Ο «θεός» του Ρεθύμνου
Το αρχαιότερο σωματείο του Ρεθύμνου δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα, από αυτό του «θεού του πολέμου», του Άρη.
Το 1928 ιδρύθηκε το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο του νομού στα Περιβόλια, με πρόεδρο τον Παντελή Παντελιδάκη, φαρμακοποιό στο επάγγελμα. Δύο χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος της ομάδας αγόρασε το οικόπεδο που στην συνέχεια έγινε το γήπεδο του νεοσύστατου σωματείου.
Στις 14 Ιουνίου του 1938 ο ΑΟ Άρης Περιβολίων πήρε… σάρκα και οστά, καθώς συντάχθηκε το πρώτο καταστατικό του νέου συλλόγου, που αποτελεί… συνέχεια της ομάδας που είχε ξεκινήσει την πορεία της πριν από 10 χρόνια.
Ωστόσο, ο πόλεμος του ’40 έφερε την αδρανοποίηση του συλλόγου, ο οποίος… αναγεννήθηκε μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, έχοντας ως πρόεδρο τον μετέπειτα δήμαρχο, Ευάγγελο Δασκαλάκη. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1948 ο Άρης Περιβολίων μετονομάστηκε σε Εργατικός Αθλητικός Όμιλος Άρης.
Στις 20 Μαΐου του 1960 στην ιστορική επέτειο από την «Μάχη της Κρήτης», ο Άρης έκανε τα εγκαίνια στο νέο του γήπεδο, τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, σε ένα τουρνουά με την συμμετοχή των Ατρόμητου και Αστέρα. Νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε ο Άρης.
Ο ΕΑΟ Άρης αγωνίστηκε στο γήπεδο των Περιβολίων μέχρι το 1965 καθώς στην συνέχεια φυτεύτηκαν ελαιόδενδρα και στην συνέχεια δημιουργήθηκαν τα κτήρια που φιλοξενούν τα τμήματα του ΤΕΙ στην πόλη του Ρεθύμνου.
Το 1962 ο Άρης κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Ρεθύμνου και τρία χρόνια αργότερα στέφθηκε πρωταθλητής στην πρώτη κατηγορία της Ένωσης, συμμετέχοντας την περίοδο 1965-66 στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής που ήταν ερασιτεχνική. Την επόμενη σεζόν η ομάδα υποβιβάστηκε στην νεοσύστατη τότε Γ’ Εθνική, αλλά η διάλυση της κατηγορίας από την Χούντα έφερε και τον… μαρασμό του Άρη.
Ωστόσο, το 1971 μερικοί παλαιοί ποδοσφαιριστές των «κίτρινων» με επικεφαλής τον Μιχάλη Σταγάκη, ο οποίος είχε τη βοήθεια των Μάρκου Σαλβαράκη, Σταύρου Σπυριδάκη και Νίκου Σκουλουφιανάκη, ανέλαβαν την ομάδα και έξι χρόνια αργότερα «έγραψε» με «χρυσά» γράμματα την καλύτερη… σελίδα στην ιστορία της.
Ήταν στις 16 Ιανουαρίου του 1977 όταν ο Άρης με τον Μιχάλη Παπαδάκη στο «τιμόνι» και τον Κώστα Γαλανό στην τεχνική ηγεσία κατέκτησε το κύπελλο, νικώντας με 4-2 τον Αστέρα. Μάλιστα, δύο χρόνια αργότερα, οι «κίτρινοι» αναδείχθηκαν πρωταθλητές.
Στην δεκαετία του ’80 ο Άρης Ρεθύμνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της μεγάλης ομάδας της πόλης, ΕΑΡ με την παραχώρηση πολλών ποδοσφαιριστών.
Την επόμενη δεκαετία, ο Άρης κατέκτησε το πρωτάθλημα τις περιόδους 1981-82, 1983-84 και 1986-87, ενώ την σεζόν 1985-86 κατέκτησε το νταμπλ με παίκτη – προπονητή τον Ηρακλή Βασιλάκη.
Το 1988 η συγχώνευση των δύο σωματείων των Περιβολίων, Άρη και Ταύρου, έφερε την «γέννηση» της Αναγέννησης Περιβολίων 1988, η οποία το 1992 με αλλαγή στο καταστατικό, η ομάδα πήρε και πάλι το ιστορικό της όνομα: Άρης Ρεθύμνου.
Στην συνέχεια, ο Άρης αγωνίστηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν στην Δ’ Εθνική με καλύτερη την 1993-94. Η ομάδα του Ρεθύμνου αγωνίστηκε και πάλι στην τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία τις σεζόν 1996-97, 1999-2000, 2003-04.