Καλογεράκης: «Είναι πιο «καθαρό»
Πιστός… στρατιώτης του ποδοσφαίρου σάλας ή αλλιώς Futsal είναι ο Δημήτρης Καλογεράκης, ο… εμπνευστής και «νονός» της ΡΕ.ΚΑΛ. ή αλλιώς της ομάδας του ΡΕθυμνο ΚΑΛογεράκης.
Ο αρχηγός της Κρητικής ομάδας, μίλησε στο Onsports για το… νέο άθλημα που υπηρετεί από τον Αύγουστο του 2009, ποια ήταν τα… ερεθίσματα εκείνα που «γέννησαν» την ομάδα, αλλά και το κατά πόσο ταιριάζει το ποδόσφαιρο σάλας στον Έλληνα.
Η ΡΕ.ΚΑΛ. είναι η μοναδική ομάδα της Κρήτης στο ποδόσφαιρο σάλας. Πως πήρατε την απόφαση να ιδρυθεί ο σύλλογος;
«Η ομάδα ξεκίνησε το 2009. Εμείς ήμασταν μια παρέα φίλων που παίζαμε χρόνια 5Χ5 στα διάφορα τουρνουά και μας άρεσε και το κυνηγούσαμε παραπάνω. Πηγαίναμε σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Κάποια στιγμή αναρωτηθήκαμε πως θα μπορούσαμε αυτό να το επισημοποιήσουμε και να γίνουμε σύλλογος. Είδαμε πως υπήρχε το πανελλήνιο πρωτάθλημα σάλας ή Futsal όπως είναι και η επίσημη ονομασία του και τον Αύγουστο του 2009, το όνειρό μας πήρε σάρκα και οστά και ιδρύθηκε η ομάδα Ρέθυμνο Καλογεράκης ή αλλιώς ΡΕ.ΚΑΛ. Την περίοδο 2009-10 πήραμε μέρος στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, όπου συμμετείχαν 10 ομάδες».
Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις σας στην πρώτη συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα;
«Για εμάς ήταν πρωτόγνωρο και διαφορετικό. Είναι άλλο να παίζεις 5Χ5 σε πλαστικό χλοοτάπητα και διαφορετικό στο παρκέ. Ευτυχήσαμε να ανέβουμε, κάνοντας καλή πορεία και επειδή μια ομάδα από την Α’ Εθνική δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, ως πρώτοι στη λίστα, καθώς είχαμε τερματίσει στην 3η θέση, πήραμε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς. Είδαμε πάρα πολύ καλές ομάδες, διαφορετικό επίπεδο. Στο τέλος δεν τα καταφέραμε και υποβιβαστήκαμε, αλλά υπάρχει ενθουσιασμός και δίψα για το πρωτάθλημα και θα ήμαστε πιο οργανωμένοι στην Β’ Εθνική. Το Σεπτέμβριο ξεκινάει η Ακαδημία ποδόσφαιρου σάλας, που είναι η πρώτη σε όλη την Κρήτη και νομίζω ότι θα πάμε καλά».
Πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει μια επαρχιακή ομάδα σε ένα όχι και τόσο διαδεδομένο άθλημα;
Έχουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που μας βοήθησε πάρα πολύ. Επειδή δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην Κρήτη, όλα τα παιχνίδια μας ήταν μακριά από το Ρέθυμνο, και ουσιαστικά αυτά ήταν τα έξοδά μας, γιατί θα πρέπει να τονίσουμε ότι κανείς από τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ δεν πληρώνεται. Είναι πολύ ωραίο άθλημα και με την κρίση που περνάει το ποδόσφαιρο το 11Χ11, είναι ένας καλό ο κόσμος να στραφεί στο ποδόσφαιρο σάλας που είναι πιο συναρπαστικό και πιο «καθαρό».
Είχατε την στήριξη από τον κόσμο του Ρεθύμνου;
«Δυστυχώς και γενικότερα τον Έλληνα τον τραβάνε περισσότερες επιτυχίες. Στα παιχνίδια που διεκδικούσαμε την άνοδο την προηγούμενη σεζόν και στα πρώτα ματς φέτος, είχαμε αρκετό κόσμο αναλογικά με το σπορ. Όμως, δεν είχαμε και τα ανάλογα αποτελέσματα και ο κόσμος δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης. Έχουμε αποκτήσει κάποιους ανθρώπους που έρχονται σε κάθε παιχνίδι. Θεωρώ πως ο κόσμος θα το αγαπήσει, αλλά ακόμα δεν το έχει μάθει. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να δώσω συγχαρητήρια σε εσάς που κάνετε αυτή την προσπάθεια γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα δεν το ξέρει. Στην Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που δεν είναι τόσο προηγμένες, όπως η Βοσνία, η Γεωργία, η Πολωνία, το ποδόσφαιρο σάλας είναι πολλά επίπεδα πάνω από το δικό μας και κάποια στιγμή θα πρέπει η Πολιτεία και η ΕΠΟ να βοηθήσει για την προβολή του αθλήματος, γιατί νομίζω ότι όποιος το παρακολουθήσει, θα το κάνει ξανά».
Είχατε τη βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς;
«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε καμία βοήθεια, αν εξαιρέσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, που μας βοηθάει μόνο και μόνο με την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου. Έχουμε αρκετούς χορηγούς που μας βοήθησαν πολύ, γιατί το μπάτζετ μας είναι αρκετά μεγάλο, σχετικά με το άθλημα. Αν δεν κάναμε αυτές τις προσπάθειες από μόνοι μας, δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει. Είχαμε μια μικρή βοήθεια στο τέλος από την Ένωση Ποδοσφαίρου Σάλας. Στην ουσία ένα μικρό ποσό, σαν ενίσχυση για τα ταξίδια που κάναμε. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να προβληθεί το άθλημα και να βοηθηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επαρχιακή ομάδα στην Ελλάδα. Υπάρχουν μόνο ομάδες στην Αθήνα και εμείς στην Κρήτη. Νομίζω τώρα επειδή άλλαξε η διοίκηση του Ποδοσφαίρου Σάλας, λένε πως θα προσπαθήσουν να προωθηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Είστε αισιόδοξος, τόσο για την ομάδα, όσο και για το ποδόσφαιρο σάλας;
«Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Για την ομάδα, από την στιγμή που βάλαμε τις βάσεις με τις Ακαδημίες, νομίζω ότι έχει μέλλον η ομάδα και σε ότι έχει να κάνει με το άθλημα, αρκεί να γίνει αυτό που είπα πριν. Λίγη παραπάνω προβολή και όλα θα γίνουν, γιατί είναι ένα συναρπαστικό άθλημα και ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι είναι. Νομίζουν ότι είναι ένα ανεπίσημο άθλημα. Αλλά υπάρχει πρωτάθλημα και Εθνική ομάδα. Έτσι κι αλλιώς ταιριάζουν στον Έλληνα τέτοια σπορ εκρηκτικότητας, όπως είναι και το μπάσκετ. Αξίζει το κόπο και να ασχοληθεί ο κόσμος και να βοηθήσει η Πολιτεία».
Πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί ένα νέο παιδί με το ποδόσφαιρο σάλας, την στιγμή που δεν υπάρχει η κατάλληλη προβολή και το άθλημα είναι ακόμα ερασιτεχνικό;
«Το ποδόσφαιρο σάλας είναι ερασιτεχνικό άθλημα. Αλλά είναι ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Είναι ποδόσφαιρο σε μικρό χώρο και είναι ένα άθλημα, το οποίο, είναι εντυπωσιακό, με πολλές φάσεις, εκρηκτικότητα και ρυθμό, εν αντιθέσει με το ποδόσφαιρο 11Χ11 που είναι σε αυτά τα χάλια. Πολλές φορές η τηλεόραση δείχνει κάποιους αγώνες και αν κάποιος παρακολουθήσει παιχνίδια, θα πειστεί πως είναι εξαιρετικό άθλημα».
Υπάρχει ανταπόκριση από τα μικρά παιδιά για το άθλημα;
«Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο. Αν ρωτήσουμε εννιά από τα δέκα παιδιά, κάτω από 15 ετών, πολύ δύσκολα θα γνωρίζουν τι είναι ποδόσφαιρο σάλας. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε αντικατοπτρίζεται στον τίτλο των Ακαδημιών μας, ο οποίος είναι «Ακαδημίες Ποδοσφαίρου και Ακαδημία Σάλας». Το ποδόσφαιρο σάλας σε βοηθάει και σαν παίκτη του «κλασικού» ποδοσφαίρου. Αν δούμε την Μπαρτσελόνα, παίζει ποδόσφαιρο σάλας, σε μικρούς χώρους, κινούνται όλοι μαζί. Αλλά και παίκτες όπως ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Ρομπίνιο που έπαιζαν ποδόσφαιρο σάλας μέχρι κάποια ηλικία και τους έχει βοηθήσει, στην τεχνική κατάρτιση, στην έκρηξη και βελτιώνονται. Πάνω σε αυτό το κομμάτι, δεν λέμε στα παιδιά ότι θα παίζετε μόνο ποδόσφαιρο σάλας. Εμείς κάνουμε ακαδημίες ποδοσφαίρου και ποδοσφαίρου σάλας και τα παιδιά θα έχουν την επιλογή που θα συνεχίσουν».
Υπάρχει σκέψη δημιουργίας και ομάδας ποδοσφαίρου ΡΕ.ΚΑΛ.;
«Αυτό θα προκύψει αργότερα, μόλις τα παιδιά θα μεγαλώσουν. Τώρα είμαστε αποκλειστικά ομάδα ποδοσφαίρου σάλας. Εμείς αποτραβηχτήκαμε από το ποδόσφαιρο, γιατί σιχαθήκαμε τις καταστάσεις στα πρωταθλήματα και το τοπικό, την βρωμιά και νομίζουμε πως είναι καλύτερο, πιο «καθαρό» και μας αρέσει περισσότερο. Αυτό που μας νοιάζει αυτή την στιγμή είναι να το υπηρετούμε και να το αναπτύξουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Αν στην συνέχεια μας προκύψει, τότε θα το συζητήσουμε».