Ενημέρωση με ... γερά πορτοφόλια θέλουν στην Ευρώπη
Ορατός είναι ο κίνδυνος, οι δημοσιογράφοι, να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν, μια αθλητική αναμέτρηση, για να ενημερώνουν το κοινό.
Η διεθνής ένωση αθλητικών δημοσιογράφων (AIPS), διαμαρτύρεται για τα τέλη διαπίστευσης που απαιτούν από τους δημοσιογράφους του ραδιοφώνου στην Ευρώπη για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων και θεωρεί ότι αποτελεί κατάφωρη καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης γνώμης.
Το θέμα έφθασε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με την υπόθεση να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του δικαιώματος της ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών και να παραπέμπεται για διερεύνηση και γνωμοδότηση σε τρεις επιτροπές, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ανταγωνισμού και Εσωτερικών Υποθέσεων. Την AIPS Europe εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της, Γιάννης Δάρας, ο Ντέιβιντ Ναέρτ μέλος του ΔΣ της AIPS EUROPE και το μέλος του ΔΣ της AIPS, Ζαν Πολ Σαβάρ.
Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές πήραν το μέρος των Ευρωπαίων Αθλητικών Δημοσιογράφων κόντρα στην εισήγηση της Κομισιόν ενώ καθοριστική ήταν η παρέμβαση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Σοφίας Σακοράφα και Νότη Μαριά.
Σακοράφα: «Επικίνδυνοι περιορισμοί»
Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, μέλος της Επιτροπής Αναφορών του Ε.Κ., παρενέβη στη συνεδρίαση που αφορούσε στη συζήτηση της αναφοράς την οποία είχε καταθέσει η Διεθνής Ένωση Αθλητικού Τύπου διαμαρτυρόμενη έντονα για την πρωτοφανή στα χρονικά της δημοσιογραφίας εξέλιξη αυτή.
Υπογράμμισε τον κίνδυνο από τους συνεχείς περιορισμούς που θέτουν οι οργανωτές των αθλητικών γεγονότων, με την ανοχή των αθλητικών ομοσπονδιών, στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στα αθλητικά γεγονότα ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι «αυτές οι μονομερείς και αυθαίρετες αποφάσεις για οικονομικά ανταλλάγματα, συνιστούν κατάφωρη καταπάτηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης γνώμης».
Επισήμανε παράλληλα ότι «ο αθλητισμός, μια καθαρά ερασιτεχνική δράση, αλώνεται όλο και περισσότερο από οικονομικά συμφέροντα και γίνεται αντικείμενο μόνο οικονομικής συναλλαγής με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά και να εμποδίζεται η ενημέρωση».
Κατόπιν αυτών ζήτησε «να παραμείνει ανοικτή η αναφορά και η επιτροπή να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψει μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών δέχθηκε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, και πρότεινε να ζητηθεί γνωμοδότηση από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας και την Επιτροπή αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, προκειμένου να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία.
Δάρας: «Όχι στις αυθαιρεσίες»
Στην ομιλία του ο Γιάννης Δάρας, αναφέρθηκε στις αυθαιρεσίες ορισμένων αθλητικών ομοσπονδιών να δημιουργούν λίστες ΜΜΕ και δημοσιογράφων για να ελέγχουν την ενημέρωση:
«Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες αθλητικές ομοσπονδίες ή διοργανωτές αθλητικών γεγονότων έχουν δημιουργήσει δικές τους λίστες ΜΜΕ και δημοσιογράφων, προσπαθώντας να ελέγξουν τα μονοπάτια της πληροφόρησης. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό το φαινόμενο το οποίο είναι αντίθετο:
α. Στην ελευθερία του Τύπου (από την πλευρά των δημοσιογράφων)
β. Στο δικαίωμα της ενημέρωσης (από την πλευρά των Ευρωπαίων πολιτών)
γ. Στο δικαίωμα του ίσου και δίκαιου ανταγωνισμού (από την πλευρά των εμπορικών και εταιρικών σχέσεων)».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα εμπορικά δικαιώματα:
«Σίγουρα μπορούν να υπάρχουν εμπορικά δικαιώματα για τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαιτούνται χρήματα για διαπιστεύσεις ή να τίθενται περιορισμοί και τις Συνεντεύξεις Τύπου, πριν ή μετά τα αθλητικά γεγονότα ή για δηλώσεις στη λεγόμενη Μικτή Ζώνη.
Μέσα στα όρια που μας επιτρέπει ο νόμος, δεν μπορούμε να δεχθούμε αυθαιρεσίες από συλλόγους, ομοσπονδίες ή οργανωτές. Στην ουσία μιλάμε για εμπορικές εταιρίες που αποφασίζουν ποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πληρώσουν και ποιοι όχι».
O β’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και αθλητικός συντάκτης Μάκης Διώγος, σχολιάζει την προοπτική των τελών διαπίστευσης:
«Θεωρώ απαράδεκτη την πρόθεση να θεσμοθετηθούν "τέλη διαπίστευσης" προκειμένου οι δημοσιογράφοι να καλύπτουν αθλητικά γεγονότα. Είναι προφανές ότι κάποιοι απεργάζονται σχέδια προκειμένου να εμποδίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των συντακτών στα αθλητικά γεγονότα. Παράλληλα η απαίτηση οικονομικών ανταλλαγμάτων, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από την κάλυψη (κριτική & καταγραφή) των αθλητικών γεγονότων, συνιστά περιορισμό στην ελευθερία του λόγου και στην έκφραση γνώμης και κριτικής. Πιστεύω ότι πρέπει με συντονισμένες προσπάθειες οι συνδικαλιστικοί φορείς των δημοσιογράφων να αντιταχθούν σ' αυτό το σχέδιο που ουσιαστικά θέλει να βάλει εμπόδια στην σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».