Καθαρά Δευτέρα: Μια ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στους αληθινούς καλοφαγάδες
Μπορεί ένας «καλοφαγάς» να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του με νηστίσιμες γεύσεις;
Μπορούν τα «λιτοδιαιτητικά» σαρακοστιανά εδέσματα να οδηγήσουν σε πραγματικό τσιμπούσι; Η απάντηση είναι προφανής: Φυσικά και ναι! Εμείς οι αληθινοί καλοφαγάδες την Καθαρά Δευτέρα βρισκόμαστε… στον παράδεισο της γεύσης και απολαμβάνουμε τον καθιερωμένο συνδυασμό που μας ξετρελαίνει: Θαλασσινά, τουρσιά, ταραμάς, λαγάνα και φυσικά τσιπουράκι για το πιο νόστιμο γεύμα του χρόνου! Οι αληθινοί καλοφαγάδες άλλωστε δεν ταυτίζουμε το καλό φαγητό μόνο με το κρέας και τα παράγωγά του, αλλά γνωρίζουμε καλά πως θεσπέσιες γεύσεις μπορούν να δημιουργηθούν από την ταπεινή ελιά μέχρι το εκλεπτυσμένο αυγοτάραχο – ποιος διαφωνεί πως ένας απλός μεζές και ένα εκλεκτό τσίπουρο δεν απογειώνουν τη γεύση;
«Βασιλιάς» του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι για τους περισσότερους η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι και μπορεί να συνοδεύσει κάθε μπουκιά μας – όπως ακριβώς κάνει και το αγαπημένο μας Δεκαράκι Μαλαγουζιά, το μονοποικιλιακό «τσίπουρο της Καθαράς Δευτέρας» που δεν λείπει ποτέ από το ποτήρι μας, αφού απογειώνει τους θαλασσινούς μεζέδες που πρωταγωνιστούν την ημέρα αυτή, χάρη στα ανθικά αρώματα λευκών λουλουδιών που περιέχει που του δίνουν έναν κομψό χαρακτήρα, με γεύσεις που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες γίνονται φανατικές λάτρεις της Μαλαγουζιάς και εκτιμούν τη φίνα της γεύση. Η λαγάνα μας όμως, τραγανή και σουσαμένια, ταιριάζει άψογα με τον ταραμά, πολλές φορές και με τις δύο εκδοχές του και τον λευκό και τον κόκκινο. Ο ταραμάς είναι ένα από τα πιο εκλεκτά είδη αυγοτάραχου και γίνεται υπέροχη ταραμοσαλάτα που δεν λείπει όχι μόνο από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και όλης της Σαρακοστής. Νοστιμότατος είναι επίσης και σε διάφορες άλλες συνταγές όπως είναι για παράδειγμα και οι ταραμοκεφτέδες.
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr