Μπουλιός: «Πρόβλημα νοοτροπίας»
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν μεγάλο ταλέντο, ωστόσο δεν έχουν την κατάλληλη νοοτροπία, σύμφωνα με τον Ηλία Μπουλιό.
Ο τεχνικός του Άρη Ρεθύμνου, του πιο παλιού σωματείου του νομού, σε συνέντευξή του στο Onsports αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Κρήτης, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και τις προοπτικές του Άρη.
Ποιες είναι οι δυσκολίες για έναν τεχνικό να δουλεύει σε μικρές κατηγορίες;
«Οι δυσκολίες για έναν προπονητή είναι να μπορέσει να βρει μια ομάδα, να έχει παίκτες, γιατί υπάρχουν παιδιά που λείπουν από τις προπονήσεις, είτε γιατί δουλεύουν, είτε γιατί δεν έχουν την θέληση να προπονηθούν. Και για να βγάλουν τα αποτελέσματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πρέπει να δουλέψουν στις προπονήσεις».
Είστε ικανοποιημένος από τα παιδιά που βρίσκονται στον Άρη;
«Η ομάδα του Άρη έχει ένα ρόστερ 24 ατόμων, έχουμε περίπου 18 παίκτες στις προπονήσεις, γιατί μερικοί δουλεύουν και δεν μπορείς να τους πεις κάτι, γιατί είναι σε ερασιτεχνική ομάδα και παράλληλα είναι θέμα φιλότιμου. Είναι τρεις προπονήσεις την εβδομάδα. Όμως, για αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου, οι τρεις προπονήσεις δεν φτάνουν. Αν θες να κάνεις κάτι, θα πρέπει να βρεις μια ομάδα στη Δ’ Εθνική, που θα έχει πρόεδρο έτοιμο να προσφέρει, ακαδημίες, για να μπορέσεις να πας παραπάνω».
Ο Άρης έχει τις απαραίτητες υποδομές;
«Ο Άρης είχε από παλιά καλές υποδομές. Πάντοτε φιλοξενούσε 80 με 100 παιδιά. Φέτος δεν ξέρω τι έγινε και δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Το καλοκαίρι θα πρέπει να μιλήσουμε με το συμβούλιο, για να ξεκινήσουμε πάλι τις Ακαδημίες. Αν δεν φτιάξουν την ακαδημία, τότε σε βάθος πενταετίας θα έχει πρόβλημα. Και βλέπετε ότι προς τα εκεί στρέφονται όλες οι ομάδες έπειτα και από τις επιταγές της UEFA. Δεν είναι δύσκολο πράγμα να οργανώσεις τις Ακαδημίες σου».
Θεωρείτε πως στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο;
«Για μένα έχει πολύ ταλέντο, αλλά δεν έχουν σωστή νοοτροπία οι παίκτες. Δεν ξέρω τι φταίει. Ίσως δεν πιστεύουν στους εαυτούς τους, στους ανθρώπους που δουλεύουν, είτε δεν έχουν καλούς ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουν και για αυτό ευθυνόμαστε πρώτα εμείς οι προπονητές. Εμάς μας έχουν βοηθήσει πολύ οι σχολές της UEFA. Έχουμε μάθει σημαντικά πράγματα για να τα μεταδώσουμε με τη σειρά μας στα νέα παιδιά. Αλλά ενώ έχουν ταλέντο, δεν δουλεύουν πάρα πολύ. Είναι μεγάλο πρόβλημα η νοοτροπία. Μπορείς να είσαι τυχερός και να παίξεις στην Α’ Εθνική. Και εγώ ήμουν τυχερός, αλλά πάλεψα κι έφτασα εκεί. Δεν έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Τα έχω φέρει σε μέρες εκτός προπονήσεων, αλλά δεν υπάρχει διάθεση και το μυαλό να δουλέψουν».
Υπάρχουν και πολλοί πειρασμοί σε ένα μέρος όπως είναι η Κρήτη και το Ρέθυμνο…
Το καλοκαίρι ειδικά περισσότεροι. Άλλο παιδί ρίχνει βάση στο να βγει με τους φίλους του, ή άλλοι έχουν δουλειά και δεν μπορείς να τους πεις και τίποτα, γιατί είναι ερασιτεχνικό σωματείο, αλλά είναι με μιάμιση ώρα προπόνησης. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει. Μπορεί κάποιος να καταφέρει να πληρωθεί από αυτό. Εγώ έβγαζα λεφτά κάνοντας αυτό που αγαπούσα. Τώρα αν τους πεις «κάτσε να κάνεις προκατασκευαστικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δεν θα κάτσουν. Θα πάνε για μπάνιο ή με τα φιλαράκια τους για βόλτες. Το καλό είναι πως δεν έχουμε παραπτώματα, το κακό ότι δεν μπορείς να τους πιέσεις. Η ομάδα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει, αλλά μετά από λίγο καιρό δεν υπήρχε στόχος. Θέλει μεγάλη υπομονή».
Εσείς έχετε κάνει συζητήσεις για τη νέα σεζόν;
«Δεν έχω μιλήσει. Είδα τι σκέφτονται και τι θέλουν να κάνουν. Για να λειτουργήσει μια ομάδα, χρειάζεσαι χρόνο, αλλά και προσωπικό, τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο και στο οικονομικό. Έχει υλικό η ομάδα για να μείνεις και να δουλέψεις. Αρχικά πρέπει να φτιάξει τις ακαδημίες».
Μπορεί ο Άρης να πρωταγωνιστήσει τη νέα σεζόν;
«Με δύο - τρεις προσθήκες μπορεί. Αυτό που χρειάζεται, πάντως, είναι να αλλάξουν τα παιδιά την νοοτροπία του. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ο πρωταθλητισμός και ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικά πράγματα».