Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Η επίσημη θέση του ΠΟΥ - «Μας ανησυχεί η Δέλτα, θα έρθουν και άλλες»
Το Newsbomb.gr και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας, για τον ρόλο του εργαστηρίου ιολογίας της Ουχάν, αλλά και το πώς θα έρθει η επιστροφή στην κανονικότητα.
Έχει συμπληρωθεί πάνω από ενάμισης χρόνος από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την επιδημία, μέχρι τότε, του κορονοϊού σε πανδημία.
Η πόλη Ουχάν μετατράπηκε στο σημείο «μηδέν» της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν και χάνουν τις ζωές τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τη μάχη του για την επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια.
Τι έχει συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα; Πώς η πανδημία του κορονοϊού κατάφερε να αλλάξει τις ζωές μας; Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής;
Το Newsbomb.gr αναζήτησε τις απαντήσεις στη Γενεύη, στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Άμνα Σμαϊλμπέγκοβιτς, μια εκ των εκπροσώπων Τύπου του ΠΟΥ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Από το τωρινό, κρίσιμο σημείο, όπως το χαρακτήρισε, της πανδημίας, μέχρι το τι συνέβη στην Ουχάν και το διαβόητο εργαστήριο ιολογίας της πόλης. Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ξεκάθαρο: Μόνο ενωμένος ο πλανήτης θα καταφέρει να βγει αλώβητος από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και από όσες έρθουν στο μέλλον.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας»
Η Άμνα Σμαϊλμπέγκοβιτς μας ανέλυσε την κατάσταση της πανδημίας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, με τα νούμερα να είναι ξεκάθαρα ως προς την πορεία της: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο είχαμε μείωση των θανάτων, με 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 54.000 θανάτους. Ο αθροιστικός αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 183 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 4 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας.
Τα παραρτήματά μας ανά περιφέρεια κατέγραψαν σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην αμερικανική ήπειρο. Η Ευρώπη, παρουσιάζει και εκείνη αύξηση της τάξεως του 30% ωστόσο η Αφρική έχει αύξηση θνησιμότητα κατά 23%. Όλες οι περιοχές, με εξαίρεση την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν αύξηση θανάτων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, όπως για παράδειγμα οι μεταλλάξεις, οι κοινωνικές περιστάσεις, η μη τήρηση των κατά τόπους μέτρων αλλά και η αποχή από τον εμβολιασμό».
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη, ολοένα και αλλάζει»
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εκείνη η οποία απειλεί να «τινάξει» όλη την παγκόσμια προσπάθεια που έχει γίνει για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε στο Newsbomb.gr η Άμνα, παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της πανδημίας, η οποία όπως τόνισε είναι «δυο ταχυτήτων».
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πανδημία δυο ταχυτήτων. Είναι χωρισμένη ανάλογα με το τι έχουμε και τι όχι. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Μερικές χώρες έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού και χαμηλά νούμερα σε θανάτους και εισαγωγές σε νοσοκομεία, άλλες, ιδιαίτερα της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας, δέχονται απίστευτα χτυπήματα από την πανδημία. Ο συνδυασμός της μη τήρησης των βασικών μέτρων σε συνδυασμό με τη χαμηλή κίνηση σε εμβολιασμούς δίνει την ευκαιρία στην COVID-19 να μεταλλαχθεί, να εξαπλωθεί και τελικά να σκοτώσει. Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής ακόμα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη και συνεχίζει να μεταλλάσσεται, κάτι το οποίο χρειάζεται παρακολούθηση διαρκώς και κινήσεις προσαρμογής στη δημόσια υγεία».
«Μας ανησυχεί η Δέλτα - Θα έρθουν και άλλες μεταλλάξεις»
Η εκπρόσωπος Τύπου Άμνα Σμαϊλμπέγκοβιτς ανέλυσε στο Newsbomb.gr το σχέδιο του ΠΟΥ για την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία τόνισε πως είναι εκείνη, η οποία επικρατεί με ταχύτατους ρυθμούς.
«H μετάλλαξη Δέλτα μας ανησυχεί πραγματικά. Είναι η πλέον μεταδοτική από όσες έχουμε αντιμετωπίσει και είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος. Ενώ κάποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα, βλέπουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται σε 98 χώρες του κόσμου και εξαπλώνεται ταχύτατα σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς. Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο της πανδημίας, και πρέπει να τονίσω ξανά πως καμία χώρα δεν είναι ασφαλής.
Θα δούμε, δυστυχώς, νέες μεταλλάξεις. Αυτό κάνουν, άλλωστε, οι ιοί, εξελίσσονται.
Το ευτύχημα είναι ότι μπορούμε να επέμβουμε, ώστε να τις προλάβουμε. Το σχήμα είναι απλό: περισσότερη μεταδοτικότητα, περισσότερες μεταλλάξεις. Λιγότερη μεταδοτικότητα, λιγότερες μεταλλάξεις. Για το λόγο αυτό επιμένουμε στα μέτρα περιορισμού.
Η σωστή και επίμονη χρήση των μέτρων δημόσιας υγείας, μαζί με τον εμβολιασμό θα προστατεύσουν εμάς αλλά και το ίδιο το Σύστημα Υγείας, που έχει δοκιμαστεί»..
«Μάσκες, μέτρα και εμβόλια θα μας κρατήσουν ασφαλείς»
Το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει να «τρέχει», είναι όμως το μοναδικό μας όπλο κατά του κορονοϊού;
Η κυρία Σμαϊλμπέγκοβιτς τονίζει στο Newsbomb.gr
«Η παρακολούθηση, τα τεστ, ο εντοπισμός του κρούσματος, η καραντίνα και η περίθαλψη είναι απαραίτητα στην μάχη κατά της πανδημίας όπως και οι μάσκες, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους έχουν δείξει πως είναι μια βάση στην οποία μπορούμε να παλέψουμε.
Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο αλλά μόνο αν αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούμε για καιρό. Τα εμβόλια, όσο ασφαλή και αποτελεσματικά και αν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους. Η άμεση διάγνωση είναι κρίσιμη για να φέρει το τέλος της πανδημίας.
Ωστόσο όλα αυτά τα «εργαλεία» στα οποία αναφέρθηκα θα έχουν αποτέλεσμα, αν εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και ένα δυνατό Σύστημα Υγείας πρέπει να τα παρέχει όλα αυτά».
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr