Όταν μιλούν οι λαοί της Ευρώπης (photos)
Το Onsports παρουσιάζει τα κρίσιμα δημοψηφίσματα στην ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών - Κριμαία, Φράνκο και εξαρτημένη Σκωτία
Από το βράδυ της Παρασκευής η Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς δημοψηφίσματος. Όπως συμβαίνει από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα στις εκάστοτε εκλογές, οι Έλληνες καλούνται στην κάλπη για να επιλέξουν αυτοί το μέλλον της χώρας με τη μοναδική διαφορά πως οι επιλογές δεν είναι κόμματα αλλά η ξεκάθαρη τοποθέτηση του ελληνικού λαού για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το φετινό δημοψήφισμα θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα μετά το 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξήγγειλε δημοψήφισμα μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Το 69,2% του εκλογικού σώματος συμμετείχε στη διαδικασία και με ποσοστό 75,6% ο ελληνικός λαός αποφάσισε την εγκαθίδρυση της προεδρευομένης δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει άλλο δημοψήφισμα στη χώρα μας, στην Ευρώπη όμως προηγήθηκαν αρκετά και κρίσιμα, ενώ ακολούθησαν εξίσου σημαντικά με τελευταίο το δημοψήφισμα στη Σκωτία με θέμα την ανεξαρτησία της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία. Το Onsports παρουσιάζει τα πιο κρίσιμα δημοψηφίσματα στην ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών.
Δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας της Σκωτίας – 18 Σεπτεμβρίου 2014
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε τα κλειδιά στα χέρια του λαού σε ότι αφορά την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασιλείο. Το κρισιμότερο δημοψήφισμα στη σύγχρονη ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας είδε το 84,59% του εκλογικού σώματος των Σκωτσέζω να σπεύδει στις κάλπες και να ψηφίζει κατά της ανεξαρτησίας της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55,3%. Θετική ήταν η απάντηση του 44,7% των ψηφοφόρων με το δημοψήφισμα να εξελίσσεται σε θρίλερ και τον λαό της Σκωτίας να αποφασίζει να παραμείνει υπό την αιγίδα της Μεγάλης Βρετανίας.
Δημοψήφισμα Κριμαίας – 16 Μαρτίου 2014
Τα όσα συνέβησαν στην Κριμαία, μετατρέποντας την εν λόγω Αυτόνομη Δημοκρατία σε πεδίο μάχης οδήγησαν το νομοθετικό σώμα της Κριμαίας και την κυβέρνηση της Σεβαστούπολης στο να εξαγγείλουν δημοψήφισμα από τον λαό της Κριμαίας. Οι επιλογές ήταν δυο: προσάρτιση στη Ρωσία ή επαναφορά του Συντάγματος 1992 της Κριμαίας και παραμονή της περιοχής στην Ουκρανία. Η επιλογή της διατήρησης της κατάστασης ως είχε σε Κριμαία και Σεβαστούπολη δεν υπήρχε στο δημοψήφισμα.
Στην Κριμαία συμμετείχε το 83,1% του εκλογικού σώματος και η προσάρτιση στη Ρωσία έλαβε το 96,77% των ψήφων, ενώ στη Σεβαστούπολη συμμετείχε το 89,5% του εκλογικού σώματος και το 95,60% των ψήφων ήταν υπέρ της προσάρτισης στη Ρωσία. Την ίδια ημέρα η Ρωσία αναγνώρισε την Κριμαία ως κυρίαρχο κράτος.
Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Ισπανίας – 6 Δεκεμβρίου 1978
Ο θάνατος του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο έφερε καταιγίδα εξελίξεων στην Ισπανία. Μέρος των ραγδαίων πολιτικών διεργασιών που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα ήταν το δημοψήφισμα στο οποίο το ισπανικό εκλογικό σώμα κλήθηκε να επικυρώσει την πρόταση θέσπισης του Συντάγματος της Ισπανίας, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της χώρας μια για πάντα. Το 67,11% του εκλογικού σώματος πήγε στις κάλπες και ψήφισε συντριπτικά υπέρ της θέσπισης του Συντάγματος, με το 91,81% των ψήφων να καταλήγουν σε αυτή την επιλογή. Το νέο Σύνταγμα της Ισπανίας αντικατέστησε πολλές αλλαγές που είχε κάνει ο Φράνκο την περίοδο της δικτατορίας του και αφαίρεσε πολλές εξουσίες από τον βασιλιά της Ισπανίας, μετατρέποντας την Ισπανία σε Συνταγματική Μοναρχία.
Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Σερβίας – 28-29 Οκτωβρίου 2006
Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα ήταν ιστορικό διότι ήταν το πρώτο της Σερβίας ως πλήρως ανεξάρτητο κράτος έπειτα από 103 χρόνια! Οι Σέρβοι κλήθηκαν να επικυρώσουν το νέο Σύνταγμα της χώρας τους και το 54,91% του εκλογικού σώματος έσπευσε στις κάλπες. Το 97,31% των ψηφοφόρων είπε «Ναι» στη θέσπιση του Συντάγματος και έπειτα από έξι χρόνια καθυστέρησης γεμάτα με πολιτικές δολοφονίες, ίντριγκες και συγκλονιστικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας, ο λαός της χώρας αποφάσισε το μέλλον του.
Δημοψηφίσματα αποπληρωμής χρέους της Ισλανδίας σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία – 2010 και 2011
Οι περιπτώσεις των δημοψηφισμάτων της Ισλανδίας που διεξήχθησαν στις 6 Μαρτίου 2010 και στις 9 Απριλίου 2011 είναι οι πιο κοντινές στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό διότι τα δυο δημοψηφίσματα της Ισλανδίας προέκυψαν ως ανάγκη να πάρει ο λαός της χώρας την απόφαση για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας προς το Ηνωμένο Βασιλείο και την Ολλανδία, χρέος που είχε προκύψει από δάνεια τα οποία έλαβε η κυβέρνηση της Ισλανδίας μέσα στην οικονομική κρίση της χώρας από το 2008 έως το 2012.
Στο πρώτο δημοψήφισμα συμμετείχε το 62,37% του εκλογικού σώματος και το 98,10% των ψηφοφόρων ψήφισε «Όχι», δίνοντας ξεκάθαρη εντολή στην κυβέρνηση της χώρας να μην αποπληρώσει το δυσβάσταχτο χρέος.
Ένα χρόνο αργότερα στις κάλπες έσπευσε το 75,34% του εκλογικού σώματος και πάλι η απάντηση του λαού της Ισλανδίας ήταν αρνητική, αυτή τη φορά με το 59,77% των ψηφοφόρων να ψηφίζουν «Όχι».
Δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης στην Πορτογαλία – 11 Φεβρουαρίου 2007
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας το 2007 αποφάσισε να παραδώσει στα χέρια του λαού της χώρας τα... κλειδιά για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης εντός 10 εβδομάδων. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2007 το 43,57% του εκλογικού σώματος πήγε στις κάλπες και το 59,25% των ψηφοφόρων έδωσε εντολή να επικυρωθεί το νομοσχέδιο. Η ερώτηση που τέθηκε ήταν η εξής: «Συμφωνείτε με την αποποινικοποίηση της οικειοθελούς διακοπής εγκυμοσύνης εφόσον αυτή προκύπτει από επιλογή της εγκυμονούσας στις πρώτες 10 εβδομάδες εγκυμοσύνης, σε εξουσιοδοτημένη ιατρική κλινική;».
Δημοψήφισμα της Ολλανδίας για το Σύνταγμα της Ευρώπης – 1 Ιουνίου 2005
Την 1η Ιουνίου 2005 το εκλογικό σώμα της Ολλανδίας κλήθηκε να αποφασίσει αν η χώρα θα υπογράψει το Σύνταγμα της Ευρώπης. Το 63,3% του εκλογικού σώματος πήγε στις κάλπες και το 61,5% των ψηφοφόρων ψήφισε αρνητικά, λέγοντας «Όχι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στην Ολλανδία οι βασικότεροι λόγοι που η Ολλανδία απέρριψε το Σύνταγμα της Ευρώπης ήταν η πρόταση εισόδου της Τουρκίας και άλλων ανατολικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δημιουργήθηκε έντονη ανησυχία στον λαό της χώρας για το κύμα μεταναστών που θα εισέρεε στη χώρα.