Υπόλογες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για προβλήματα υγείας λόγω περιβάλλοντος; Πλέον είναι πιθανό
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να είναι σε θέση να διεκδικήσουν αποζημίωση από τις κυβερνήσεις εάν η υγεία τους έχει επηρεαστεί από την υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με ανώτατη δικαστική σύμβουλο.
Η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott είπε ότι «μια παραβίαση των οριακών τιμών για την προστασία της ποιότητας του αέρα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος».
Οι γενικοί εισαγγελείς παρέχουν τακτικά νομική καθοδήγηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι απόψεις τους δεν είναι δεσμευτικές για το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αλλά εισακούονται τις περισσότερες περιπτώσεις.
Το δικαστήριο εξέτασε το θέμα αφού ένας Παριζιάνος ενάγων ζήτησε αποζημίωση 21 εκατομμυρίων ευρώ από το γαλλικό κράτος, ισχυριζόμενος ότι η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στη γαλλική πρωτεύουσα είχε βλάψει την υγεία του.
Είπε ότι το γαλλικό κράτος ευθύνεται για αυτή τη ζημιά επειδή δεν διασφάλισε την τήρηση των ορίων της ΕΕ.
Το Διοικητικό Εφετείο στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, που εκδικάζει την υπόθεση, ρώτησε το Δικαστήριο εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα άτομα να ζητήσουν αποζημίωση από το κράτος για βλάβες στην υγεία που προκαλούνται από παραβίαση των οριακών τιμών της ΕΕ.
Το 2019, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Γαλλία είχε «συστηματικά και επίμονα» υπερβεί το ετήσιο όριο για το διοξείδιο του αζώτου από το 2010».
Επιπλέον, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 10 εκατομμυρίων ευρώ στην κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρσι για παράλειψη μείωσης των ρύπων του αέρα σε αποδεκτά επίπεδα.
Η Kokott θεώρησε ότι οι προϋποθέσεις για την ευθύνη του κράτους ισχύουν σε αυτήν την περίπτωση, αν και η απόδειξη «άμεσης αιτιώδους συνάφειας» μεταξύ της σοβαρής παραβίασης των κανόνων για την ποιότητα του αέρα και της συγκεκριμένης βλάβης στην υγεία μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχθεί.
Ο γενικός εισαγγελέας επεσήμανε επίσης «ότι ακόμη και αν αποδεικνυόταν η άμεση σχέση μεταξύ σοβαρής παραβίασης των οριακών τιμών και βλάβης στην υγεία, το θέμα δεν θα τελείωνε εκεί».
«Μάλλον, το κράτος μέλος μπορεί να αθωωθεί αποδεικνύοντας ότι θα είχε συμβεί και αυτή η υπέρβαση των οριακών τιμών εάν είχε εγκρίνει εγκαίρως σχέδια για την ποιότητα του αέρα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της οδηγίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δελτίο τύπου.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr