Εικόνες διάλυσης στο ΕΑΚ
Το Εθνικό Στάδιο Χανίων κτίστηκε το 1936 έπειτα από δωρεά της Έλενας Βενιζέλου, χήρας του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, Ελευθέριου Βενιζέλου και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το σύμβολο του αθλητισμού στην πόλη της Κρήτης.
Στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων έχουν γραφτεί μερικές από τις «χρυσές σελίδες» στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, ωστόσο, πλέον τα σημάδια είναι δυσοίωνα. Τα τελευταία χρόνια, το Εθνικό Στάδιο παρουσιάζει εικόνες διάλυσης που «αμαυρώνουν» την μεγάλη ιστορία και την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό.
Οι φθορές στους χώρους του Σταδίου είναι σχεδόν καθημερινές, κυρίως λόγω της παλαιότητάς του και σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών πόρων, τα προβλήματα στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο αυξάνονται, έχοντας ως αποτέλεσμα τις εικόνες διάλυσης που μπορεί να συναντήσει κάποιος εισερχόμενος στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Αρχικά στο Στάδιο υπήρχαν δύο κερκίδες κατά μήκος των δύο μεγάλων πλευρών του αγωνιστικού χώρου. Ωστόσο, το 2005 η διοίκηση του ΕΑΚ αποφάσισε να «ρίξει» τη μία εξέδρα, προκειμένου στην θέση της να εγκατασταθεί μια νέα πιο «γερή» και μεγαλύτερη κερκίδα, όπου σκοπό είχε την φιλοξενία ακόμα περισσότερων φιλάθλων. Όμως, κάπου εκεί μπήκε η Αρχαιολογία, η οποία διέκοψε κάθε εργασία, θέλοντας να ερευνήσει για αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κυδωνίας.
Οι εργασίες ανασκαφής διεκόπησαν λίγους μήνες αργότερα, καθώς δεν υπήρξε εκταμίευση των πόρων που ήταν απαραίτητοι και ξεκίνησαν εκ νέου το 2009. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα και πάλι οικονομικοί λόγοι συντέλεσαν στην παύση των εργασιών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το καλοκαίρι του 2011 έχει δρομολογηθεί κονδύλι για την έναρξη και πάλι των ανασκαφών.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια και υπό την απαγόρευση της Αρχαιολογίας, δεν έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο Στάδιο και ειδικά στην μοναδική, πλέον, εξέδρα που υπάρχει στο Στάδιο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η εξέδρα είναι επικίνδυνη για τους παρευρισκόμενους, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόληψη ασφάλειας.
Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάσει και το κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται πίσω από το Στάδιο μέσα στα όρια του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου. Τζάμια σπασμένα, πόρτες ριγμένες στο έδαφος, λάστιχα παρατημένα και τοίχοι μουτζουρωμένοι, δείχνουν στο έλεος κάθε επιτηδείου.