Το κόκκινο... τριφύλλι
Στο ερώτημα πώς μπορεί να συνδέεται μια κατοχική δύναμη με μια αθλητική ομάδα, η απάντηση είναι «ΑΟ Πλατανιάς». Και για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, να… εξηγηθούμε.
Το 1943 οι δυνάμεις κατοχής στα Χανιά είχαν δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα και επέλεξαν τον Πλατανιά, προκειμένου να δώσουν ένα παιχνίδι. Οι άνθρωποι της περιοχής, θέλοντας να δείξουν, με τον δικό τους τρόπο, την αντίστασή τους στην κατοχή, έκλεψαν από τις αποθήκες των Γερμανών σημαίες, τις οποίες οι μοδίστρες μετέτρεψαν σε εμφανίσεις. Έτσι, το παιχνίδι έγινε κανονικά, χωρίς οι δυνάμεις κατοχής να καταλάβουν κάτι για την ενέργεια των κατοίκων.
Το παιχνίδι με τους Γερμανούς έμελλε να γραφτεί στην ιστορία, καθώς το γεγονός αυτό, καθιέρωσε το κόκκινο χρώμα στις φανέλες της ομάδας. Με την ίδια ενδυμασία, ο Πλατανιάς, αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου του τοπικού πρωταθλήματος, απέναντι στον Ταλό, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει τον τίτλο.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1945, η ομάδα έφτασε πολύ κοντά στην διάλυσή της. Ο εμφύλιος που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, ανάγκασε πολλούς κατοίκους της περιοχής να μεταναστεύσουν, κάτι που έφερε την «εξασθένηση» του ΑΟ Πλατανιά. Ωστόσο, 13 χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του Μανώλη Μαθιουλάκη και την αρωγή του Μανώλη Καλλιτσάκη, ο ΑΟ Πλατανιάς πήρε και πάλι «πνοή», αγωνιζόμενος στην τρίτη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.
Μετά από παραμονή στην δεύτερη κατηγορία για έντεκα χρόνια, το 1970 η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία των Χανίων. Όμως, την επόμενη χρονιά, πολιτικοί λόγοι έφεραν την αδρανοποίησή της, για μία ακόμα φορά. Ήταν το 1971 όπου σε ένα παιχνίδι με την Αναγέννηση Χανίων, τη σημερινή Ιωνία, προκλήθηκαν επεισόδια, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από την Χούντα και να αδρανοποιηθεί.
Ωστόσο, μετά την μεταπολίτευση το 1975 ο ΑΟ Πλατανιά επέστρεψε στον ελληνικό αθλητισμό, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, από τη νέα… αναγέννηση του συλλόγου, η ομάδα ξεκίνησε την ανοδική της πορεία. Το 1980 πήρε μέρος στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, το τρίτο τη τάξει πρωτάθλημα της εποχής, καθώς είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Χανίων.
Όμως, άμεσα έπεσε στην Α’ Κατηγορία Χανίων, όπου παρέμεινε μέχρι το 1985, όπου ως πρωταθλητής ανέβηκε στην Δ’ Εθνική. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους «κόκκινους», καθώς υποβιβάστηκαν την ίδια χρονιά, αλλά επέστρεψαν και πάλι ως πρωταθλητές το 1989. Στην Δ’ Εθνική περίμεναν για δύο χρόνια και στην συνέχεια ήρθε και πάλι ο υποβιβασμός.
Τα… σκαμπανεβάσματα αυτά σταμάτησαν το 2002 όταν ο ΑΟ Πλατανιάς ανέβηκε στην Δ’ Εθνική και παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2009, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής και ανέβηκε στην Γ’ Εθνική. Η φετινή χρονιά, αποτέλεσε την καλύτερη στην ιστορία της ομάδας, καθώς το «συγκρότημα» των Χανίων «χτύπησε» με αξιώσεις την άνοδο στην Football League ή καλύτερα στην Β’ Εθνική.
Πλάτανο ή τριφύλλι
Δύο είναι οι εκδοχές που υπάρχουν για το σήμα του ΑΟ Πλατανιά. Η επικρατέστερη αναφέρει πως οι άνθρωποι της ομάδας, επέλεξαν το φύλλο του τριφυλλιού, καθώς στην περιοχή υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργεια τριφυλλιών.
Η έτερη εκδοχή, κάνει λόγο για σχεδιαστικό… λάθος. Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες τον Πλατανιά, ζήτησαν από τον σχεδιαστή να δημιουργήσει ένα φύλλο πλάτανου, αλλά αυτός μπερδεύτηκε, με αποτέλεσμα να φτιάξει ένα φύλλο τριφυλλιού.