημία δεν θα μας αφήσει τόσο εύκολα.
Το CNN GREECE μίλησε με δύο κορυφαίους επιστήμονες, τους. Δημοσθένη Σαρηγιάννη- καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και Νίκο Θωμαίδη - καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, προκειμένου να αντιληφθούμε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με τον ιό, πότε θα μας επισκεφθεί η νέα μετάλλαξη Κένταυρος, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά σήμερα παρά το γεγονός των αλλεπάλληλων εμβολιασμών και μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που έχει νοσήσει, καθώς και για ποιο λόγο καταγράφονται τόσες πολλές επαναλοιμώξεις.
Ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνει ότι σήμερα, καταγράφεται στην Ελλάδα μία σταθερότητα στα κρούσματα, ωστόσο η αποκλιμάκωση δεν θα είναι ταχεία. Και αυτό, διότι υπάρχουν πολλές επαναμολύνσεις καθώς και μεγάλη κινητικότητα λόγω διακοπών του εγχώριου πληθυσμού αλλά και των τουριστών.
Χαλκιδική & Μακεδονία πρώτες στην κούρσα των κρουσμάτων
Την κούρσα των κρουσμάτων, σήμερα τρέχει η Χαλκιδική, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας, όπως Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Κιλκίς κλπ. εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού.
Νωρίτερα του Αυγούστου, της διασποράς του COVID ηγήθηκε η Σαντορίνη, όπου τα κρούσματα κορυφώθηκαν πριν τα μέσα Ιουλίου και η Μύκονος.
Έχει μειωθεί η ανοσία μας
Ο καθηγητής Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι είναι μείζον να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και όλοι να συμπεριφερόμαστε, σαν να μην έχει τελειώσει- καθώς δεν έχει- ο ιός. Επιπλέον, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς από κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές, με πολύ υψηλή ηλιοφάνεια, επισημαίνει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας, ότι ένας από τους λόγους που υπάρχουν πολλά κρούσματα και δυστυχώς απώλειες, είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον εμβολιασμό της τρίτης δόσης και επομένως, μεγάλη πτώση της ανοσίας στον πληθυσμό.
Έχει αλλάξει το παιχνίδι αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στη νέα κατάσταση, θα πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση της νόσου, συμπληρώνει ο καθηγητής Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι η πανδημία δεν τελείωσε, διότι ιστορικά, η κάθε πανδημία κάνει ένα κύκλο 5 ετών.
Ο ερχομός του Κένταυρου
Όσον αφορά στον περίφημο Κένταυρο που έχει αρχίσει ήδη να μας ανησυχεί, να σημειώσουμε, όπως εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης, στην Ελλάδα αναμένεται να έρθει σύμφωνα με όλα τα μοντέλα και τις μετρήσεις, εντός του Αυγούστου και η μετάλλαξη θα κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η μολυσματικότητά της είναι 18,5% μεγαλύτερη από Όμικρον 4 και 5 πράγμα που σημαίνει ότι κολλάει πιο γρήγορα, καθώς υπάρχει διαφυγή ανοσίας.
Κρούσματα με την μετάλλαξη ΒΑ.2.75, ή αλλιώς του Κένταυρου, καταγράφονται σήμερα στην Ινδία, στη Νότια Αφρική, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και όσον αφορά στην Ευρώπη, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία.
Καθηγ. Θωμαίδης: Ο Κένταυρος θα επικρατήσει έναντι της ΟΜΙΚΡΟΝ 5
Από την πλευρά του ο καθηγητής Θωμαίδης, επισημαίνει ότι ο Κένταυρος, είναι τη γενιάς της μετάλλαξης Όμικρον 2 και αυτό που γνωρίζουμε προς ώρας, είναι ότι θα μολύνει και νεότερους. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε εάν τα συμπτώματα θα είναι ελαφρύτερα, ή μικρότερα από αυτά της Όμικρον. Το επόμενο διάστημα, θα δούμε επίσης, εάν η Κένταυρος, επικρατήσει έναντι της Όμικρον 5.
Δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τον Κένταυρο, γι’ αυτό μας ανησυχεί, επισημαίνει.
Όσον αφορά τα λύματα, ο καθηγητής Θωμαίδης, επισημαίνει ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους, πάνω από 70% είναι Όμικρον 5.
Αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι είναι μεικτή, ενώ εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αναπαραγάγουμε την μόλυνση. Προσθέτει δε, ότι από τις 20 Ιουνίου εμείς- δηλαδή οι πολίτες στην Ελλάδα- οδηγούμε την πανδημία, καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα είναι ελάχιστα.
30% οι επαναμολύνσεις
Για τις επαναμολύνσεις, ο καθηγητής τονίζει ότι αυτές ανέρχονται σε 30%, πράγματι έχουμε πολλές, καθώς η Όμικρον 4 και 5 ξεφεύγει της ανοσίας.
Για το τι μέλλει γενέσθαι, αναφορικά με το προσεχές διάστημα της διασποράς του ιού, ο συνομιλητής μας, υπογραμμίζει ότι το καλό σενάριο είναι να παραμείνουν οι μεταλλάξεις της ΟΜΙΚΡΟΝ, που αυτό σημαίνει νόσηση με ήπια συμπτώματα, χωρίς την πίεση στο σύστημα υγείας.
Πάντως και οι δύο έγκριτοι καθηγητής, Θωμαίδης και Σαρηγιάννης, απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, να αυξηθεί ο εμβολιασμός με την 4η δόση, ή τη δεύτερη αναμνηστική, ώστε να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ανοσία στον πληθυσμό, έως ότου φθάσουμε στο επόμενο εξελιγμένο εμβόλιο, το οποίο σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες, δεν αναμένεται να έρθει νωρίτερα από το Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022, είχαν εμβολιαστεί συνολικά 21.259.139, με μία δόση του εμβολίου, είχαν εμβολιαστεί 7,9 εκατ. πολίτες, ενώ 7.633.283 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Με την αναμνηστική δόση, είχαν εμβολιαστεί 6.279.156 πολίτες.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr