Ο άνθρωπος που δεν παραδόθηκε ποτέ! (photos+videos)
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 91 ετών ο Χίρο Ονόντα, Ιάπωνας κατάσκοπος που έζησε στις ζούγκλες των Φιλιππίνων για 30 χρόνια, αρνούμενος να πιστέψει ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει!
Η φρίκη του πολέμου έχει πολλές εκφάνσεις. Θάνατος, ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, ακρωτηριασμοί, γενοκτονίες. Η τελευταία μεγάλη τραγωδία της ανθρωπότητας ονομάζεται Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και από την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 ένας στρατιώτης που έγραψε τη δική του -ομολογουμένως ξεχωριστή- ιστορία, δεν είναι πια στη ζωή.
Ο Ιάπωνας κατάσκοπος Χίρο Ονόντα άφησε την τελευταία του πνοή στο Τόκιο σε ηλικία 91 ετών, έχοντας περάσει περίπου 30 χρόνια στις ζούγκλες των Φιλιππίνων, αρνούμενος να πιστέψει πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει!
Το 1944, ο Ονόντα στάλθηκε στο μικρό νησί των δυτικών Φιλιππίνων, Λουμπάνγκ, έχοντας ως αποστολή να κατασκοπεύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι δυνάμεις των Συμμάχων νίκησαν κατά κράτος τον ιαπωνικό στρατό στις Φιλιππίνες, όμως ο Ονόντα -υπολοχαγός του ιαπωνικού στρατού- δεν πιάστηκε ποτέ! Οι περισσότεροι Ιάπωνες φαντάροι αποσύρθηκαν από το νησί ή παραδόθηκαν στις δυνάμεις των Αμερικάνων, όμως ο Ονόντα και λίγοι στρατιώτες του κρύφτηκαν στις ζούγκλες της Λουμπάνγκ, απορρίποντας τα μηνύματα πως ο πόλεμος είχε τελειώσει!
Επί 29 χρόνια ο Ονόντα επιβίωσε είτε μαζεύοντας φαγητό από τη ζούγκλα είτε κλέβοντας τους τοπικούς αγρότες! Έχοντας χάσει όλους τους συντρόφους του για διάφορους λόγους, πείστηκε να βγει από την κρυψώνα του το 1974. Ο πρώην ανώτερός του ταξίδεψε στη Λουμπάνγκ για να τον δει και τον ενημέρωσε πως απαλλάσσεται από τα στρατιωτικά του καθήκοντα. Φορώντας την σκισμένη πλέον παλιά στρατιωτική στολή του, ο Ονόντα παρέδωσε το σπαθί του, σχεδόν 30 χρόνια μετά την παράδοση της Ιαπωνίας!
«Κάθε Ιάπωνας στρατιώτης ήταν έτοιμος να πεθάνει, αλλά ως κατάσκοπος είχα εντολή να κάνω ανταρτοπόλεμο και να επιβιώσω. Έπρεπε να ακολουθήσω τις εντολές μου ως στρατιώτης πιστός στην πατρίδα του», δήλωσε στο Australian Broadcasting Corporation, θηγατρικό κανάλι του CNN.
Επιστροφή και... φαντάσματα του παρελθόντος
Επέστρεψε στην Ιαπωνία όπου τον υποδέχθηκαν ως ήρωα, μια φιγούρα από διαφορετική εποχή που «αναδύθηκε» σχεδόν μισό αιώνα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Ωστόσο, η οργή των κατοίκων των Φιλιππίνων ήταν τεράστια, αφού κατηγορούσαν τον Ονόντα για πολλαπλές δολοφονίες! Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων του απένειμε χάρη, αλλά το 1996 επέστρεψε στη Λουμπάνγκ και συγγενείς των θυμάτων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Επέστρεψε στην Ιαπωνία και το 1975 μετακόμισε στη Βραζιλία όπου έφτιαξε ράντσο με βοοειδή. «Η φιλοσοφία της Ιαπωνίας και οι ιδέες της χώρας άλλαξαν δραματικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νέα φιλοσοφία συγκρουόταν με τη δική μου, έτσι αποφάσισα να πάω στη Βραζιλία», δήλωσε κατά την αναχώρησή του.
Το 1984 ίδρυσε την οργάνωση «Onona Shizenjyuku» με σκοπό να εκπαιδεύσει νεαρούς Ιάπωνες να επιβιώνουν σε δύσκολες καταστάσεις, μαθαίνοντάς τους μυστικά για διαμονή στο δάσος, έχοντας πείρα... 29 ετών!
«Καμία Παραχώρηση: Ο 30ετης πόλεμός μου»
Οι περιπέτειες του Ονόντα περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του «Καμία Παραχώρηση: Ο 30ετης πόλεμός μου». Οι Times της Ιαπωνίας αποκάλυψαν κάποια κεντρικά σημεία του βιβλίου το 2007. Ακολουθεί ένα δείγμα:
- «Οι άνδρες ποτέ δεν πρέπει να ανταγωνίζονται τις δυναίκες. Αν το κάνουν, οι άνδρες θα βγουν χαμένοι. Αυτό επειδή οι γυναίκες είναι σαφώς πιο ανθεκτικές. Η μητέρα μου το είπε αυτό και είχε απόλυτο δίκιο».
- «Αν έχεις αγκάθια στην πλάτη σου, κάποιος πρέπει να σε βοηθήσει για να βγουν. Χρειαζόμαστε φίλους, συντρόφους. Η αίσθηση της συντροφιάς γεννιέται μέσα από την οικογένεια και αργότερα επεκτείνεται σε φίλους, γείτονες, στην κοινότητα και στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο η έννοια του έθνους είναι σημαντική».
- «Η ζωή δεν είναι δίκαιη και οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι. Κάποιο τρώνε καλύτερα από κάποιους άλλους».
- «Όταν έχεις κάψει τη γλώσσα σου με καυτή σούπα μίσο (σ.σ. παραδοσιακή σούπα της Ιαπωνίας), φυσάς και το κρύο σούσι. Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πλέον στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες (σ.σ. παρόμοια φράση με την ελληνική που λέει αν έχεις καεί με τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι)».
Ο Χίρο Ονόντα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1922 στη Γουακαγιάμα της δυτικής Ιαπωνίας. Μεγάλωσε σε οικογένεια έξι παιδιών σε ένα χωριό δίπλα στον Ωκεανό. Ο Χιρογιάσου Μίουα, μέλος της οργάνωσης εκπαίδευσης νέων για επιβίωση στο δάσος που ίδρυσε ο Ονόντα το 1984, αποκάλυψε πως ο ήρωας της Ιαπωνίας έφυγε από τη ζωή εξαιτίας πνευμονίας. Ήταν άρρωστος από τον Δεκέμβριο του 2013.