Αφιέρωμα του BBC σε Σούλα και γραφείο τελετών (video)
Μπορεί η χάρη του Βουκεφάλα Λάρισας και του Παλιόπυργου Τρικάλων να έφτασε μέχρι τους New York Times και τη Guardian λόγω των πρωτότυπων χορηγών τους, ωστόσο το BBC έκανε τη διαφορά και έστειλε αποστολή στη χώρα μας για να μιλήσει με τους πρωταγωνιστές!
«Χορηγοί ελληνικού ποδοσφαίρου: Ο οίκος ανοχής και ο εργολάβος κηδειών», τιτλοφορείται το εκτενές ρεπορτάζ του Μαρκ Λόουεν για τη Σούλα και το γραφείο τελετών που ανέλαβαν χορηγοί των ποδοσφαιρικών ομάδων του Βουκεφάλα στη Λάρισα και του Παλιόπυργου στα Τρίκαλα αντίστοιχα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι Βρετανοί συνδέουν το όλο θέμα με την οικονομική κρίση, χωρίς να λείπει το σχετικό βίντεο.
«Νομίζω ότι είναι πιο ανήθικο να διαφημίζεις στα νέα παιδιά στοιχηματικές εταιρείες και αλκοόλ, πάρα έναν οίκο ανοχής. Οι περισσότεροι από εμάς τους άνδρες έχουμε επισκεφτεί τέτοια σπίτια, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, καθώς είναι μια ανθρώπινη ανάγκη», τονίζει χαρακτηριστικά ο τεχνικός του Βουκεφάλα, Γιάννης Μπατζιόλας, ενώ στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε τον οίκο εποχής για να τα… πει με την ιδιοκτήτρια, Σούλα Αλευρίδου και να μάθει τους λόγους της χορηγίας της.
«Γιατί αγαπώ την Ελλάδα, αγαπάω τα νέα παιδιά. Και η κυβέρνηση δεν δίνει λεφτά για τον αθλητισμό, για την εκπαίδευση, για τίποτα. Γιατί να μην έρθει σε μένα μια φτωχή ποδοσφαιρική ομάδα νια να τη βοηθήσω να τα βγάλει πέρα;», εξηγεί η Σούλα.
Υπενθυμίζεται πως η ίδια έστειλε λεφτά σε σχολείο στην Πάτρα για να αποκτηθεί ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, ωστόσο η επιταγή επεστράφη. «Θέλω απλά η Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», λέει και προσθέτει: «Όλοι πρέπει να σταθούν δίπλα στη χώρα μας. Αυτός ο οίκος ανοχής είναι νόμιμος και θέλω να βοηθήσω. Γιατί δεν μπορώ να το κάνω;»
Παρόλα αυτά, τη χορηγία στην ποδοσφαιρική ομάδα του Βουκεφάλα δεν τη βλέπουν όλοι με καλό μάτι. «Δεν είναι αποδεκτό να προωθούμε της πορνεία», τονίζει ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ένωσης στη Λάρισα, Μάριος Σπυράτος, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι η πορνεία είναι μέρος της ζωής, αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι το σωστό να την προωθούμε στους νέους ερασιτέχνες αθλητές, κάποιοι από τους οποίους είναι κάτω των 18 ετών».
Μετά τον Βουκεφάλα, σειρά παίρνει ο Παλιόπυργος Τρικάλων που διαφημίζει στη φανέλα του γραφείο τελετών. «Μου αρέσει η στολή, ο σταυρός κάνει τους αντιπάλους να μας φοβούνται. Κανείς δεν έχει φορέσει ποτέ κάτι σαν και αυτό έτσι είμαστε διάσημοι τώρα», τονίζει ο μέσος της ομάδας, Χάρης Μπακογιάννης.
«Ελπίζω η βοήθεια από την επιχείρησή μου να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό, αλλά είναι λυπηρό οι ομάδες να απευθύνονται σε εμάς για να τους υποστηρίξουμε. Διανύουμε τραγικές καταστάσεις στην χώρα μας», λέει ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών, Χρήστος Παναγιώτου.
Το ρεπορτάζ, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κλείνει με μία τοποθέτηση του Λόουεν, διόλου κολακευτική για την Ελλάδα:
«Μόλις 8 χρόνια πριν, η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Εθνική της ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Τώρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ερειπωμένες και ομάδες καταφεύγουν σε απεγνωσμένα μέτρα για να επιβιώσουν.
Αλλά τουλάχιστον σε αυτήν την περιοχή, οι δύο ομάδες έχουν γλιτώσει, χάρη στους αντισυμβατικούς νέους τους χορηγούς»…