Νέα δημοσκόπηση του Act for Earth: Το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας ανησυχεί τους πολίτες
Σχεδόν τις μισές απαντήσεις της πρόσφατης δημοσκόπησης του Act for Earth για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, συγκέντρωσε το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, ενώ στη δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά κατατάσσεται η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Είναι γεγονός πως οι επιστήμονες έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως οι παγετώνες της Γροιλανδίας κινδυνεύουν, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όσο και με τα κλιματικά φαινόμενα που δημιουργούνται εξαιτίας της διαταραχής των ισορροπιών.
Αναλυτικά, το Act for Earth ρώτησε τους αναγνώστες του «Ποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αξιολογείτε ως το χειρότερο για τον πλανήτη;» και οι απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής ποσοστά:
- Την καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο 45%
- Τη μόλυνση της Μεσογείου 5%
- Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας 47,5%
- Την ερημοποίηση στο Σαχέλ της Αφρικής 2,5%
«Οι εκτιμήσεις των μοντέλων δείχνουν πως το γροιλανδικό παγοκάλυμμα θα συμβάλει έως το 2100 στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών από 3 έως 23 εκατοστά», εξήγησε πρόσφατα η Άμπερ Λίσον του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, συντάκτες μεγάλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications είναι η πρώτη που στηρίζεται κυρίως σε δορυφορικές παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η έρευνα καταλήγει πως η τήξη των πάγων αυξήθηκε 21% μέσα σε 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελέτησαν οι επιστήμονες, το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας έλιωσε περίπου κατά 3.500 δισεκ. τόνους μέσα σε 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά ένα εκατοστό η στάθμη των ωκεανών και να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το δεύτερο μεγαλύτερο παγοκάλυμμα μετά από αυτό της Ανταρκτικής, με μια επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία.
Τα δορυφορικά δεδομένα ανέδειξαν πράγματι σημαντικές διαφορές στους ρυθμούς τήξης, που επιταχύνονται σε μεγάλο βαθμό από καύσωνες, πιο πολύ ακόμη και από τη σταδιακή υπερθέρμανση: «Όπως αλλού στον κόσμο, η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων», υπογράμμισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Τόμας Σλέιτερ, του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς.
Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth
Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:
Πιστεύετε πως στις ελληνικές πόλεις μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτροκίνηση;
- Ναι, ξεκινώντας από τα ΜΜΜ
- Ναι, αν υπάρχουν επαρκή οικονομικά κίνητρα
- Δύσκολα, δεν υπάρχουν υποδομές
- Όχι, είναι δύσκολο να αλλάξουν οι Έλληνες
Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr