Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για τα είδη ψαριών που «μεταναστεύουν» σε Μεσόγειο και Αιγαίο
Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ευθύνεται για την επιταχυνόμενη εισβολή των «λεσεψιανών μεταναστών», δηλαδή ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στα νερά της Μεσογείου.
Είδη, τα οποία απειλούν άμεσα τη βιοποικιλότητα και τη υγεία αφού ορισμένα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνα προς ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ο λαγοκέφαλος, καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες από το 2005 (πρώτη καταγραφή στη Μεσόγειο το 2003) από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη.
Όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες, ο ρυθμός εισόδου των ειδών αυτών είναι τάχιστος και άμεσα συνδεδεμένος με την προοδευτική αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο. Γεγονός που συνεπάγεται η συγκεκριμένη περιοχή να «υποδέχεται» κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ξενικών ειδών.
Ραγδαία είναι και η αύξηση εμφάνισης αυτών των ειδών και στα ελληνικά ύδατα καθώς η αλλαγή θερμοκρασίας τα ωθεί όλο και βορειότερα, σχεδόν σε όλη την έκταση του Αιγαίου, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» σε αλιείς και Πολιτεία.
«Μας απασχολεί αυτή η πραγματικότητα, γιατί έχει να κάνει με την υπερθέρμανση της θάλασσας. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τη Διεύθυνση Αλιείας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός ή η εξάλειψή τους από τη Μεσόγειο Θάλασσα απαιτεί ένα σύνολο συνεργατικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου 14 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων των θαλασσών και των ωκεανών, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής περιόδου αναδεικνύονται νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων.
«Η θερμοκρασία στο Αιγαίο ανέβηκε κατά 1 βαθμό, αυτή η μικρή διαφορά είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το σύνολο των μυδοκαλλιεργειών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στον Θερμαϊκό Κόλπο, την Ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη όπου εξαφανίστηκε το 90% της παραγωγής μυδιού» ανέφερε σχετικά ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε:
«Οι τροπικοί εισβολείς που έρχονται από ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ειρηνικός κ.ά., λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αναζητούν καταφύγιο στα ελληνικά νερά, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η βιοποικιλότητα, απειλώντας αλιεία και τουρισμό», συμπληρώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς με τα Χωροκατακτητικά Ξένα Είδη αποτελούν διασυνοριακή πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεδομένου ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωση των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες, το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την ΕΕ, όπως ήδη έχει τεθεί με την πρωτοβουλία MedFish4Ever αλλά και στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM), με μέτρα τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε όλη τη Μεσόγειο.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr