Σταράκης: «Μας έχει εγκαταλείψει»
Έντονα προβληματισμένος από την μικρή βοήθεια της Πολιτείας, εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταράκης σε συνέντευξή του στο Onsports.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ρεθύμνου μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, κυρίως από την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, δείχνοντας ωστόσο τον… δρόμο της εξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των Ακαδημιών. Άλλωστε, η Ένωση Ρεθύμνου είναι η πρώτη ΕΠΣ που ήρθε σε συμφωνία με την «Liverpool Academies».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Σταράκη, προέδρου της ΕΠΣ Ρεθύμνου στο Onsports:
Θα ήθελα να μου κάνετε τον απολογισμό για τη φετινή χρονιά…
«Η φετινή σεζόν 2010-11 θα έλεγα ότι ήταν διαφορετική από τα τελευταία έτη και αιτία είναι η οικονομική κρίση, η οποία ευθύνεται για την κατάρρευση κρατών, πολυεθνικών, τραπεζών, επιχειρήσεων. Είναι λογικό να χτυπήσει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που στηρίζεται στον πατριωτισμό ορισμένων ηρωικών παραγόντων. Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις η οικονομική κρίση να έγινε και κοινωνική με αποτέλεσμα, ευτυχώς ελάχιστοι, να βγάζουν τα απωθημένα τους μέσα στο γήπεδο και να έχουμε φόβους για την έξαρση της βίας».
Πως αντιμετωπίζετε τέτοια περιστατικά;
«Η πειθαρχική της ΕΠΣ συνεδριάζει κάθε Δευτέρα, επιβάλει ότι προβλέπει ο Πειθαρχικός κώδικας και ο ΚΑΠ και παρότι νιώθουμε στενάχωρα σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόζουμε τον νόμο και καταφέραμε να είμαστε σε ένα ικανοποιητικό».
Οι ομάδες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Υπάρχει κάποιο πλάνο στήριξης;
«Εμείς σαν Ένωση, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση πληρώσαμε 8 αγωνιστικές το εξοδολόγιο της διαιτησίας, τέσσερις στο πρώτο γύρο και τέσσερις στο δεύτερο. Είχαμε τρία σωματεία στην Δ’ Εθνική, την Επισκοπή, την Ποδοσφαιρική Ένωση Ρεθύμνου και τον Αετό Ανωγείων. Καταφέραμε, ματώσαμε, τρέξαμε και βρήκαμε χορηγίες και τους πληρώνουμε όλα τα οδοιπορικά. Χρηματοδοτήσαμε με 3000 ευρώ τις ομάδες σε τρεις δόσεις. Πείσαμε την Cosmote και έδωσε laptop σε όλα τα σωματεία».
Θεωρείτε πως το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι πλέον οι Ακαδημίες;
«Έχουμε ρίξει τεράστιο βάρος στις υποδομές. Έχουμε έξι πρωταθλήματα. Νέων, παίδων, προπαίδων, junior, προjunior, νέων fair play. Είχαμε συμμετοχή περίπου 80 ομάδων. Σε όλους αυτούς τους αγώνες πληρώνουμε τον γιατρό. Στα junior και προjunior, έχουμε δωρεάν εξοδολόγιο διαιτησίας. Καταλαβαίνετε ότι το βάρος μας είναι στα ερασιτεχνικά. Στις 30 Μαΐου κάνουμε τη γιορτή αθλητισμού.
Δίνουμε έπαθλα σε όλες τις ομάδες, δίνουμε έπαθλο fair play έχουμε κι ένα χρηματικό έπαθλο για την ομάδα που δεν αντίκρισε την κόκκινη, της τάξεως των 1000. Πέρυσι το πήρε ο Απόλλων. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα οι συνεργάτες μου κι εγώ να ρίξουμε το βάρος στις υποδομές. Είναι σαν την οικογένεια, που αν δεν κάνει παιδιά, θα διαλύσει. Το έχουμε καταφέρει και σε μία μικρή Ένωση με 36 σωματεία, να έχουμε 80 συμμετοχές στα πρωταθλήματα υποδομών, νομίζω ότι μας κολακεύει».
Σε αυτό το πλάνο ήταν η συμφωνία και με τις Ακαδημίες της Λίβερπουλ;
«Είμαστε η πρώτη Ένωση στην Ελλάδα, που υπογράψαμε συμφωνητικό με την Liverpool Academies. Βρήκαμε μια χορηγία και θέλω να ευχαριστήσω την «Cosmote» η οποία έδωσε το ποσό και θα έρχονται άνθρωποι της αγγλικής ομάδας, 4 φορές τον χρόνο να μας δίνουν την τεχνογνωσία της Λίβερπουλ, μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Προπονητής των μεικτών είναι ο Γιώργος Βοτολάκης. Έρχεται σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της Λίβερπουλ και τον Μάρτιο κάναμε το πρώτο προπονητικό section, συγκροτήσαμε γκρουπ μαζέψαμε τα παιδιά και τώρα μέσα στον Ιούνιο θα κάνουμε το δεύτερο. Περιμένουμε να φιξάρουμε την ημερομηνία γιατί τα παιδιά είχαν και μαθήματα».
Βλέπουμε πως το ποδόσφαιρο στο Ρέθυμνο έχει μεγάλη ανάπτυξη και η πόλη έχει και γυναικεία ομάδα…
«Οι Κρήσσες λαμπρύνουν το νομό μας. Έχουμε γενικό γραμματέα στην ΕΠΣ τον Άλκη Μυρσιλίδη που είναι και υπεύθυνος του γυναικείου ποδοσφαίρου. Κατάφεραν τα παιδιά και ανέβηκαν στην Α’ Εθνική. Κάνουμε αντεπίθεση, για να βοηθήσουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο και σε συνεργασία με την ΕΠΣ, στις 11 Ιουνίου έχουμε καλέσει κοριτσάκια από 8-14 ετών μαζί με το προπονητικό τιμ των Κρησσών να ενισχύσουν την ομάδα. Πηγαίνουμε εμείς και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
Για να υπάρχει ανάπτυξη χρειάζονται και σωστοί αθλητικοί χώροι…
«Ένα ακόμα σημείο που ρίχνουμε βάρος είναι οι γηπεδικοί χώροι. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν βοηθάει όσο πρέπει με αποτέλεσμα ορισμένα σωματεία να μην έχουν γήπεδο με τάπητα. Είμαστε όμως σίγουροι πως με σωστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους νέους Δήμους να τα καταφέρουμε. Στην προκήρυξη μας απαγορεύεται ομάδα της Α’ Κατηγορίας να δίνει αγώνα σε ξερό έδαφος.
Τα τμήματα υποδομών γίνεται μόνο σε γήπεδο με καλό τάπητα. Απαγορεύεται να γίνει αγώνας χωρίς την παρουσία γιατρού. Είμαστε από τις πρώτες Ενώσεις που έχουμε κάνει τον σταθμό υγείας σύμφωνα με τις εντολές της ΕΠΟ και ένα άλλο σημείο που προσπαθούμε και κάνουμε μεγάλο αγώνα είναι τα Ενωσιακά πρωταθλήματα. Έχουμε 4 μεικτές ομάδες. Νέους, παίδες, προπαίδες και junior. Αγωνιζόμαστε με τις άλλες ενώσεις της Κρήτης.
Φέτος στους μεγάλους πήραμε τη δεύτερη θέση, πίσω από το Ηράκλειο, που έχει οργανωμένες ομάδες. Προσπαθούμε να φτιάξουμε σωστά παιδιά. Δεν γίνονται όλα τα παιδιά να γίνουν, Μέσι, Σισέ, Ριέρα και Σκόκο, αλλά με την σωστή διαπαιδαγώγηση που τους δίνουμε θα γίνουν καλοί πατεράδες και τα κορίτσια που τους επιτρέπουμε να προπονούνται με τις μεικτές και αν δεν γίνουν σαν την Αμερικανίδα την Χαμ θα γίνουν καλές μητέρες».
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση;
«Τα προβλήματα είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει, από χαμηλά, παιδεία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είναι ερασιτέχνες. Αγωνίζονται για την υγεία τους και για τον τόπο τους και να πιέζουν για να παίρνουν αμοιβή σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα οδοιπορικά, την υπόδηση, την ένδυση, την ασφάλεια πρέπει να τα παίρνουν από τις ομάδες, αλλά δεν είναι σωστό να αξιώνουν πολλά χρήματα. Το δεύτερο είναι ότι η Πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στην μοίρα μας. Υπάρχει θεσμοθετημένη η επιχορήγηση, τη λέει και η 2527/99.
