Φαλκάο: Ένας «Τίγρης» μεγαλούργησε στη χρονιά… του Δράκου (photos+videos)
Το 2012 ήταν η χρονιά του δράκου για το κινέζικο ωροσκόπιο, όμως ο «Τίγρης», Ρανταμέλ ‘Φαλκάο’ Γκαρσία κατάφερε να ξεχωρίσει και να μεγαλουργήσει. Το Onsports σας παρουσιάζει ένα από τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη…
Ο τίγρης και ο δράκος είναι σημαντικά σύμβολα της Κίνας. Όταν συναντώνται έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο συμβολισμό. Ο δράκος είναι το πιο ιερό σύμβολο. Είναι ένα είδος φτερωτού φιδιού, που βγάζει φωτιά από το στόμα. Μ’ αυτήν την παράσταση οι Κινέζοι συμβόλιζαν το πνευματικό στοιχείο. Είναι ένα ηλιακό σύμβολο, μια ευεργετική δύναμη. Επίσης συμβολίζει την κρυμμένη γνώση, δηλαδή τη σοφία. Αυτή είναι η πραγματική του δύναμη. Ο τίγρης βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από το δράκο. Συμβολίζει τη δύναμη της ύλης, είναι χθόνιος, σεληνιακό σύμβολο. Είναι αυτός που μπορεί και βλέπει στο σκοτάδι…
Το 2012 ήταν η χρονιά του Δράκου, για το κινέζικο ωροσκόπιο, όμως, ένας Τίγρης κατάφερε να μεγαλουργήσει στη διάρκειά του…
Ο λόγος για τον μοναδικό «El Tigre», που εντυπωσιάζει με τον τρόπο που βλέπει, όχι στο… σκοτάδι, αλλά τα αντίπαλα δίχτυα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία…
Ο Κολομβιανός είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να «κλέψει» τη δόξα των σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και με το σπαθί του, αλλά κυρίως τα γκολ του, να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους άσους του πλανήτη. Ο φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο 2012 έφτασε σε σπουδαία επιτεύγματα και κέρδισε την καθολική αναγνώριση, όντας πια ένα από τα πιο hot ονόματα στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου…
Ο Φαλκάο, που πήρε αυτό το όνομα από τον πατέρα του προς τιμήν του μεγάλο Βραζιλιάνου άσου του παρελθόντος, κατάφερε μέσα στο 2012 να επιβεβαιώσει όσα είχε δείξει από την προηγούμενη χρονιά. Με τα γκολ του οδήγησε την Ατλέτικο Μαδρίτης στο μοναδικό επίτευγμα των 12 συνεχόμενων νικών στο Europa League, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να αναδειχθεί δυο διαδοχικές χρονιές πρώτος σκόρερ της συγκεκριμένης διοργάνωσης – για αυτό και ενίοτε αντί για «Τίγρη» τον αποκαλούν και «Βασιλιά του Europa League – ενώ το 2012 ήταν η χρονιά στην οποία κατάφερε να σημειώσει 45 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε… Είτε με την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία σκόραρε 41 φορές, είτε με την Εθνική Κολομβίας με την οποία πέτυχε 4 τέρματα…
Όλα αυτά, μαζί με τα μεγάλα γκολ στους τελικούς του Europa League και του Ευρωπαϊκού Super Cup, του έφεραν πολλές ατομικές διακρίσεις, βραβεία και την ανάδειξή του ως κορυφαίου αθλητή και ποδοσφαιριστή της χρονιάς από διάφορα έντυπα, τόσο στην Ισπανία όσο και στον πλανήτη γενικότερα, ενώ ο Guardian τον είχε έκτο στη λίστα με τους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών…
Τα πρώτα βήματα…
Ήταν 10 Φεβρουαρίου 1986 όταν στη Σάντα Μάρτα στην Κολομβία, ήρθε στον κόσμο ένα αγοράκι που πήρε το όνομα Ρανταμέλ Γκαρσία Ζάρατε… Ο γιος του άλλοτε διεθνούς αμυντικού της Κολομβίας, Ρανταμέλ Ενρίκε Γκαρσία Κινγκ, και της Καρμένσα Ζάρατε, είχε γεννηθεί και στον 22ο δρόμο της γειτονιάς της Σάντα Ρίτα στήθηκε γιορτή! Χρειάστηκε να περάσουν από τότε, μόλις τρία χρόνια για να ανακαλυφθεί το δέσιμο του μικρού Γκαρσία με τη μπάλα… Ο πατέρας του, ήταν τότε αμυντικός στην Ατλέτικο Μπουκραμάνγκα, έχοντας ήδη κάνει καριέρα στην Ουνιόν Σάντα Φε και την Εθνική Κολομβίας και η μητέρα έβλεπε το… κακό να έρχεται με γοργούς ρυθμούς.
10 Φεβρουαρίου 1986 - Ο μικρός Ρανταμέλ Γκαρσία Ζάρατε έρχεται στον κόσμο...
Το ότι ο μικρός Ρανταμέλ είχε κολλήσει το «μικρόβιο» του πατέρα του, ήταν προφανές. Το ότι θα διέγραφε τόσο μεγάλη πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου και μάλιστα ως επιθετικός, ακόμα δεν μπορούσε κανείς να το σκεφτεί. Τουλάχιστον ο ίδιος έμοιαζε να το ονειρεύεται και να στηρίζει πάρα πολλά τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην πίστη του. Είναι άλλωστε γνωστή η μεγάλη του προσήλωση στο Χριστό και είναι ευρέως γνωστό ότι βοηθά θρησκευτικές οργανώσεις όπως οι «Locos por Jesus» και οι «Campeones Para Cristo»…
Ξεκίνημα με ρεκόρ και ταξίδι στην Αργεντινή
Ο μικρός, ακολουθώντας τις μετακινήσεις του πατέρα του σε διάφορες πόλεις και χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βενεζουέλα, ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο κι έτσι άλλαζε κι αυτός ομάδες. Πέρασε από αρκετά τμήματα υποδομής αλλά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία όταν κατάφερε να «στεριώσει» και να αποδείξει την αξία του. Παίζοντας στην Λανσέρος Μπογιακά, κατάφερε να γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έκανε ντεμπούτο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Κολομβίας. Ήταν 28 Αυγούστου 1999 όταν ο Φαλκάο αγωνίστηκε σε ηλικία 13 ετών και 199 ημερών με τη συγκεκριμένη ομάδα, και άρχισε να δείχνει ψήγματα του ταλέντου του…
Συνοδεύτοντας τον πατέρα του, Ρανταμέλ Γκαρσία Κινγκ, σε αγώνα του πρωταθλήματος Κολομβίας
Ένα ταλέντο που ήταν αρκετό στα 14 χρόνια του να τον φέρει στη Ρίβερ Πλέιτ! Έναντι 500.000 δολαρίων, που εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν 175.000 δολάρια αφού το νόμισμα της Αργεντινής είχε υποτιμηθεί απίστευτα λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατάστασης – που θύμιζε Ελλάδα του σήμερα – η οποία επικρατούσε στη «χώρα του τάγκο», βρέθηκε στους «Εκατομμυριούχους» και στελέχωσε τα παιδικά τμήματα και τις θυγατρικές ομάδες της που αγωνίζονταν στις χαμηλότερες κατηγορίες της χώρας. Μαζί με παιδιά όπως οι Χουάν Πάμπλο Καρίσο, Χαβιέρ Μασεράνο και Γκονζάλο Λουντουένα, άρχισε να δείχνει την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Ο τελευταίος μάλιστα, του χάρισε και το προσωνύμιο «ο Τίγρης»…
Η ευκαιρία από τον Αστράδα…
Ο καιρός είχε περάσει κι ο 18χρονος πια Φαλκάο περίμενε ότι θα έρθει μια ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Πάντα προσηλωμένος στο στόχο του, μετρημένος και συγκεντρωμένος στη δουλειά του μέσα στο γήπεδο, προσπαθούσε να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στην πρώτη ομάδα της Ρίβερ Πλέιτ. Και τα κατάφερε! Ήταν Μάιος του 2005 όταν ο Λεονάρντο Αστράδα, η μυθική μορφή των «εκατομμυριούχων», του έδωσε την ευκαιρία να παίξει κόντρα στην Ινστιτούτο και αυτή ήταν μόνο η αρχή…
Τα πρώτα χρόνια στην Αργεντινή...
Χρειάστηκε βέβαια λίγους μήνες και αρκετό καιρό έτσι ώστε να «δέσει» με τους υπόλοιπους νεαρούς, όπως ο Ιγκουαΐν, που είχαν αρχίσει να βρίσκουν θέση στην ενδεκάδα της Ρίβερ, όμως το πρώτο γκολ για τον Φαλκάο ήρθε στις 2 Οκτωβρίου 2005 κόντρα στην Ιντεπετιέντε και η αρχή για τον Φαλκάο είχε γίνει… Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μάλιστα, αφού ο «Τίγρης» στο συγκεκριμένο ματς, σκόραρε δυο φορές και οδήγησε την ομάδα του σε νίκη, 3-1, επί των αντιπάλων…
Με τη φανέλα της Εθνικής Κολομβίας, στα κλιμάκια των νέων...
Ο ίδιος πάντως, το μόνο που έκανε μετά το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ρίβερ, ήταν να ευχαριστήσει το Θεό για το κατόρθωμά του, να υπογραμμίσει πως η δουλειά του είναι να σκοράρει και να βοηθάει την ομάδα του και παράλληλα να συγκεντρωθεί στις σπουδές που έκανε στο Μπουένος Άιρες, τις οποίες και ολοκλήρωσε όντας… συνάδελφος καθώς σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία…
Η Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός και τελικά… η Πόρτο
Ο Φαλκάο είχε γίνει πλέον ο βασικός επιθετικός της Ρίβερ Πλέιτ, σκόραρε συχνά και βοηθούσε την ομάδα του να ανακάμψει σε μια δύσκολη περίοδο, χωρίς τίτλους και διακρίσεις, αλλά ακόμα δεν είχε καταφέρει να σκοράρει σε Clasico. Αυτό έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2007, στο 2-0 επί της Μπόκα κι ανάγκασε μάλιστα τον Ντανιέλ Πασαρέλα, τεχνικό της μισητής αντιπάλου, να τον αποκαλέσει τον «νέο Φαν Μπάστεν»!
Έχοντας αφήσει πίσω του τον τραυματισμό που είχε το 2006, και τον άφησε αρκετό καιρό εκτός την συγκεκριμένη σεζόν, ο Κολομβιανός στράικερ σκόραρε 15 φορές και οδήγησε τη Ρίβερ στον πρώτο της τίτλο μετά από τέσσερα χρόνια, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο. Έναν άνθρωπο που θα έβρισκε και πάλι στο μέλλον μπροστά του και με τον οποίο θα έφταναν μαζί σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες… Οι επιδόσεις του ήταν τέτοιες βέβαια, που ήδη είχαν κάνει γνωστό το όνομά του στην Ευρώπη…
Πριν τον μάθουν οι… κουτόφραγκοι βέβαια, τον γνώριζε πολύ καλά ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Αργεντινός προπονητής του Παναθηναϊκού είχε προτείνει στο «τριφύλλι» την αγορά του 22χρονου τότε άσου της Ρίβερ. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας ωστόσο, Κώστας Αντωνίου, είχε ενστάσεις λόγω του τραυματισμού που αναφέραμε. Χιαστοί ήταν αυτοί βλέπεις… Τα χρήματα που απαιτούσαν από την άλλη οι «εκατομμυριούχοι», ήταν αρκετά. Ακόμα και για τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό που έφερε στη θέση του τον Τζιμπρίλ Σισέ με περισσότερα χρήματα, όμως ο ίδιος ο Φαλκάο… είχε ψηθεί!
Τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού του 2009, τον έστελναν στον Παναθηναϊκό
«Ο Φαλκάο γνωρίζει ότι λήγει σύντομα το συμβόλαιό του και γι’ αυτό θέλει να πείσει την διοίκηση της Ρίβερ Πλέιτ για την ανανέωσή του με τις εμφανίσεις του. Γνωρίζει όμως και την επιμονή του Παναθηναϊκού από την Ελλάδα», έγραφε η Ole το καλοκαίρι του 2008 και πράγματι ο Παναθηναϊκός είχε μπει σε συζητήσεις με τη Ρίβερ Πλέιτ και ο Τεν Κάτε είχε πει το «ΟΚ» ακούγοντας τα, κάτι παραπάνω από, κολακευτικά λόγια του Ρότσα…
Τελικά οι λάθος χειρισμοί των ανθρώπων του «τριφυλλιού» δεν έφεραν τον Φαλκάο στην Παιανία, ο Πίντο Ντα Κόστα, ο διαβόητος πρόεδρος της Πόρτο, έδωσε 5 εκατ. ευρώ στο… χέρι στους ανθρώπους της Ρίβερ και η μεγάλη περιπέτεια του Κολομβιανού σούπερ σταρ στην Ευρώπη, μόλις είχε αρχίσει…
«Τίγρης» και… Ντραγκάο
Ένας τίγρης, στην καρδιά των δράκων λοιπόν… Ο Φαλκάο βρέθηκε στην Πόρτο αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να αντικαταστήσει τον εξαιρετικά πετυχημένο φορ της ομάδας, Λισάντρο Λόπεζ, ο οποίος μόλις είχε πουληθεί στη Λιόν έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Κανένα πρόβλημα! Ο Κολομβιανός παίρνει… σπίτι του τη φανέλα του βασικού, σκοράρει 25 φορές σε 28 ματς πρωταθλήματος και γίνεται το νέο είδωλο στο «Ντραγκάο».
Η επίσημη παρουσίασή του από την Πόρτο το καλοκαίρι του 2009
Ειδικά από τη στιγμή που «καθάριζε» ντέρμπι όπως αυτό με τη Σπόρτινγκ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου τον Φεβρουάριο του 2010 ή ματς Champions League όπως αυτό απέναντι στη σημερινή του ομάδα, Ατλέτικο, κόντρα στην οποία πέτυχε το πρώτο του γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση…
Η επόμενη χρονιά είναι ακόμα καλύτερη για τον Φαλκάο, που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο σκοράρει και κινείται στον αγωνιστικό χώρο. Σε 22 ματς πρωταθλήματος σκοράρει 16 φορές αλλά συμμετέχει με την Πόρτο στο Europa League και δείχνει να βρίσκει… τη διοργάνωση που του ταιριάζει! Έπαιξε σε 16 ματς στην Ευρώπη με τους «Δράκους» και σκόραρε… 18 φορές, παίρνοντας ουσιαστικά την… κούπα στο σπίτι του και αμέτρητες τηλεφωνικές κλήσεις για το που θα συνεχίσει την καριέρα του…
«Βασιλιάς» του Europa League…
Το καλοκαίρι του 2011 στήθηκε γύρω από το όνομα του 25χρονου Κολομβιανού ένας… τρελός χορός εκατομμυρίων και ονομάτων. Από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα ως την Τσέλσι και αρκετές ακόμα ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες ομάδες της ηπείρου δείχνουν έτοιμες να δαπανήσουν πακτωλό χρημάτων για να κάνουν δικό τους τον Κολομβιανό «φονιά». Τελικά, η Ατλέτικο Μαδρίτης κάνει την… έκπληξη και δίνει 40 εκατ. ευρώ στην Πόρτο κλείνοντας τον παίκτη. Εντυπωσιακό deal για τους «δράκους» που βγάζουν… δέκα φορές τα λεφτά που δαπάνησαν για τον Φαλκάο αλλά και επικερδέστατο, τουλάχιστον αγωνιστικά αλλά και οικονομικά σε περίπτωση που πουληθεί ο «Τίγρης», για τους «ροχιμπλάνκος» που αποκτούν τον κορυφαίο, πλέον, επιθετικό στον κόσμο.
Ο Φαλκάο φροντίζει με το… καλημέρα να βγάλει τα λεφτά του, αφού πετυχαίνει χατ-τρικ στο δεύτερο ματς πρωταθλήματος που δίνει με την Ατλέτικο και τελειώνει τη χρονιά με 24 γκολ σε 34 ματς πρωταθλήματος με τους Μαδριλένους, όμως το… μεγάλο πάρτι το φύλαγε ξανά για τη δική του διοργάνωση. Το Europa League που πλέον τείνει να γίνει… κτήμα του. Ο Κολομβιανός έκανε ξανά «όργια», σκόραρε 12 φορές σε 15 ματς και «καθάρισε» στον τελικό με τους Βάσκους της Αθλέτικ Μπιλμπάο όπου πέτυχε τα δυο από τα τρία τέρματα της νίκης (3-0) των «ροχιμπλάνκος».
Έγινε έτσι ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε δυο συνεχόμενους τελικούς, τους οποίους κέρδισε με δυο διαφορετικές ομάδες, ενώ «καθάρισε» με χατ-τρικ την Τσέλσι τον Αύγουστο του 2012 στο ευρωπαϊκό Super Cup, προσθέτοντας έτσι άλλη μια ατομική διάκριση στο παλμαρέ του, καθώς δεν έχει ξανακάνει κανείς χατ-τρικ στο συγκεκριμένο αγώνα από τη θέσπισή του το 1998… Όπως δεν είχε σκοράρει κανείς παίκτης της Primera Division πέντε γκολ σε ένα ματς την τελευταία δεκαετία, κάτι που έκανε ο ίδιος στις 9 Δεκεμβρίου 2012 κοντρα στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια…
Ύμνοι, σενάρια και οικογένεια!
Είναι φυσικό για έναν παίκτη που έχει καταφέρει να κατακτήσει τόσα πολλά λοιπόν, να λέγονται εξαιρετικά πράγματα. Δεν είναι μόνο ότι οι περισσότεροι προπονητές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι κορυφαίοι Πεπ Γκουαρντιόλα και Φάμπιο Καπέλο, του… βγάζουν το καπέλο, ούτε ότι ακόμα και ο Χουάν Κάρλος, ο βασιλιάς της Ισπανίας, σύμφωνα με κάποιες πηγές, έχει εντυπωσιαστεί με το ταλέντο του. Είναι το γεγονός πως πρόκειται για έναν πραγματικό… τίγρη. Έναν «φονιά» που μόλις μυρίσει… αίμα στη μεγάλη περιοχή θα επιτεθεί και θα «τελειώσει» το θύμα του. Το δείχνουν άλλωστε οι επιδόσεις του που τον έχουν κατατάξει στην κορυφή των επιθετικών ανά τον κόσμο και τον έφεραν στο σημείο να συγκρίνεται με τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο…
Το μοναδικό… αρνητικό για τον ίδιο, είναι πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους δυο τους σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Όσο και να προσπαθεί, όσο και να έχει βοηθήσει την Κολομβία με τα 15 γκολ στις 41 διεθνείς συμμετοχές του, δύσκολα θα καταφέρει να πετύχει κάποια πολύ μεγάλη διάκριση με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Όμως, αυτό δεν τον έχει εμποδίσει σε τίποτα από το να φτάσει την τιμή του… στα ύψη. Πλέον, θεωρείται δεδομένο ότι όποια ομάδα θέλει να τον αποκτήσει θα πρέπει να δώσει περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ στην Ατλέτικο αλλά και ένα τεράστιο συμβόλαιο στον ίδιο…
Ο γάμος του με τη Λορελέι Νταϊάνα Ταρόν, το 2007, είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του
Όλα αυτά, τον έχουν αφήσει όμως ανεπηρέαστο. Ο Φαλκάο δεν έχει ξεχάσει τη γειτονιά στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, πάντα θα επισκέπτεται την πλευρά της Κολομβίας που βρέχεται από την Καραϊβική και θα είναι δίπλα στην οικογένειά του. Πρόσφατα άλλωστε εφημερίδα της Κολομβίας βρήκε τους δικούς του ανθρώπους στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας και άκουσε από αυτούς τα καλύτερα λόγια για το «παιδί» τους, που κατάφερε τα πάντα χάρη στη στήριξή τους και την πίστη του στον Θεό, το οποίο όταν επισκέπτεται τη γενέτειρά του προτιμά να μένει στο πατρικό του σπίτι και όχι σε κάποιο από τα πολυτελή παραλιακά ξενοδοχεία που υπάρχουν εκεί…
Δείγμα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα ενός μεγάλου σκόρερ και ενός τεράστιου αθλητή…
Οικογενειακές στιγμές, που ζει μέχρι σήμερα όταν επισκέπτεται την πατρίδα του...
Γκολ του Φαλκάο με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ...
Γκολ του Φαλκάο με τη φανέλα της Πόρτο...
Ο Φαλκάο στην Ατλέτικο Μαδρίτης...