«Λούτσο» και... πολλά γκολ (Photos+Videos)
Το Onsports σας παρουσιάζει τον Λουτσιάνο Φιγκερόα και μερικά από τα 113 γκολ που έχει βάλει στην καριέρα του τόσο με τις ομάδες που έχει αγωνιστεί, όσο και με την Εθνική ομάδα της Αργεντινής…
Ο «Matador» αποφάσισε για τέταρτη φορά να κάνει το ταξίδι προς τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού. Αυτή τη φορά, για χατίρι του Παναθηναϊκού. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο Λουτσιάνο Φιγκερόα έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο «Gigante de Arroyito» του Ροζάριο με τη φανέλα της Σεντράλ. Η ομάδα βρήκε στο πρόσωπό του τον ηγέτη που έψαχνε, μια και ο γνωστός μας Έκι Γκονζάλες είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του στην Ευρώπη παίρνοντας μεταγραφή στη Φιορεντίνα, με τον 20χρονο στράικερ να κάνει… πράγματα και θαύματα.
Με τη φανέλα της Ροζάριο Σεντράλ στην πρώτη του σεζόν είχε 20 συμμετοχές κι 8 γκολ, προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθήσει. Το 2002 θα τον βρει βασικό επιθετικό των «Κανάγιας» και με 27 γκολ σε 37 εμφανίσεις έγινε το next big thing του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, τραβώντας πάνω του τα μάτια των ευρωπαϊκών ομάδων. Ο Φιγκερόα πήρε την απόφαση να ταξιδέψει τελικά για την Αγγλία, όμως το κλίμα στο Μπέρμιγχαμ αποδείχθηκε… ασήκωτο. Μόλις μια συμμετοχή και περιθωριοποίηση για τον 22χρονο που είχε μάθει να πρωταγωνιστεί στην Αργεντινή και να είναι σύνθημα στα χείλη των οπαδών… Έτσι, σε συνεργασία με τον πατέρα και εκπρόσωπό του, Χόρχε Φιγκερόα, άρχισε να ψάχνει για το πώς θα βρει ξανά… πρόσφορο έδαφος να παίξει μπάλα!
Μεξικό και… «χρυσός» στην Αθήνα!
Ο «Principito», όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του, βρήκε νέα ποδοσφαιρική στέγη στην Κρουζ Αζούλ. Όντας πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Αργεντινής το 2003, το όνομα του «πουλούσε» καλά στη Νότια Αμερική κι έτσι οι Μεξικανοί δεν άργησαν να κινηθούν και να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Κι αυτός, δεν άργησε να τους δικαιώσει. Με 19 συμμετοχές και 11 γκολ την πρώτη χρονιά και 14 παρουσίες με 10 γκολ τη δεύτερη, ο Φιγκερόα καταφέρνει να κληθεί στην Εθνική Αργεντινής, έχοντας παρουσία και στην Ολυμπιακή Ομάδα της χώρας που πήρε το χρυσό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα. Εκεί «υποχρεώθηκε» να ζήσει βέβαια στη σκιά του Σαβιόλα και του Τέβεζ, αλλά το μετάλλιο από τα… μέρη μας, το έχει στην τροπαιοθήκη του.
Το restart στο Μεξικό, έφερε και το δεύτερο ταξίδι στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά η Βιγιαρεάλ ήταν η ομάδα που έβγαλε από τα ταμεία της περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και τον πήρε στην Ισπανία, περιμένοντας από αυτόν να κάνει τη διαφορά. Ο ίδιος, θεωρεί πως εκεί δεν πήρε τις ευκαιρίες που άξιζε. Πρόλαβε πάντως να βάλει 3 γκολ στην πρώτη του χρονιά, στα 14 ματς που έπαιξε, και άλλα 3 στη δεύτερη σε 16 παρουσίες.
Επιστροφή στο σπίτι, με ενδιάμεσο σταθμό τη Γένοβα, και διχασμός…
Το γεγονός ότι δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του προπονητή του στη Βιγιαρεάλ, τον έφερε σε αναζήτηση ομάδας το καλοκαίρι του 2006. Η Ρίβερ Πλέιτ δεν άργησε να κινηθεί για το δανεισμό του και τον κατάφερε, με τον Φιγκερόα να ξεκινάει καλά τη χρονιά, έχοντας 3 γκολ σε 7 συμμετοχές, όμως η ρήξη συνδέσμων τον έστειλε για καιρό στα πιτς και έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο την καριέρα του…
Σανίδα σωτηρίας, ξανά η Ευρώπη. Η Τζένοα που αγωνιζόταν στη Serie B. Οι Γενοβέζοι τον περίμεναν ως τον Οκτώβριο του 2006 να αγωνιστεί, ο «Λούτσο» όμως δεν αγωνίστηκε καθόλου την πρώτη του χρονιά στην Ιταλία. Τη δεύτερη, στη Serie A πια, κατάφερε σε 21 ματς να σκοράρει 3 φορές. Όχι καλή επίδοση για τα δικά του δεδομένα… Έτσι, ήρθε η δεύτερη επιστροφή στην πατρίδα. Όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βέβαια, αφού έγινε κι αυτός ένας από τους «προδότες». Έτσι τουλάχιστον τον έβλεπαν οι οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ, από τη στιγμή που αποφάσισε να φορέσει τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς!
Πρωταθλητής με τους «Χεϊνέζες»
Ο Φιγκερόα στο «Μπομπονέρα» έμοιαζε να έχει βρει το χαμένο του εαυτό. Μπορεί να είχε σκοράρει κάποτε πέντε γκολ σε ένα ματς, σε βάρος της Μπόκα, τη βοήθησε όμως πετυχαίνοντας σημαντικά τέρματα στην πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου το 2008. Τα 7 τέρματα σε 17 ματς, έδωσαν σημαντικούς βαθμούς, με τη Τζένοα τελικά να τον φέρνει πίσω στην Ιταλία το επόμενο καλοκαίρι.
Εκεί έμεινε άλλη μια σεζόν, πετυχαίνοντας 2 γκολ σε 7 ματς, πριν επιστρέψει οριστικά στη Λατινική Αμερική για χατίρι της αγαπημένης του Ροζάριο Σεντράλ. Αφού πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο στο γόνατο, υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών και από τις 20 Ιανουαρίου του 2010 φορούσε ξανά τη φανέλα των «Κανάγιας». Με 28 συμμετοχές και 12 γκολ σε δυο σεζόν, η επιστροφή του μάλλον θετική ήταν για τη Ροζάριο…
Η Έμελεκ κι ο Παναθηναϊκός
Το καλοκαίρι του 2012 η Έμελεκ από το Εκουαδόρ ήθελε επιθετικό και πλήρωσε αρκετά καλά τη Ροζάριο για την απόκτηση του «Λούτσο». Δικαιώθηκε αφού κατάφερε να της προσφέρει 14 γκολ σε 36 παρουσίες, μερικά από τα τέρματά του μάλιστα χάρισαν ιστορικές νίκες όπως αυτή επί της Φλαμέγκο για το Κόπα Σουνταμερικάνα, ενώ ο «Principito» ήταν πάντα στο μυαλό αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων, κι ελληνικών βεβαίως – βεβαίως.
Πριν πάει στο Εκουαδόρ μάλιστα, είχε βρεθεί κοντά στον Άρη, αλλά και στον Αστέρα Τρίπολης, με τον Παναθηναϊκό να παρακολουθεί διακριτικά την περίπτωσή του. Ο Φιγκερόα πλέον είναι ελεύθερος από τον Ιανουάριο, με τους «πράσινους» να συμφωνούν μαζί του για το επόμενο εξάμηνο και να περιμένουν πως θα «ματώσει» τα αντίπαλα δίχτυα όπως συνήθιζε να κάνει στις περισσότερες από τις προηγούμενες ομάδες του.
Διακρίσεις κι Εθνική…
Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που ονειρεύεται κάνει κάθε Αργεντινός που σέβεται τον εαυτό του κι έχει κλωτσήσει… επαγγελματικά το τόπι. Έπαιξε στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Και μάλιστα όχι μόνο έπαιξε, αλλά πρωταγωνίστησε όταν ήταν στα… φόρτε του. Μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν κλήθηκε 15 φορές και σκόραρε 9, αλλά στη συνέχεια πλήρωσε τους τραυματισμούς του, την άνοδο παικτών όπως οι Σαβιόλα, Τέβεζ, Ντελγκάδο κ.ά. κι έτσι έχει να κληθεί αρκετό καιρό.
Κατάφερε, όπως αναφέραμε, να πάρει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ παρά το γεγονός ότι ήταν βασικός στο Confederations Cup του 2005, δεν κλήθηκε στο Μουντιάλ 2006. Τον «έφαγε» ο Σαβιόλα. Κι αυτόν και τον Γκαλέτι όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής στην Αργεντινή… Ο Φιγκερόα πάντως έχει να επιδείξει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα της Αργεντινής το 2003, σε ηλικία 22 ετών και την κατάκτηση του τίτλου με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς πέντε χρόνια αργότερα…
Η καριέρα του σε αριθμούς:
Δείτε τον σε δράση…
Τα πέντε γκολ κόντρα στη Μπόκα:
Γκολ με τη φανέλα της Μπόκα:
Όλα τα γκολ που τον ανέδειξαν πρώτο σκόρερ:
Γκολ με τη φανέλα της έμελεκ