Η Δ’ Εθνική έχει να πάρει επιχορήγηση τέσσερα χρόνια, τουλάχιστον. Για το πρωτάθλημα 9-10 πήρε μόνο η Α’ Κατηγορία, τα 9400 ευρώ. Οι άλλες κατηγορίες, παρά τη δέσμευση του κ. Νικιτιάδη αλλά και του κ. Μπιτσαξή, που τον επισπευτήκαμε μια πολυμελή αποστολή τον Δεκέμβριο του ‘10 και δεσμεύτηκε πως θα υπογράψει και δεν έχει κάνει τίποτα και μας εξέθεσε. Ήταν πιο τίμιο να πει ότι δεν δίνω. Δεν μπορεί να χωρίζει τις ομάδες σε πατρίκιους και πληβείους. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία πέθανε. Είναι πολύ μεγάλο το οικονομικό πρόβλημα και προσπαθήσαμε να τους ανασάνουμε με ότι μπορούμε.
Ποια είναι η συνεργασία σας με την ΕΠΟ;
«Προσωπικά σαν ΕΠΣ Ρεθύμνου έχουμε μια αψεγάδιαστη συνεργασία με την ΕΠΟ. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προϊστάμενη μας αρχή. Όταν τους καλούμε έρχονται. Όταν τους ζητούμε τα φώτα μας μάς βοηθούν και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πιλάβιο, τη νομική υπηρεσία, την οικονομική, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Διαπιστώσαμε ότι ήταν πρώτη χρονιά που καθυστέρησαν να δώσουν τακτική επιχορήγηση. Δεν μπήκαν τα 6048 ευρώ κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, αλλά μπήκαν την επόμενη.
Είναι ανησυχητικό και θέλω να στείλω το μήνυμα την Πολιτεία, οι Ενώσεις και ειδικά η δική μου, που είναι σε ορεινό νομό, βρίσκεται στους πέντε μήνες έχει πάρει τακτική επιχορήγηση μόλις 6000 ευρώ. Αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα λειτουργικά για 20 μέρες. Να σας το αποδείξω. Έχουμε δύο υπαλλήλους. Έχουμε Ενωσιακό προπονητή, έφορο, έχουμε ΦΜΥ, ΊΚΑ, λειτουργικά έξοδα. Πρέπει να γίνει κάτι και να αυξηθεί η επιχορήγηση από την Πολιτεία, που δεν δίνει, μέσω της ΟΠΑΠ ΑΕ. Άλλωστε εμείς είμαστε οι αιμοδότες του.
Σκεφτόμαστε πως αν δεν δοθούν πριν την έναρξη των επόμενων πρωταθλημάτων, ή οφειλές σε ένα μεγάλο μέρος, να κάνουμε Γενική Συνέλευση και να μην ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ και σε αυτό θέλουμε τη βοήθεια και των άλλων Ενώσεων. Δεν είναι δυνατό να δίνουν τόσα εκατομμύρια σε μουσεία.
Καλά κάνουν και τα δίνουν και στις Μητροπόλεις και τους αρχαιολογικούς χώρους και να μην δίνουν αυτά που δικαιούνται τα σωματεία. Διάβασα στην «Ελευθεροτυπία», αν δεν κάνω λάθος, ότι ο κ. Γερουλάνος έδωσε 3.600.000 ευρώ στο μουσείο Μπενάκη για να κάνει έκθεση στην Αμερική. Καλά το έκανε και μπράβο στην μητέρα του κ. Αμαλία, που είναι πρόεδρος του ιδρύματος και ενέκρινε την χορηγία. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.
Δεν έπρεπε να δώσει τα 1800 ευρώ στα σωματεία της Β’ κατηγορίας που πεινάνε; Είναι κράτος δικαίου αυτό; Κοιμούνται ήσυχοι; Καλά έκανε και ενέκρινε τα 3 εκατομμύρια. Για το σωματείο του χωριού που είναι απομακρυσμένο και η νεολαία δεν έχει διέξοδο, τι γίνεται; Καλύτερα είναι ένα σωματείο σε ένα ορεινό χωριό παρά μια εκκλησία».
Ποια είναι τα έσοδα που έχει η Ένωση;
«Κυρίως έρχονται από τις χορηγίες. Εμείς έχουμε 230.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα. Καταλαβαίνετε πως με την επιχορήγηση δεν φτάνουν ούτε για ένα τρίμηνο. Έχουμε το τμήμα χορηγιών που τρέχει ως σύγχρονος επαίτης και ζητάει λεφτά. Η «Motor Oil» μας έδωσε 15000 ευρώ + ΦΠΑ, η «ΑΝΕΚ» μας έδωσε 5000+ΦΠΑ, η «Cosmote» την πρώτη δόση 5000 + ΦΠΑ, η Περιφέρεια μας έδωσε κι αυτή χρήματα. Έχουμε βάλει μια συνδρομή για συμμετοχή και προσπαθούμε. Έχουμε γίνει λογιστές και οικονομολόγοι και μαθηματικοί. Έχουμε σωστό προγραμματισμό. Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε. Έχω καταλάβει πως κάθε χρονιά είναι χειρότερη από τη προηγούμενη».
Υπάρχει αισιοδοξία για τη νέα σεζόν;
«Καθόλου. Όταν βλέπεις πως το χρέος, όπως λένε είναι πάνω από 140% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 10,5% του ΑΕΠ, που δρομολογεί η Κυβέρνηση, δείχνουν ότι θα αρχίσει και η κατάρρευση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Βλέπεις τι γίνεται με τις ΠΑΕ. Όταν ερασιτεχνικά τμήματα συλλόγων με πολλούς οπαδούς καταρρέουν, όταν κάνουν συναυλίες ή αγώνες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, φαντάσου οι παράγοντες των μικρών σωματείων που τρέχουν όλη τη μέρα για να συντηρήσουν τις ομάδες τους».
Υπάρχει κάποιο πλάνο για την αντιμετώπιση της κρίσης;
«Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό και υπάρχει το πλάνο A, το πλάνο B και πλάνο C. Το πρώτο είναι να πάνε όλα καλά και να μπορούμε να δίνουμε αυτά που μπορούμε. Το δεύτερο είναι να πάνε… μισό καλά και το τρίτο είναι όταν βουλιάξουμε. Ευχόμαστε να μας δώσει τη δύναμη να υλοποιήσουμε το πλάνο A».
Ποια είναι η συνεργασία σας με τις υπόλοιπες Ενώσεις;
«Είναι άριστη. Αγαπώ την Κρήτη, σέβομαι την προσωπικότητα και των τριών άλλων συναδέρφων μου. Του κ. Βούρβαχη στα Χανιά, κ. Τζώρτζογλου στο Ηράκλειο και κ. Σταυρακάκη στο Λασίθι. Οι σχέσεις μας είναι τέλειες και θα είναι τέλειες. Δεν έχουμε τίποτα που να μας χωρίζει. Ο κάθε πρόεδρος έχει την δική του προσωπικότητα και κάθε ΕΠΣ την αυτοτέλειά της. Όταν τηρείς αυτά και ξέρουν και νιώθουν ότι τους σέβεσαι, σε σέβονται και αυτοί και αυτό το έχουμε καταφέρει».
Θεωρείτε πως το επίπεδο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι καλό;
«Ναι! Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Εθνική Ελλάδας στο Euro 2004 στην Πορτογαλία που έκανε τόσα εκατομμύρια κόσμο να βγει στον δρόμο, οφείλεται στο 85% σε παιδιά που είχαν ξεκινήσει από Ακαδημία της πατρίδας μας. Δεν πρέπει να ξεχνούν οι ΠΑΕ, ότι οι παίκτες που αγοράζουν, έχουν ξεκινήσει από Ακαδημίες του τόπου μας. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βγάζει καλούς ποδοσφαιριστές.
Θεωρώ ότι θωρακίζει καλούς χαρακτήρες. Εγώ σαν πατέρας δύο παιδιών και παππούς δύο εγγονών, το θεωρώ πολύ πιο σημαντικό να κάνεις καλά παιδιά και χρήσιμα στην κοινωνία, που όταν μεγαλώσουν και πάρουν θέση ευθύνης θα έχουν κοινωνικοποιηθεί μέσα από το ποδόσφαιρο, θα έχουν μάθει να χάνουν, να κερδίζουν, να αγαπούν και το βασικότερο να συνεργάζονται. Είναι σίγουρο πως αυτή η γενιά που βγαίνει από τη μαζικότητα του ερασιτεχνικού όταν κυβερνήσει την πατρίδα μας δεν θα τη φέρουν στην πτώχευση που την έχουν φέρει προηγούμενες γενεές».
Υπάρχει ανταπόκριση από τους γονείς στην προσπάθειά σας με τις Ακαδημίες;
«Η αμοιβή η δική μας είναι το χαμόγελο των γονιών, το χτύπημα φιλικά στην πλάτη και η παρουσία τους σε κάθε κάλεσμα της ΕΠΣ. Εμείς γεμίζουμε τα γήπεδα του Ρεθύμνου, στηριζόμαστε στις Ακαδημίες και πουθενά αλλού. Έχουμε καταφέρει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το θεωρούν οι γονείς τρόπο σκέψεις για τα παιδιά τους, δράσης και προοπτικής. Λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Δεν κάνουμε αγώνες σε ξερά και χωρίς γιατρό, τους δίνουμε κίνητρα».