Sputnik V: Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση από τον ΠΟΥ

Sputnik V: Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση από τον ΠΟΥ

Εν αναμονή της γνωμοδότησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, οι επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του παραμένουν. Την ίδια ώρα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση της παραγωγής και την προώθηση του διεθνώς «κλείνει» το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο.

Ο Δημήτρης Κατσουλάκος, Ανώτερος Τεχνικός Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μέλος της αντιπροσωπείας που μετέβη στην Μόσχα για την επιθεώρηση του Sputnik V, μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με στόχο την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την εξάλειψη της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τουλάχιστον σε όσες χώρες είχαν το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της COVID-19. Ωστόσο ο περιορισμένος αριθμός των εμβολίων απειλεί να τινάξει την παγκόσμια προσπάθεια στον αέρα. Οι μεταλλάξεις καραδοκούν, το «έδαφος» ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι κάτι παραπάνω από γόνιμο για να ευδοκιμήσουν και η ανάγκη για την έγκριση όσο το δυνατόν περισσότερων αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων ώστε να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα είναι επιτακτική.

Ο Δημήτρης Κατσουλάκος, ανώτερος τεχνικός επιθεωρητής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και μέλος της ομάδας WHO Prequalification Unit μόλις είχε ολοκληρώσει μια άλλη αποστολή του σε και είχε επιστρέψει στην βάση του στην Γενεύη όταν τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να μεταβεί στη Μόσχα μέσα σε τρεις ημέρες. Τόσες εξάλλου χρειάστηκαν για να συντονιστούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσουν από κοινού τις επιθεωρήσεις για την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Αυτό που συνέβη ήταν πρωτόγνωρο», δήλωσε αποκλειστικά στο CNN Greece ο κ. Κατσουλάκος. «Πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία, ειδικά για τέτοιου μεγέθους οργανισμούς. Κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο όσον αφορά το κομμάτι της γραφειοκρατίας και της αξιολόγησης. Επίσης, είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια που συμφωνήθηκε κοινή επιθεώρηση σε τόσο σύντομο χρόνο».

Οι επιθεωρήσεις των αντιπροσωπειών του ΠΟΥ και του ΕΜΑ είχαν δύο σκέλη: την μεγάλη κλινική μελέτη που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και την εφαρμογή των κανόνων «καλής παρασκευής», όπως αποκαλούνται, στις μονάδες παραγωγής του εμβολίου.

«Μας ενδιαφέρει η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, στην προκειμένη περίπτωση 40.000 άτομα» αναφέρει ο Έλληνας τεχνικός εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ, ο οποίος συμμετείχεκαι στα δύο σκέλη των επιθεωρήσεων, αναλαμβάνοντας το ρόλο του συνδέσμου μεταξύ των δύο ομάδων.«Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι το Sputnik V πληροί ή δεν πληροί τα απαραίτητα στάνταρντ κι έχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



«Αντίο» στις αναλήψεις από ΑΤΜ - Πώς θα βγάζουμε χρήματα
«Αντίο» στις αναλήψεις από ΑΤΜ - Πώς θα βγάζουμε χρήματα
Αγγλία: Το καλύτερο γκολ του 2025 μπήκε από την πρώτη μέρα του έτους - Δείτε βίντεο
Αγγλία: Το καλύτερο γκολ του 2025 μπήκε από την πρώτη μέρα του έτους - Δείτε βίντεο
Με τη διαιτησία τα έβαλε ο Τρινκιέρι – «Χτύπημα, τράβηγμα, κράτημα»
Με τη διαιτησία τα έβαλε ο Τρινκιέρι – «Χτύπημα, τράβηγμα, κράτημα»
Euroleague Βαθμολογία: Χέρι-χέρι Μονακό και Ολυμπιακός, ποδαρικό με "διπλά"
Euroleague Βαθμολογία: Χέρι-χέρι Μονακό και Ολυμπιακός, ποδαρικό με "διπλά"
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved